1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
bb一歲,本身係全埋身人奶,最近幫佢戒人奶,但bb點都唔肯飲奶粉,有冇媽媽試過成功由埋身人奶轉奶粉呀?

大宅

你戒左埋身先,泵出黎俾佢食,同埋佢而家係用咩野飲水?

別墅

cherryyuu 發表於 21-9-15 09:21
你戒左埋身先,泵出黎俾佢食,同埋佢而家係用咩野飲水?

佢用奶樽飲水,我亦都有試過泵奶出黎落奶樽度,都唔肯飲呀

別墅

埋開身再轉樽既話,可以試下用nuk,比較易啜架

別墅

回覆樓主:

轉奶粉係需要多少少時間既,始終埋身餵同用樽餵係有唔同

大宅

2021勳章

我bb之前飲開人奶,初頭幫佢轉奶粉,佢都唔飲,而家終於肯飲奶粉,隻味同人奶都幾似,佢比較易接受

別墅

細蚊760 發表於 21-9-15 11:38
我bb之前飲開人奶,初頭幫佢轉奶粉,佢都唔飲,而家終於肯飲奶粉,隻味同人奶都幾似,佢比較易接受
...

你bb飲緊邊隻牌子?

大宅

2021勳章

tszying_14 發表於 21-9-15 12:15
你bb飲緊邊隻牌子?

皇家美素,都飲左段時間

別墅

人奶bb轉奶粉係有少少難,bb已經夠一歲,都可以直接俾佢轉飲鮮奶架,你睇下佢肯唔肯飲

別墅

藥煲 發表於 21-9-15 14:33
人奶bb轉奶粉係有少少難,bb已經夠一歲,都可以直接俾佢轉飲鮮奶架,你睇下佢肯唔肯飲
...

除左鮮奶之外,我見有d frd會俾羊奶bb飲,唔知羊奶得唔得呢?

別墅

tszying_14 發表於 21-9-15 15:02
除左鮮奶之外,我見有d frd會俾羊奶bb飲,唔知羊奶得唔得呢?

羊奶就唔係個個bb都接受到,我就覺得最好揀番d冇咁甜既奶粉俾佢飲

大宅

tszying_14 發表於 21-9-15 09:53
佢用奶樽飲水,我亦都有試過泵奶出黎落奶樽度,都唔肯飲呀

或者你可以狠心少少,試下餓佢一陣,佢餓就自然會飲

別墅

細蚊760 發表於 21-9-15 13:14
皇家美素,都飲左段時間

我小朋友而家飲緊呢隻,暫時都飲得幾好,又長左少少肉

別墅

cherryyuu 發表於 21-9-15 16:38
或者你可以狠心少少,試下餓佢一陣,佢餓就自然會飲

咁我試下餓佢一陣再睇下佢肯唔肯飲啦

別墅

judysmith 發表於 21-9-15 15:17
羊奶就唔係個個bb都接受到,我就覺得最好揀番d冇咁甜既奶粉俾佢飲

仲要睇下奶粉同bb夾唔夾到既,要慢慢試

禁止訪問

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

別墅

宗怡 發表於 21-9-16 16:07
人奶轉奶粉係要d時間架,揀隻淡口d既奶粉等bb易d適應啦,我bb戒人奶之後就係食aptamil白金版,半個月已經戒 ...

我兩個小朋友都係飲aptamil白金版,最近轉新裝俾細仔飲都冇問題,胃口幾好,便便都去得唔錯

大宅

減齡達人勳章 2021勳章

回覆 tszying_14 的帖子

轉奶粉要慢慢試,一餐試人奶,一餐試奶粉,佢會慢慢接受~或者可能試下d接近人奶d brand , 我B食開既皇家美素ok阿~

別墅

可以試下闊口同埋軟身D嘅奶嘴頭,容易D適應。奶粉方面,我都係揀咗隻樓上媽媽果隻奶粉,接近人奶配方,BB都好適應都夾到。

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

轉奶粉要慢慢來,因為BB可能習慣咗埋身!例如平時四餐人奶,就找一餐飲奶粉,遲半個小時餵,再逐餐逐餐增加轉奶粉,我就搵左隻似人奶既奶粉嚟俾阿b 飲,容易接受d囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊