自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

阿媽72歲,後生時已算固執。而家老左,唔知係因為年紀大更加固執,抑或理解能力差左,成日捉住你某時某刻根本冇心嘅一詞半句,諗野偏晒一面,記住喺心,原來心入面嬲左,又唔講乜事,跟住黑面,可能即爆,或黑面幾日之後爆。

我地有時話唔係你咁諗,佢又再發大d脾氣。我係獨女,好辛苦。

la_source    發表於 21-10-4 10:28
毛君    發表於 21-9-23 00:12

男爵府

完全明白
我嗰個都係
成日嘈,成日鬧人

伯爵府

回覆樓主:

儘量見少啲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我媽媽以前後生時,個人好nice好好相處,亦好開通。年齡漸長,就好固執,同佢講野要好小心,連send個msg,佢都好講究,曾經我仔都比佢話,話句子無標點符號之類。之後就會連環轟炸...越嚟越難溝通

(我都係獨女)

step_ccc    發表於 21-9-22 19:34

侯爵府

花師奶2012 發表於 21-9-22 18:17
阿媽72歲,後生時已算固執。而家老左,唔知係因為年紀大更加固執,抑或理解能力差左,成日捉住你某時某刻根 ...

妳做翻相同的回禮啦. 無理取鬧嘅人, 我會回佢10倍, 係阿媽就加10%算俾面.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

聽佢鬧完就算啦, 乜都擺上心盞自己辛苦. 佢成72歲, 見少d 或者駁咀之後, 你會唔會後悔?

子爵府

阿媽72歲,後生時已算固執。而家老左,唔知係因為年紀大更加固執,抑或理解能力差左,成日捉住你某時某刻根 ...

老人家要當佢小朋友氹

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

唯有少d出聲

step_ccc    發表於 21-9-22 19:34

珍珠宮

回覆樓主:

我唔係獨女,但都係我食咗 9 成,因為自細我都係乖嗰個,阿媽揀人黎恰。我知佢好錫我,佢都知我好錫佢,但相處係越來越難

男爵府

同我其中一個家姐,六十幾歲,一模一樣,佢又係得一個女,早年離婚,又唔鐘意個女揾老豆聚吓,個女要唔比佢知搵過佢唔鐘意嘅所有人,我地幾姐妹N年前講過又係無心嘅說話,N年後又係無啦啦罵我地當年講嘅野,但當年講緊,我都係小學生,好難頂,直至佢話要結婚,嘩……開心到我地飛起,佢個女幾年前都自己搬開自己住,唔想對住佢,所以我好明樓主感受。

wcpcelia    發表於 21-9-23 10:12

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

完全明白。
媽媽本來是最親的人,可無所不談,但最年我都無法再同我媽交心。因為諗野越來越偏激。我仍然愛佢,佢仍然係我最親既人,佢也是十分疼我,但已無法暢所欲言。只能佢講咩都哦哦哦咁,才能避免吵架。

伯爵府

你形容你阿媽的情形好似青春期反叛少女咁

男爵府

我媽都好煩,一日到晚就話依度痛個度痛,成日話就死,但又成日出街約人。其實佢得60歲。咩都話叫我比錢去私家睇,再加黑口黑面話自己要去政府好慘。
又話點解我女可以去私家住院佢要去政府。大佬我女有買保險。

子爵府

回覆樓主:

好明白

男爵府

回覆 happybobobaby 的帖子

同你一樣
永遠只有佢指責我,就可以...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

bosch 發表於 21-9-22 18:42
聽佢鬧完就算啦, 乜都擺上心盞自己辛苦. 佢成72歲, 見少d 或者駁咀之後, 你會唔會後悔? ...

同意

伯爵府

seaman1982 發表於 21-9-22 19:01
完全明白。
媽媽本來是最親的人,可無所不談,但最年我都無法再同我媽交心。因為諗野越來越偏激。我仍然愛 ...

me too

伯爵府

虎到金來勳章

完全明白。我媽比你媽更什,只係恰我,爆我,羅我黎出氣,無理取鬧,將對其他屋企人既不滿全部發泄係我度。日日都話自己慘,係悲劇女主角。

珍珠宮

我唔係獨女,但屋企重男輕女

男爵府

回覆 cat_hellobb 的帖子

我吾贊成咁樣諗, 小朋友係教得到, 老人家係會越嚟越大支野.

首頁
12345...6

尾頁

跳至