自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mami42 發表於 21-10-9 01:51
原來有咁多同路人
我媽亦係脾氣臭的表表者又一直有抑鬱症,後生比我老豆就到變女皇,呢十年我老豆都頂唔順 ...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一杯凍奶茶 發表於 21-10-9 10:31
明白! 我買個保健東西俾屋企人用,都好似害佢咁

不斷問係咪嫁、玩我嫁

男爵府

Myluckybaby 發表於 21-10-9 09:44
如果你未離婚,我極之同情你老公。

幸好我C6就算有唔開心,從來冇想過比壓力我叫我媽搬走,雖然我C6係家中經濟支柱,但我媽卻經常看不起佢,乜都話佢錯

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-10-9 11:27
我好明白
少接觸少交談係最好
有時我會話要加班,食埋晚餐夜d返去

我都有咁諗法,但自己小朋友在家,其實放工後好想快啲回家陪佢地,所以好矛盾,又諗起JM話阿媽已經七十幾,可以忍就忍。
不過經過長時間比佢操控,我而家想終於自己的尊嚴和諗法,醫生都話我要照顧返多啲自己的情緒,真係好辛苦

侯爵府

Angelice-BeBe 發表於 21-9-22 18:25
我媽媽以前後生時,個人好nice好好相處,亦好開通。年齡漸長,就好固執,同佢講野要好小心,連send個msg, ...

對標點符號都有諗法又幾creative喎

男爵府

my005 發表於 21-9-23 08:23
其實自己細時,都好百厭,好曳,好麻煩既,當時媽媽並無放棄我,唔見或少見我,仲係愛我啫。

千奇唔好等媽 ...

終於睇到個正常回應

公爵府

我阿爸超難頂,出面扮慈詳好人,但其實脾氣好差,成日黑面,對自己老婆同女好唔講道理,乜嘢都同屋企人作對,聲大夾惡,以為大聲我地就要聽佢,好似有仇咁,仲有,佢唔會care屋企人精神健康,超級控制狂

但佢睇人蝦,我弟婦超cool,阿爸就忌佢對佢非常客氣。

如果我同佢住應該已經有嚴重抑鬱

公爵府

2024年龍年勳章

cat_hellobb 發表於 21-9-22 18:50

老人家要當佢小朋友氹
我覺得小朋友仲會講道理、啲老人痴呆嘅阿媽仲難搞、佢想點就點、逆佢意思就大鑊了

寶石宮

mami42 發表於 21-10-9 16:32
我都有咁諗法,但自己小朋友在家,其實放工後好想快啲回家陪佢地,所以好矛盾,又諗起JM話阿媽已經七十幾 ...

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-10-9 16:54
之前同佢去醫院覆診
同佢都要做問卷
都顯示我有中度照顧壓力

你哋都係一齊住?

公爵府

如果聽下佛偈會唔會好d?
唔需要佢返佛堂,上youtube聽下啲正信法師開示,聽得多心態會有改變,信因果就會開始有轉變。

寶石宮

mami42 發表於 21-10-9 17:24
你哋都係一齊住?

珍珠宮

好媽媽勳章

Giant 發表於 21-9-22 20:21
我媽子又極難頂,我而家約佢出去食飯只會講兩句說話,1):食咩呀? 2):食完未?走未?已經係相對無言,完 ...

差不多,我仲要同住,我完全唔想對住佢系飯檯,自己夜d 先番屋企,weekend 更加唔好一齊出街食,平時唔講野,頂唔順,就快屈到病

琥珀宮

花師奶2012 發表於 21-9-22 18:17
阿媽72歲,後生時已算固執。而家老左,唔知係因為年紀大更加固執,抑或理解能力差左,成日捉住你某時某刻根 ...

佢係咪失智症?

男爵府

樓主, 如果換著自己買到樓買到安樂窩, 根本就唔會同阿媽一齊癲

子爵府

回覆樓主:

我都有個咁嘅阿爸
我返工都開心,但一諗到啲回家,我啲眼淚就好快出嚟

返工都無人會鬧我
我無做錯嘢,點解要鬧我喎
我係差,讀書差,人工又唔多,又嫁唔出
但起碼,我養緊我自己,我無問佢哋攞錢

我唔係一個附屬品,
唔可以因為佢唔敢鬧其他屋企人時就要鬧我

由佢摷我啲嘢開始,關係正式破裂
這一世,我都唔會要原諒佢
我永遠記得佢當時嘅嘴臉 (我開咗 cam 喺我房,但如果佢唔係會摷我嘅嘢、行得正企得正,又點會被我個 cam 影到?!)

因為佢,佢令我想死
我唔知自己啲錢搵嘢有咩嘢用途,換嚟嘅只係目止景,唔知仲要比人鬧多幾多年

子爵府

回覆樓主:

幸好,我今年終於有曙光
我用我緊有嘅錢買間舊小屋
我可以做好多決定(eg 牆油咩嘢色?)
我唔駛再驚決定做錯了會被人鬧
錯就錯吧,任何事也未必會100%正確,錯了亦唔係咩嘢大事

雖然,有好多我唔識或唔肯定嘅嘢令我驚(eg 傢俱馬桶點決定)
但這種驚,感覺驚被人鬧嘅驚,是好好多

我現在希望我可以長命啲,唔好咁快死
人生已浪費多年時間
雖然我無咩嘢人生大計
但我希望自己可以享受我之後嘅人生

希望我可以搵返自己嘅興趣
以前我有興趣行山,行過幾次後
因為我阿爸連我放假去邊又要問,又會過目我嘅門口進入屋嘅衣著
所以我放棄行山
煮嘢食嘅興趣亦放棄了 (我已 save 很多食譜)

男爵府

147741 發表於 21-10-10 00:15
幸好,我今年終於有曙光

恭喜你,我絕對明白個種係唔係都鬧我個種感受,其他仔嘅,佢驚佢地嬲,唔敢鬧,佢仲係外人面前話好錫我,個個都恭喜我有個咁好嘅阿媽,我諗除咗我自己一家人,冇人明白我的感受,我同你的感覺一樣,我會好唔想返屋企,恭喜你終於有自己的人生,能夠為自己人生負責!

水晶宮

147741 發表於 21-10-10 00:15
幸好,我今年終於有曙光

你好勇敢走出困局、支持你、雖然係屋企人、但相處太難、分開下都係唔想再傷感情、中國人太傳統、其實人夾人緣、唔係唔理佢哋、只係自己都要顧及自我感受先

水晶宮

mami42 發表於 21-10-9 16:16
幸好我C6就算有唔開心,從來冇想過比壓力我叫我媽搬走,雖然我C6係家中經濟支柱,但我媽卻經常看不起佢, ...

你老公好慘一齊住真係氣都無得透

首頁

尾頁

跳至