自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

首先多謝大家先,想向大家請教:

奶奶8x過身,我媽媽7x,他們多年沒有見面( 從沒有拗撬),只是老人家沒有刻意約出嚟!

我老公有大哥大嫂,大嫂已經沒有父母,我老公仍有弟弟妹妹。其實大家一直都冇同我媽咪來往。( 一直冇需要來往)我同姑仔叔仔從來冇拗撬,大時大節會見面,大家君子之交。

我媽媽已經訂了花牌和會準備帛金。

問題:
1. 我媽咪需要出席奶奶白事嗎?
2. 帛金需要比多少呢?

我媽媽擔心唔出席白事,我和我老公會冇面,會比人講閒話,會咩?其實我媽咪出席,都未必有人會認得佢。就算媽咪出席,我亦唔會同人哋介紹,我媽咪嚟咗。

請賜教

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你本身有冇兄弟姊妹?有嘅,佢哋做代表都ok!

男爵府

你外家要有人出席,但可以係你兄弟姊妹做代表。你媽年紀大,周車勞動又疫情,可以缺席。

公爵府

cy101 發表於 21-9-23 21:32
你本身有冇兄弟姊妹?有嘅,佢哋做代表都ok!

細佬妹唔會出席!
細佬妹都係我結婚嗰日,先見過男家一次!

水晶宮

帛金或花牌是但做一樣都可以,不用兩樣做晒。有啲家屬喜歡收帛金多過花牌。

你娘家如有有兄弟姊妹做代表,你媽可以不用出席。

公爵府

Astra00 發表於 21-9-23 21:38
帛金或花牌是但做一樣都可以,不用兩樣做晒。有啲家屬喜歡收帛金多過花牌。

你娘家如有有兄弟姊妹做代表, ...

我弟弟妹妹唔出席

子爵府

回覆樓主:

我媽媽過身,我哋幾兄姊弟嘅另一半嘅父母+一個兄弟妺都有黎喪禮,都有做花牌&帛金,如果可以就出席,感覺係俾面同埋尊重,我自己第一身感受就係,佢哋出席係一個精神支持,因為自己父母過身,都好唔開心,如果另一半嘅父母都嚟,我會覺得佢哋好鍚自己,如果老人家真係唔鍾意去嗰啲地方,真係好反感,就睇吓有冇人代表出席

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

老人家年紀大了,如不是至好親朋無須出席,花牌帛金已經足夠心意

Adrio77    發表於 21-9-24 09:17

子爵府

littlehoneymum 發表於 21-9-23 21:29

奶奶8x過身,我媽媽7x,他們多年沒有見面( 從沒有拗撬),只是老人家沒有 ...

之前有個貼話自己呀(emoji)過身,怪責99唔去鞠躬,你可以攞嚟參考

男爵府

littlehoneymum 發表於 21-9-23 21:29

奶奶8x過身,我媽媽7x,他們多年沒有見面( 從沒有拗撬),只是老人家沒有 ...

妳阿媽成7X歲,同妳奶奶又無交情,佢話去都應該叫佢唔好去啦!做咗帛金咪算囉。

男爵府

那時我奶奶走,我媽7x,我家姐阿哥全部之前1晚有去靈堂,第2日早上上山就只有我家姐去

那時我家姐老爺走,我媽,我同阿哥之前1晚都有去靈堂,第2日早上上山就無去了

我地各家都係無咩來往,但都有去靈堂鞠躬,我想是基本禮貌

公爵府

我問媽咪想唔想出席,媽咪話由我老公決定

我問老公:老公話由媽咪決定

咁即係點?

公爵府

losttoa 發表於 21-9-23 21:46
老人家年紀大了,如不是至好親朋無須出席,花牌帛金已經足夠心意
其實親家,算唔算好親?
但基本上自從我結婚嗰日,之後基本上雙方都冇見!

水晶宮

2018復活節勳章

littlehoneymum 發表於 21-9-23 21:53
其實親家,算唔算好親?
...

其實會唔會有兄弟姐妹陪你媽出席?如果冇就唔好喇,要個老人家一個走來走去,你又唔會陪到佢上落

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

花牌同帛金選一樣就可以,唔好做兩樣
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

男爵府

littlehoneymum 發表於 21-9-23 21:53
其實親家,算唔算好親?
...

親家就緊係好親啦

如果冇咩見面,正常做法都會派一至兩個做代表出席,即係你媽媽或你弟妹

珍珠宮

其實親家,算唔算好親?
...

關係上係親ge,只係感情上生疏。
我覺得最緊要男家ok就得,最怕你先生宜家話無所謂,轉頭又怪責你地女家無人出席。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

即使少見,係應該出席
但若你媽唔想就冇辦法
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

回覆樓主:

唔常接觸,唔使出現啦…有花牌已經足夠!我老爺過身我父母無去,到我爸過身我奶奶都無去喎

男爵府

其實親家,算唔算好親?
...

親家傳統上一定親,禮節上最好有代表到一到。

首頁
12345...6

尾頁

跳至