自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

大灣區航空 空姐制服曝光 盡顯高雅端莊
大灣區航空機艙服務員制服以湖水綠色作主調。

擬辦104線 首架航機抵港
翻查資料,大灣區航空首架航機的機型為波音737-800,最高載客量達189人;若同時設有經濟及商務艙,則可運載162名乘客。該航空早前申辦104條航線,啟航地點是香港國際機場,當中48個屬於中國內地航點,包括上海及北京等熱門航點;其餘則涉及台灣、日本、南韓及東南亞等航點。
公司第4季計劃先開始營運新加坡、曼谷及布吉(普吉島)航線,未來會有日本、南韓、新加坡、馬來西亞、泰國、越南等多個城市,有關已申請的航線料於明年及後營運,並計劃在2026年擴張機隊至超過30架飛機。

大灣區航空擬加入市場,惟因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空卻涉出手阻發牌,就大灣區航空的牌照申請向空運牌照局提出申述,令原計劃第4季啟航的大灣區航空或因聆訊而延後啟航。
國泰早前回覆本報查詢時確認,較早前曾向空運牌照局提交申述,指國泰航空在大灣區航空申請經營若干定期航班服務的牌照事宜上,為利益攸關的一方。國泰強調,並沒有提出任何反對,但認為發牌當局在審批任何航空服務的申請時,必須考慮本地航空服務業當前面對的艱難營運環境。

https://orientaldaily.on.cc/content/%E8%A6%81%E8%81%9E%E6%B8%AF%E8%81%9E/odn-20210915-0915_00176_061/%E5%A4%A7%E7%81%A3%E5%8D%80%E8%88%AA%E7%A9%BA--%E7%A9%BA%E5%A7%90%E5%88%B6%E6%9C%8D%E6%9B%9D%E5%85%89--%E7%9B%A1%E9%A1%AF%E9%AB%98%E9%9B%85%E7%AB%AF%E8%8E%8A

子爵府

2021勳章 玩具勳章 畀面勳章

多啲競爭先有進步

侯爵府

baby_jkk 發表於 21-9-15 08:56
多啲競爭先有進步

國泰航空卻涉出手阻發牌!

瑪瑙宮

2021勳章

回覆樓主:

點解唔需要?多幾間公司,多d航線航班,比消費者選擇先岩!

侯爵府

無話可說 發表於 21-9-15 10:47
點解唔需要?多幾間公司,多d航線航班,比消費者選擇先岩!

只係覺得哩間公司越做越差,
但就因為擁有太多航空權航,
政府要泵水救亡!

預期抱薪救火, 倒不如賣盤比大灣衍空, 國航 等......

開放航權, 先係開放競爭,

消費者最得益!

瑪瑙宮

2021勳章

珠氏家庭 發表於 21-9-15 11:05
只係覺得哩間公司越做越差,
但就因為擁有太多航空權航,
政府要泵水救亡!

就係獨大先越來越衰,航班時間係好既,係服務差囉…同埋好貴!賣比人地,都要人地想接手架,仲要有資金,通關先再算啦

侯爵府

無話可說 發表於 21-9-15 11:09
就係獨大先越來越衰,航班時間係好既,係服務差囉…同埋好貴!賣比人地,都要人地想接手架,仲要有資金, ...

就係因為獨大, 不思進取!

服務差, 食物差, 網上系統超差!
炒燶期油攪到虧損年年,
就要政府用納稅人嘅錢去救!

其實只需要拆賣航櫂,
東航, 南航, 國航, 大灣航空 等等......公司絕對有能力去營辦!
而唔係幫一間由英國人做大股東嘅公司泵水!

侯爵府

2021勳章

又係東方

子爵府

2021勳章

國泰係代表香港航空公司,當你坐長途就發覺有廣東話娛樂係多好,希望疫情過可以坐CX周圍去玩

侯爵府

2021勳章

珠氏家庭 發表於 21-9-15 11:43
就係因為獨大, 不思進取!

服務差, 食物差, 網上系統超差!

香港政府現在的最大話事人心中主子是誰? 英國呀!

別墅

惟因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空

毒果2.0對CX的例牌稱呼, 無新意!

Grace9999    發表於 7 天前
wcpcelia    發表於 7 天前

大宅

牛年勳章 2021勳章

樓主, 我俾少少概念你先.

大灣區航空嘅飛機係737, 係唔可以飛長途, 只可以飛區域航班, 即係一般5個鐘頭以內嗰啲, 但係長途航班佢隻機係飛唔到, 所以佢係唔可以完全取代國泰飛長途嘅角色. 而且以佢老細嘅背景, 黃係深圳李嘉誠, 點都要俾吓面佢, 所以佢未批航權就有飛機嚟咗, 大家可以略知一二, 佢係唔會飛唔起嘅.

再講, 國泰第二大股東就係國航, 國航係咩背景相信樓主都好清楚, 所以方向報又大張旗鼓習慣性報道因航嘅新聞, 得個知字就算, 因航出手攔路唔奇, 但係係咪真係攔到大灣區飛唔到, 基本唔會發生

janice_cat    發表於 7 天前

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

Campenella    發表於 7 天前

伯爵府

"惟因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空"

一睇就知係東方

男爵府

2021勳章

樓主,點解唔須要國泰?唔係多d選擇會更加好?

我本人覺得國泰完全代表香港既航空,唔可以冇左佢,而且又安全,如果可以再飛,首選一定係國泰

男爵府

2021勳章

circleda 發表於 21-9-15 12:27

一睇就知係東方:happ ...

係,東報好小氣,長期唱衰國泰

侯爵府

2021勳章

唔想貼錢去惡哂!個 am 好賤格,有得儲冇得換

男爵府

2021勳章

circleda 發表於 21-9-15 12:27

一睇就知係東方:happ ...

所以睇完就算, 唔洗太認真, 反正件事都未拍板

伯爵府

2021勳章

fa_chan 發表於 21-9-15 12:31
係,東報好小氣,長期唱衰國泰
講足幾年, 衰過D八婆

Grace9999    發表於 7 天前

侯爵府

SU213 發表於 21-9-15 12:10
樓主, 我俾少少概念你先.

大灣區航空嘅飛機係737, 係唔可以飛長途, 只可以飛區域航班, 即係一般5個鐘頭以 ...

我明737唔係長途機!

其實我意思係唔應該對國泰無了期泵水,
應該及早分拆航櫂!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊