自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我婆信佛幾十年,近10 年 8 年跟番我媽住,總之佢唔喺廚房/睇唔到,我地都會正常生活 . 笠住佢帶佢落樓下我真係接受唔到

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我都好糾結,雖然信佛,但我見到小強真係做唔出放生

伯爵府

41009022009 發表於 21-9-17 17:17
我明不殺生道理。昨晚見到甲甴唔殺。下午通知我屋企出現小強。我即刻吓。屋企咁多年無甲甴。見到唔殺。一晚 ...

其實行一步路已經 踩死無數生物,每天冲涼洗頭拖地都殺死好多微生物,唔殺生只係自欺欺人

子爵府

虎到金來勳章

唔殺可以捉
放生佢

水晶宮

41009022009 發表於 21-9-17 17:17
我明不殺生道理。昨晚見到甲甴唔殺。下午通知我屋企出現小強。我即刻吓。屋企咁多年無甲甴。見到唔殺。一晚 ...

怕佢揾唔到嘢食,養埋佢

男爵府

回覆樓主:

大宅

咁細菌都有生命,咁點呀?!空氣好多細菌添

wcpcelia    發表於 21-9-20 11:32
Jessy    發表於 21-9-18 13:33

伯爵府

小華子 發表於 21-9-17 19:55
因為係無意識,動物係有情,植物係無,所以可以食。

動物植物都有生命,咁即係唔係唔殺生,係選擇性殺生

大宅

我老母老人黐呆(乜X都要同人拗相反種)話小強係益蟲添

大宅

幸福花海 發表於 21-9-17 21:03

某知名和尚話,食素其實只係二害取其輕。

男爵府

回覆樓主:

害蟲可以危害人命wor
蚊傳登革熱。。鼠有鼠疫
點可以唔除害??

公爵府

2024勳章

chemlo0920 發表於 21-9-17 20:06

Me2, 我只可以做到街外見到小強當睇唔到, 不殺屋企以外既害蟲

sjnl43    發表於 21-9-18 08:02

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

chemlo0920 發表於 21-9-17 20:06

我都係

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

幸福花海 發表於 21-9-17 21:03
佛教對「生命」的理解是動物和植物都係會生長, 但植物沒有色受想行識, 不會進入六度輪迴, 通俗說是沒覺知,靈魂, 情感或自由意志, 食條菜唔會令它生起懼恐或怨恨心, 不算殺生。

伯爵府

123mummy 發表於 21-9-17 21:40
佛教對「生命」的理解是動物和植物都係會生長, 但植物沒有色受想行識, 不會進入六度輪迴, 通俗說是沒覺知, ...

呢啲都只係個人既感覺,都無科學証據証明動物有恐懼同怨恨心而植物無

子爵府

幸福花海 發表於 21-9-17 21:47
呢啲都只係個人既感覺,都無科學証據証明動物有恐懼同怨恨心而植物無
植物被說為「無情生物」, 它們沒有感受器, 神經或大腦去產生記憶, 覺知或自我執著。如果要辯論的也可以說植物雖然冇神經或腦, 但你怎知這他們沒有感受? 這差不多說是你怎證明獨角獸不存在, 這已是哲學問題不是科學或宗教上信不信的問題了。

珍珠宮

我個姑奶信佛之後叫我地唔好食海鮮,問佢點解又唔肯講,有無人講下點解~

伯爵府

123mummy 發表於 21-9-17 22:31
植物被說為「無情生物」, 它們沒有感受器, 神經或大腦去產生記憶, 覺知或自我執著。如果要辯論的也可以說植 ...

同哲學無關,我只信科學証據,動物與植物有無感受有無記憶,有科學家研究過嗎?只知人類才有,所以人才是最高等既生物

子爵府

幸福花海 發表於 21-9-18 07:24
同哲學無關,我只信科學証據,動物與植物有無感受有無記憶,有科學家研究過嗎?只知人類才有,所以人才是 ...
沒有科學家研究過嗎? 如果動物冇記憶的話, 狗仔也不會認得出主人了。如果動物冇覺知, 也不用馴獸師了。

伯爵府

123mummy 發表於 21-9-18 08:33
沒有科學家研究過嗎? 如果動物冇記憶的話, 狗仔也不會認得出主人了。如果動物冇覺知, 也不用馴獸師了。 ...

狗仔會攞黎食咩?馴獸師會訓練雞鴨鵝、 魚蝦蟹咩?

首頁

尾頁

跳至