自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

其實除了一些大國之外, 有多少人會考慮歐洲那邊的國家作為移民地點?

la_source    發表於 21-9-15 14:42

男爵府

Irenelai129 發表於 21-9-15 14:39
其實除了一些大國之外, 有多少人會考慮歐洲那邊的國家作為移民地點?
入籍要考當地語言,好少人會揀歐洲其他國家

民房

回覆 lovelywww 的帖子

嗯, 也是, 但是我有朋友有興趣希臘 (因為門檻低), 他說不需要什麼考試的....

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

希臘經濟好差,多次面臨財務危機,而且工會勢力大,巴士/飛機成日罷工

侯爵府

2024年龍年勳章

有朋友話歐洲護照好容易拿, 在歐盟國家住滿一年就有?

公爵府

ChloeMa 發表於 21-9-17 16:41
希臘經濟好差,多次面臨財務危機,而且工會勢力大,巴士/飛機成日罷工
...

恐怕治安更差,真係居住在那些地方,又唔懂當地話,真係怕!

珍珠宮

Irenelai129 發表於 21-9-17 16:38

嗯, 也是, 但是我有朋友有興趣希臘 (因為門檻低), 他說不需要什麼考試的.... ...

我睇到咩景鴻移民廣告,佢有細字寫晒啲國家既移民要求,希臘係要一次過投資唔知40萬定50萬歐羅,係冇得攞番果隻,咁就即刻可以攞唔知居留權定護照
呢個係咪就係你朋友講既門檻低?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

小菜豆 發表於 21-9-17 08:43

你問下你朋友邊個國家?

大宅

嗯, 也是, 但是我有朋友有興趣希臘 (因為門檻低), 他說不需要什麼考試的.... ...

我諗其實係想繼續係香港賺錢,但又想有其他國籍做"退路", 唔想坐移民監先會考慮呢d國家?就好似葡萄牙咁,我有朋友都有講過有興趣。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 Irenelai129 的帖子

本來諗歐洲某國既﹐因為老公公司係個邊﹐話可以幫佢搞WORKING VISA再全家過去﹐5年後可以申請入籍.....但要考當地語言試...(我就話要考慮下啦)。其實佢去英國都可以﹐有OFFICE係個邊﹐攞WORKING VISA...可以全家過去﹐包仔女讀書同住.....(相信呢個OFFER比好多香港人5+1好100倍).....(仍然考慮中﹐因為有老人家在港﹐唔想掉低佢地﹐因要走既都走晒)

民房

小菜豆 發表於 21-9-17 16:43
我朋友說希臘只需要買樓就直接申請"綠卡", 不用住一年

小菜豆    發表於 21-9-17 17:33

水晶宮

wendyaupooh 發表於 21-9-17 17:21
回覆 Irenelai129 的帖子

本來諗歐洲某國既﹐因為老公公司係個邊﹐話可以幫佢搞WORKING VISA再全家過去﹐5 ...
包仔女讀書同住意思係包學費? 住係有免費HOUSING? 離職後就要自己搞掂

男爵府

Irenelai129 發表於 21-9-17 17:26
我朋友說希臘只需要買樓就直接申請"綠卡", 不用住一年

希臘比都唔去, 唔會有工做, D希臘人英文好差

http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

侯爵府

2024年龍年勳章

我愛Corina 發表於 21-9-17 17:03
你問下你朋友邊個國家?
上網search....我估係 歐盟護照, 可以逗留, 但並非入藉。

珍珠宮

英國入場最低了,低無可低。。有手有腳ok了

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 chocolatebean 的帖子

係呀﹐包學費包HOUSING。咁無啦啦你唔會諗住唔做既(佢執就另計啦)﹐其實都有其他英國公司向佢招手﹐所以搵食唔成問題既。最大問題只係唔捨得掉底長老在港者。否則我地晨早走左。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

小菜豆 發表於 21-9-17 09:35
上網search....我估係 歐盟護照, 可以逗留, 但並非入藉。

唔入籍點拎歐盟護照?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

laukkk 發表於 21-9-17 17:02
我睇到咩景鴻移民廣告,佢有細字寫晒啲國家既移民要求,希臘係要一次過投資唔知40萬定50萬歐羅,係冇得攞 ...
都唔低喇.................50=500無得取回?

珍珠宮

20150618bb 發表於 21-9-17 18:10
都唔低喇.................50=500無得取回?

剛剛上網搵到,仲平

希臘黃金簽證申請條件
投資最低 25 萬歐元的物業,簽證期內長期持有,可放租,可轉換物業
年滿 18 歲
無犯罪等不良紀錄
健康狀況良好,逗留希臘期間受醫療保險保障

子爵府

2024年龍年勳章

希臘經濟好差,成個國家冇活力冇動力
希臘人好懒,冇時間觀念
香港人咁急又高效率一定比佢地激死
我就唔想下一代生活在那裡

首頁

尾頁

跳至