1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
請問有無小朋友在協康會做了評估?

複式洋房

grace8122 發表於 21-9-15 17:15
請問有無小朋友在協康會做了評估?

有呀 1.5yo 就做左

大宅

flyingfree 發表於 21-9-15 18:09
有呀 1.5yo 就做左

內容點評估,家長在旁邊看?

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
grace8122 發表於 21-9-15 20:09

係呀 家長小朋友喺同一間房
小朋友會玩一堆玩具
另外 會問家長小朋友日常情況,同埋填問卷

大宅

2021勳章

grace8122 發表於 21-9-15 20:09
我係家長答問卷, 小朋友獨自做評估, 玩下玩具.
然後家長再同小朋友一齊玩.

其實唔使太多準備, 因為你地唔係去考試, 而係俾真實一面人地去評估

大宅

fasola 發表於 21-9-16 10:52
我係家長答問卷, 小朋友獨自做評估, 玩下玩具.
然後家長再同小朋友一齊玩.

我是之前小朋友不講嘢,申請做評估,現正小朋友開始講,想緊現在做評估,還是再等下

大宅

2021勳章

grace8122 發表於 21-9-16 11:32
我是之前小朋友不講嘢,申請做評估,現正小朋友開始講,想緊現在做評估,還是再等下
...
咁小朋友日日大, 本身都會進步, 但要睇落後同齡幾多.
兩歲起碼講到50單詞, 兼組合詞.
兩歲半就要講到短句.

有無其他行為或發展問題?
你係全評定只係揾言語治療師? 全評貴, 全評目的都係之後去申請公家資源

言語治療評估相對全評平, 但私人治療每堂又係收得貴.

我自己覺得再等下都唔好遲過兩歲半

大宅

fasola 發表於 21-9-16 13:22
咁小朋友日日大, 本身都會進步, 但要睇落後同齡幾多.
兩歲起碼講到50單詞, 兼組合詞.
兩歲半就要講到短句 ...

全評估,現正都講到3x 幾個詞,跟講多,句子就要跟講才講到

大宅

2021勳章

grace8122 發表於 21-9-16 14:06
全評估,現正都講到3x 幾個詞,跟講多,句子就要跟講才講到
你講一句, 佢跟講一句, 唔計數.
要佢自己講先至計.

不過跟講係學講野過程, 有用嘅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊