自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
驗身報告話我有嚴重脂肪肝,醫生要我減肥同做運動,尋日開始急步行,有冇JM係急步行減到肥既呢?

我163cm 54.5kg 目標減到50kg

大宅

心跳要上到13x 之後最少十五分鐘打後先開始燃燒卡路里,你跑步會快啲減到,每日40分鐘

大宅

你keep到一個月日日跑,我諗一定瘦到

wcpcelia    發表於 6 天前
la_source    發表於 6 天前

男爵府

2021勳章

lbb 發表於 21-9-15 17:30
驗身報告話我有嚴重脂肪肝,醫生要我減肥同做運動,尋日開始急步行,有冇JM係急步行減到肥既呢?

我163cm ...

我用同樣方法六個月內減15 -20磅。日日用45分鐘

子爵府

牛年勳章 2021勳章

我163cm ...

其實你唔算好重, 都有嚴重脂肪肝?

瑪瑙宮

2021勳章

其實你不是過重,最好係飲食習慣方面都改變

子爵府

2021勳章

SaSally 發表於 21-9-15 17:50

x2 ,身高/體重可以講係標準喎

複式洋房

行樓梯減肥更有效

男爵府

2021勳章

SaSally 發表於 21-9-15 17:50

照腹部ultrasound,報告話嚴重脂肪肝

男爵府

2021勳章

木土土 發表於 21-9-15 17:56
其實你不是過重,最好係飲食習慣方面都改變

已經開始早餐由燒賣改咗麥皮啦

瑪瑙宮

2021勳章 開心吸收勳章

我163cm ...

齋行路我減到肥. 我之前用幾年時間減肥, 主要靠控制飲食同一星期踩2-3次單車, 減左7kg左右. 之後有3個月我只係行路冇踩單車, 我唔可以急步行, 我一星期兩日不停行3個鐘 (約10km 路程左右), 心跳率係消脂至帶氧運動既心跳率, 加控制飲食, 3個月減到2-3kg. 我 total 減左1xkg, 呢10個月停做運動又暴飲暴食肥番5kg, 而家開始再減過.

你55kg 竟然有脂肪肝? 平時飲食係點?

男爵府

2021勳章

bosch 發表於 21-9-15 18:07
齋行路我減到肥. 我之前用幾年時間減肥, 主要靠控制飲食同一星期踩2-3次單車, 減左7kg左右. 中間有段時 ...

我鍾意食零食,一食就停唔到口,雞皮都鍾意食。

瑪瑙宮

2021勳章 開心吸收勳章

lbb 發表於 21-9-15 18:12

我都係, 難得焗雞, 雞皮雞翼最入味, 以前食得多d, 而家至多切一兩小塊淺嘗就算. 我整左舊燒肉冇人食, 我分幾餐慢慢食. 呢一年我有飲食越黎越失控, 慣左食滯既感覺, 呢排我開始再控制番飲食, 重整做運動時間.

做運動後自然唔想食得太瘋狂, 因為唔想白費心機. 做運動同控制飲食真係好講意志力, 加油!!

大宅

2021勳章

我都係急步行減肥,又唔辛苦又減到肥,當然效果會慢啲

伯爵府

2021勳章

柳飄飄 發表於 21-9-15 18:31
我都係急步行減肥,又唔辛苦又減到肥,當然效果會慢啲

每星期行多少天? 每次多少分鐘?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

珍珠宮

2021勳章

volan 發表於 21-9-15 17:59
行樓梯減肥更有效

呢個好快見效!
活在當下

珍珠宮

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我163cm ...

你平時飲食係點,又唔係好重喎,點解會嚴重脂肪肝

大宅

我163cm ...
我實行咗快步行半年,由最初三高係擲界,現在三高正常返晒,每朝行8千至1萬步(視乎身體狀態),體重減得唔太多但身形係firm咗,大肶側邊啲肉收晒,但最重要三高回復正常。

水晶宮

2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lbb 發表於 21-9-15 18:12

零食叫你戒係冇可能架啦,食少啲囖,雞皮更加唔好食,咁油膩 我都有脂肪肝,不過係輕微,盡量食清淡啲,零食,汽水,高卡路里盡量唔食,食多啲菜,以前會戒澱粉類,但原來唔可以戒哂,為有食半碗飯,我跟coffee減肥,或者跟其他youtuber,跟coffee會簡單啲容易跟

珍珠宮

2021勳章

我163cm ...

咩唔舒服所以發現㗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊