懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

流產兩次,每次都是7-8週走,未試過照到有心跳,每次都反省係唔係自己有野做得唔好。

好想有BB,醫生話可能我免疫系統有問題,攻擊個BB,佢建議我去抽血做測試

有沒有同路人可分享?

謝謝大家

複式洋房

pricillalau 發表於 21-9-20 17:42
流產兩次,每次都是7-8週走,未試過照到有心跳,每次都反省係唔係自己有野做得唔好。

好想有BB,醫生話可 ...

去仁安李天照教授幫下您,同您同一經歷,兩次流後去睇李教授,依家懷孕18w了,加油!

複式洋房

twentyccc 發表於 21-9-22 11:38
去仁安李天照教授幫下您,同您同一經歷,兩次流後去睇李教授,依家懷孕18w了,加油!
...

恭喜你呀!替你高興

通常療程要幾耐? >.<
好想快D再努力

複式洋房

我上年小產上2次都係去睇李教授,染咗染色體冇問題係黃體唔夠,不過可能因為上次小產輸卵管塞左,做完手術之後我就中咗,我比較好彩由睇到再有大約3個月,不過今次都係作小產流血,我搵返教授全程幫我檢查打針塞藥,而家BB半歲喇

複式洋房

同你一樣上年流產兩次,都係8週左右無心跳。之後去看生殖科李教授,做齊免疫,染色體和黃體等測試。最後無問題安心再試,一個月後懷孕,不過開頭有見紅,要打針塞藥,宜家懷孕4個月左右。教授建議一驗到有咗,即刻去抽血及早些覆診,監察住懷孕指數。
你都努力加油&#128170;

大宅

安室奈 發表於 21-9-23 07:59
我上年小產上2次都係去睇李教授,染咗染色體冇問題係黃體唔夠,不過可能因為上次小產輸卵管塞左,做完手術 ...

請問你做左咩手術?我都發現我右邊輸卵管流產後塞了…

複式洋房

GoodLau 發表於 21-9-24 23:27
請問你做左咩手術?我都發現我右邊輸卵管流產後塞了…

我兩邊都塞,做微創通輸卵管,住咗1日醫院

複式洋房

pricillalau 發表於 21-9-23 00:14
恭喜你呀!替你高興

通常療程要幾耐? >.<

我上年12月自然流左,然後就開始睇教授,因為有d抽血都要等兩次月經黎先可以抽,最後我6月就check到有左bb喇。加油,去見下教授,教授會幫到您,當初我知道一有左,就即刻再去見教授當日開始打針食藥,一星期覆一次診,好擔心,但教授會跟得好足會開解我,依家就5個月喇,都有間吾中返去見下教授。

洋房

twentyccc 發表於 21-9-22 11:38
...

我都係睇李教授,我慣性流產,仲有甲狀腺問題,宜家23w喇。一齊加油(emoji)(emoji)

複式洋房

我果時都想驗免疫,但香港好貴,最後去左台北驗。但結果同免疫無關係,去左針灸先得左。

男爵府

睇下有冇婦產科或內科醫生肯幫你驗係咪

primary antiphospholipid syndrome

如果係, 醫生開 輕劑量 阿士匹靈+薄血針,有幫助

複式洋房

我上年都係一年内流產了兩次,第一次7周沒心跳,第二次都來不切聼心跳5-6周就自然流出了。第一次流產之後有看中醫,因爲流產之後不久就連Covid都中埋,所以看中醫食中藥純緒補下身,後來又懷孕,就變了食安胎中藥,不過,還是流產。
之後,我同老公去了家計會做一些懷孕前檢查, 因爲發現其實當時我地兩個都未做過,就不如平平地做下,看看是否有一些基本的健康問題令到我們很容易流產。報告出來,我們兩個都正常,還説我們只要心理準備好,可以繼續嘗試。我又繼續看中醫,不過換了看另外一個,當時中醫說可能我個宮寒和濕,不是一個好的環境令個胎可以stay得耐,便開始又食中藥調理身子。
不夠4個月,就發現第三次懷孕了,這次一發現,大概4周就已經去看私家婦科,也有繼續食了一陣中藥,婦科醫生說由於有前科,所以每兩個禮拜就去復診,這次第6周終於聼到心跳!

現在懷疑33周了,過程不容易,當中也試過有很多恐懼,但要有希望,向前看!

複式洋房

我10月都啱啱流產第二次,都想做啲免疫系統同凝血嘅檢查。

請問各位知唔知搵陳憶仕醫生定係李天照醫生好啲?
其實我都有睇開一個婦科醫生,但係佢只係建議我做ANA。但係因為今次都係第二次流產,所以我希望做比較全面嘅檢查。
同埋想請問免疫系統嘅檢查通常包括啲乜嘢?同埋係咪要嚟咗第二次月經先可以去做?
唔該晒大家(emoji)(emoji)

複式洋房

好感動呀!多謝晒大家,之前太忙沒時間覆。

Update 返大家: 我最後揾左李教授,抽左血做免疫力檢查、輸卵管等檢查,現在等報告

我黎左一次經期就做檢查抽血了

大宅

wewavivian 發表於 21-10-2 14:00
我都係睇李教授,我慣性流產,仲有甲狀腺問題,宜家23w喇。一齊加油(emoji)(emoji)
...

想請問點樣知道自己有甲狀腺問題?有癥狀還是要驗血才知道? 謝謝你

洋房

carllob 發表於 21-11-4 13:57
想請問點樣知道自己有甲狀腺問題?有癥狀還是要驗血才知道? 謝謝你

我係嗰陣條頸有少少腫脹,一日去2,3次大便,心跳有少少快,就去睇醫生,驗血後就話我有甲亢

首頁

尾頁

跳至