自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

HLDMaMa 發表於 21-9-22 07:43
好平嗎?我 朋友話在黄金72小時去看医生,医生要收一千六百蚊,佢話生蛇藥貴喎
...

街症都有呢款藥

珍珠宮

fishwawa 發表於 21-9-21 21:27
我好怕生蛇,

我又唔知有冇生過水痘,父母不在了,

朋友孩子约二十生,醫生俾藥,原因估抵抗力弱

水晶宮

小軒軒 發表於 21-9-22 08:48
街症都有呢款藥

一發現懷疑生蛇就立刻看醫生了,不敢延誤黃金72小時。有人話痛過生仔。

珍珠宮

平平無奇2 發表於 21-9-22 08:16
我阿媽仲惨、生到半邊面眼腫面腫、足足两三個禮拜先好番

其實真係要,我大約兩個星期先至完全好番曬

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

2024年龍年勳章

小詠 發表於 21-9-22 10:52
其實真係要,我大約兩個星期先至完全好番曬
都成十年前、可能啲药無咁勁

珍珠宮

平平無奇2 發表於 21-9-22 10:58
都成十年前、可能啲药無咁勁

我係前 一兩個月生蛇,啲藥都唔係好貴我係私家醫務所到 配藥嘅,因為每個人嘅情況 不同,我未過50歲唔可以打蛇針以我嘅健康情況三個禮拜嚟好返, 不過醫生話藥有好多款,我生喺頭度其實有啲危險,因為近三叉神經線,所以佢話要開啲比較重嘅藥食咗之後真係出街都冇力,一定要留喺屋企瞓
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

fishwawa 發表於 21-9-21 21:27
我好怕生蛇,

我又唔知有冇生過水痘,父母不在了,

我16歲出水痘,20幾歲生蛇,果時無諗過是生蛇,是成日覺得腰側有時抽一兩下痛,又搵不到傷痕,忍左幾日頂不順去看醫生,果時我老公還話我小題大做,可能撞到,又不是成日痛,是間不中痛一下甘

最後醫生話我生蛇,還話好小甘後生生蛇,最好比藥我食,我印象中d藥好貴,好似2千幾

伯爵府

我最近見到有朋友,60多歲,男,
條頸生蛇,都幾恐怖,佢都係食類固醇藥好返7788,但係過程中,佢話都痛痛苦架。

過好,每一天!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

tiger. 發表於 21-9-22 04:56
請問是否醫生處方? 去藥房配?

我在藥房配到、可能要相熟的藥房掛~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

HLDMaMa 發表於 21-9-22 07:43
好平嗎?我 朋友話在黄金72小時去看医生,医生要收一千六百蚊,佢話生蛇藥貴喎
...

我只睇返平時睇開個家庭醫生就ok, 睇第一次開三日藥,之後再覆診一次,當平常睇開$3xx,都係再多一百幾拾,$500內。

別墅

raylife 發表於 21-9-22 08:03
萬一生蛇,試下睇中醫

唔建議先睇中醫,應該係先睇西醫食特效藥同搽藥膏,好返之後先睇中醫調理返

wcpcelia    發表於 21-9-23 10:37

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

CrabPincers 發表於 21-9-22 11:05
我16歲出水痘,20幾歲生蛇,果時無諗過是生蛇,是成日覺得腰側有時抽一兩下痛,又搵不到傷痕,忍左幾日頂 ...

我都係廿頭生,可能果時壓力大,要考試,果種痛真係唔講得少,笑同咳都痛

唔好看輕,生蛇可以喺生喺眼
放下自在

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

jamesbond007 發表於 21-9-21 22:32
千幾蚊打蛇針,我問醫生是否只有效10年,佢話應該系永久,佢話有效10年,只因数据只提供到10年,因蛇针10年 ...

我早幾個月喺hk hearts 打蛇針$800

伯爵府

appleyuen 發表於 21-9-22 11:48

有冇電話?我打去了解下
過好,每一天!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 fishwawa 的帖子

有冇生過水痘都可以照打蛇針預防生蛇。千幾蚊,防十年。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

appleyuen 發表於 21-9-22 11:48

好平喎

琥珀宮

fishwawa 發表於 21-9-22 12:23
有冇電話?我打去了解下

https://hk-hearts.hk/%e5%b8%b6%e7%8b%80%e7%9a%b0%e7%96%b9%e7%96%ab%e8%8b%97%e8%9b%87%e9%87%9d/?gclid=CjwKCAjwhaaKBhBcEiwA8acsHAuPWBXm0Ebhvp89BNPWEadq2EAU826vqmZ24L0GqjfI0IJ7Y37MthoCT7AQAvD_BwE

琥珀宮

soso1227 發表於 21-9-22 12:33
好平喎

而家加咗850

伯爵府

tks
過好,每一天!

男爵府

減齡達人勳章

我都生過,食咗特效藥個幾星期好返。公司有醫療只限補少少藥費,唔覺得好痛,電擊嘅感覺多啲。二個禮拜完全好返,少少疤痕,我唔在意。
終於成功驗證及開通咗親子王國會員身份啦! 好開心

首頁

尾頁

跳至