自由講場

跳至
.  

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

丫仔 13y old 箍牙 $47xxx
佢啲牙比較疏

第一次上箍
唔舒服咗幾日
之後好快適應到

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

每個人唔同情況wor ,尤其大問題嘅,唔到你選幾時

我仔同阿女都係機緣巧合,仔中四,女大學

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女啱啱cool
當時選擇有傳統同適齒美,我幾大揀傳統,廢事佢意志力不足自己除除吓就唔戴返,傳統無得除

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

granja 發表於 21-9-14 23:18
小朋友自己除唔到個牙箍,點放棄?父母好少俾仔女箍一半唔箍喎。反而高中去箍,要說服仔女去箍牙仲難。
...

貪靚自然想去cool.

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

Elaineyytang 發表於 21-9-15 07:08
我個仔睇顎骨矯齒科,醫生話越早越好,唔好等生齊曬先cool, 我仔十歳開始戴擴張架,然後先上cool ,好處係 ...

咁快8歲就攪得?我女9歲但見佢未換晒牙,不過見佢d牙都迫迫地,換晒應該都唔夠位生,應該遲d都要去睇牙醫攪

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

每人情況唔同,我屋企人係美國,佢小個女d同學好細(7-8歲)就箍,牙齒專科話某d情況如果早d箍,可以俾牙齒有適當位置生長,如果唔係可能嘥咗d牙。

子爵府

常聽人講箍牙要趁細個去, 見完牙醫又話可以等大少少先.
所以覺得有d 奇怪, 係咪最好等到15/6歲 or 17/8 先好去做?

定係等埋智慧齒出完先好去做? 如果太早去箍, 到出智慧齒時又會唔會推亂哂d 牙, 到時又要再去箍?

子爵府

箍牙係咪真係會痛到訓唔到?

男爵府

回覆 yuensiu 的帖子

因為我個女7歳牙齒保健照x光照到門牙之間有隻多生齒,頂斜哂門牙同隔離嗰幾隻,上個禮拜要全身麻醉剝多生齒,所以下個月就開始矯,如果等到中學就會生到斜哂好難矯,亦無咁大機會要剝咁d恒齒,矯齒醫生話佢地咁早叫小朋友矯係可以保住d牙,生齊哂先cool 好可能要剝牙

伯爵府

請問只係一隻牙突出,有無好介紹?

男爵府

fghjkl 發表於 21-9-15 02:29
小三剛開始只瞓觉時戴myobrace牙套,目的是改變顎骨孤度令牙齒夠位出唔洗剝牙,戴左年半後,可以戴invisalig ...

請問你小朋友咩原因要戴牙套?我小朋友門牙超大隻唔夠位生,而家都唔齊

男爵府

我女幾個同學朋友就高中箍牙,我女就畢業後做兼職出一部分錢,今年先箍。

男爵府

yuensiu 發表於 21-9-15 08:09
咁快8歲就攪得?我女9歲但見佢未換晒牙,不過見佢d牙都迫迫地,換晒應該都唔夠位生,應該遲d都要去睇牙醫 ...

睇多幾個牙醫問下意見先,我女遲咗睇(10歲),所以要等換哂牙,之後,剝4隻牙,先可以箍,但我朋友個女同一個醫生,好似7、8歲,就淨係戴擴張器,唔使剝牙。可能各個情況唔同,問多幾個牙醫。好彩我女依加係澳洲睇咗個牙醫,照哂x-ray, 可以唔使剝,但遲d可能智慧齒無位出,到時先算

大宅

Elaineyytang 發表於 21-9-15 07:08
我個仔睇顎骨矯齒科,醫生話越早越好,唔好等生齊曬先cool, 我仔十歳開始戴擴張架,然後先上cool ,好處係 ...

你睇邊個牙醫呢?可以Pm我嗎?thanks!

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

最好小學(小六)
我女有倒及牙
醫生話小學係黃金期箍牙

子爵府

虎到金來勳章

我覺得愈早箍愈好,真係早箍早享受
睇完醫生話可以箍就去馬啦
反而係之後要乖乖戴固定器,如果唔係就浪費咗

象牙宮

其實每個人都唔同,
醫生話有黃金期,
過左就要攪d或效果無咁好。

象牙宮

chelsea_jbb 發表於 21-9-15 08:40
常聽人講箍牙要趁細個去, 見完牙醫又話可以等大少少先.
所以覺得有d 奇怪, 係咪最好等到15/6歲 or 17/8 ...
你係普通牙醫話遲d?
如果要評估搵矯齒專科,
會講解幾時黃金期。

子爵府

你好,我個女現在又係有多生齒,請問你睇邊個醫生㗎?

子爵府

mercurycc 發表於 21-9-15 12:36
你係普通牙醫話遲d?
如果要評估搵矯齒專科,
會講解幾時黃金期。

矯齒專科黎

首頁

尾頁

跳至