想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結婚3年都未有聲氣,諗緊一係做iui或者ivf, 但係唔知應該做咩先....啱啱book 左家計會生育指導,有無人知係咪要排好耐?
諗緊應該去身體檢查嗰d 做左生育檢查先,但又驚無refer letter, 去唔到瑪麗或者仁安排iui
定係應該直接走去仁安或者翹康做生育檢查??

男爵府

vivibibi1126 發表於 21-9-14 16:17
結婚3年都未有聲氣,諗緊一係做iui或者ivf, 但係唔知應該做咩先....啱啱book 左家計會生育指導,有無人知係 ...

直接睇生殖科醫生,唔需轉介信。家計會廢到一個點,唔好浪費時間。醫生會話你知做咩檢查,下一步點做,有咩選擇。

複式洋房

vivibibi1126 發表於 21-9-14 16:17
結婚3年都未有聲氣,諗緊一係做iui或者ivf, 但係唔知應該做咩先....啱啱book 左家計會生育指導,有無人知係 ...

家計會勁廢..慳返時間直接去生育科

大宅

家計會幫唔到你 不要浪費時間及金錢
直接上網找生殖科醫生,

檢查搵仁安生殖科唔使煩

洋房

樓主....我都試左一年無聲氣
我上網見有個林淑儀醫生第一次診症免費, 諗緊好唔好去睇下身體狀況, 適唔適合做iui有無jm睇過呢個林醫生???
唉...好唔開心...

複式洋房

tshoyi 發表於 21-9-14 17:21
家計會幫唔到你 不要浪費時間及金錢
直接上網找生殖科醫生,

咁我即刻cancel 左家計會個booking先
我諗緊不如公家同私家都照排左先...
瑪麗同廣華好似都要refer letter 先可以排?
如果私家好似仁安生殖科會唔會都要排好耐先有得見醫生?

大宅

vivibibi1126 發表於 21-9-15 10:36
咁我即刻cancel 左家計會個booking先
我諗緊不如公家同私家都照排左先...
瑪麗同廣華好似都要refer ...

仁安打去約 睇下你選咩醫生
到時檢查結果有異常,

而想排政府的話就叫醫生寫轉介信
到時排政府 (排政府不建議是用泥生育檢查,是減少財政支出,但要付出時間,因為私家會提議iui/ivf)

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

應該直接走去仁安做生育檢查

大宅

la_source 發表於 21-9-15 15:19
應該直接走去仁安做生育檢查

請問睇仁安生殖科大約幾錢

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

gobby61 發表於 21-9-15 15:31
請問睇仁安生殖科大約幾錢
睇你要驗D咩,我記得佢地既WEB SITE有價錢

大宅

la_source 發表於 21-9-15 15:34
睇你要驗D咩,我記得佢地既WEB SITE有價錢

其實我都唔知驗邊樣先,係咪應該check 輸卵管有冇塞先,請俾啲指引我

大宅

gobby61 發表於 21-9-15 15:37
其實我都唔知驗邊樣先,係咪應該check 輸卵管有冇塞先,請俾啲指引我

我個時做左呢幾樣,
柏氏抹片
陰道超聲波 檢查子宮結構有冇問題
抽血驗AMH檢查卵巢功能
檢查輸卵管

個時我捉埋我老公驗精

大宅

rebecca.puiyi 發表於 21-9-15 16:53
我個時做左呢幾樣,
柏氏抹片
陰道超聲波 檢查子宮結構有冇問題

想請問有mc,係咪即係有排卵

洋房

最後我今日都約咗林淑儀醫生, 第一次見醫生唔使錢喎,星期六睇吓佢有咩建議

大宅

我覺得仁安生殖中心價錢幾合理,同埋所有野可一條龍服務幾方便,行小好多冤枉路⋯⋯

琥珀宮

gobby61 發表於 21-9-15 15:37
首先約見左醫生先, 佢會話你聽要CHECK D咩, 連醫生同埋基本檢查都未做, 未知佢會安排你CHECK咩野~

伯爵府

回覆樓主:

-你去搵生育科私家醫生, 做曬所有檢查先, 出封信refer去政府醫院, 要交曬出面做嘅report, 咁應該第一次見醫生就直接見生育輔導 ( 我只係搵普通家庭醫生寫紙, 第一次見醫生係婦科, 婦科嗰邊幫我做咗一系列檢查先至正式轉去生育輔導, 你知道政府見一次醫生要隔好耐, 喺出面做定曬所有嘢可以加快程序)

- 暫時排得最快係瑪嘉烈, 佢哋iui喺返瑪嘉烈做但係ivf喺廣華, 驗精都係去廣華, 比瑪麗快半年左右
為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

複式洋房

珠豬媽 發表於 21-9-16 11:51
-你去搵生育科私家醫生, 做曬所有檢查先, 出封信refer去政府醫院, 要交曬出面做嘅report, 咁應該第一次見醫 ...

原來瑪嘉烈係最快, 我想問係咪要親身去瑪嘉烈交refer letter架?
我之前有做婚前檢查同懷孕前檢查, 但已經係3年前....唔知佢地會唔會嫌唔夠update要再做過呢?

複式洋房

回覆 rebecca.puiyi 的帖子

請問做齊以上咁多項檢查大約幾錢?係邊間有得做?

伯爵府

vivibibi1126 發表於 21-9-16 17:35
原來瑪嘉烈係最快, 我想問係咪要親身去瑪嘉烈交refer letter架?
我之前有做婚前檢查同懷孕前檢查, 但已經 ...

要再做過, 生育科醫生可能會安排你驗血照輸卵管嗰啲

交信係可以用app, 但係你親身去 應該就會快啲, 你用app就會係中央處理, 而你唔知道佢哋幾時將你封信交去瑪嘉烈
為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

首頁

尾頁

跳至