自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

細仔已經三歲,但仍然要著片,乜都試過,講故事,聽歌仔,睇卡通片,講道理,成日提醒去廁所,罰無零食,玩具,用布片甚至屋企得我同佢時試過抹乾淨D地方由佢唔著,一樣唔講,周圍賴!我三個仔,大嗰兩個完全無哩個問題,係到佢先咁麻煩,軟唔得硬唔得!佢祗要一表示要去廁所我已經大贊特贊仲有適當奬励,仲有時叫兩個哥哥比佢去睇下點去廁所!我真係唔知仲有乜嘢方法可以教到佢去廁所!各位有冇咩經驗分享下,指教下,唔該大家先!

男爵府

回覆樓主:

補充,佢其他好精靈,好正常!就係唔講去廁所!有問過點解佢唔鐘意去廁所,佢一時一樣,一陣話驚,一陣又話唔鐘意(無其他解釋),問佢驚乜又話唔驚,佢大個仔⋯總之九唔搭八。仲有每次賴咗同佢講下次一定要同媽咪講,佢會好爽快應承,不過意見接受,態度照舊

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

opclk99 發表於 21-9-27 03:27
有無試用戒片褲?

係咪學習褲?即棄同布都用過,平日上午返學用即棄,下午係屋企用布!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

睇左醫生未?會唔會包皮過長過窄?

男爵府

opclk99 發表於 21-9-27 03:34
係學習褲呀,三歲仲細,慢慢教吧....

老師都係咁講,不過其實好似全班得佢一個著片返學我驚佢四歲都仲要著!

男爵府

鴨鴨比 發表於 21-9-27 03:35
睇左醫生未?會唔會包皮過長過窄?

因為六個月時係健康院睇過話有粒蛋蛋未跌落嚟,所以佢嗰度有定期檢查,醫生從無表示佢有哩個問題,以我就咁睇亦正常,而且蛋蛋係一歲已經落到正常位置,之後再檢醫生都再講佢有其他,同埋佢唔衹唔講尿尿,poopoo都唔講㗎

珍珠宮

回覆 slowlycat 的帖子

三歲唔洗咁急,我記得我細仔三歲嗰陣都未戒片,我成日叫佢去poo poo同wee wee,佢唔自己去洗手間我就帶佢去,後來佢慢慢培養去洗手間習慣,可能佢覺得爸爸好煩呀。

男爵府

goodsnooky 發表於 21-9-27 03:55

三歲唔洗咁急,我記得我細仔三歲嗰陣都未戒片,我成日叫佢去poo poo同wee wee,佢 ...

即係佢有冇得去都照帶去洗手間?我試過一段時間係咁,但佢好似交功課咁隔硬吱兩滴,好多時仲一滴都無,就咁坐係度十分鐘。不過我又驚我捉唔啱佢D時間,佢隔硬吱兩滴出嚟比我睇唔知會唔會搞到佢尿頻,所以我又無再繼續

珍珠宮

睇黎你個仔好聰明,已經明白你帶佢去洗手間想佢做乜。可以咁,你俾一杯水佢飲,一小時後先帶佢去洗手間,佢應該唔止一兩滴。如果佢冇得去,唔好強迫佢,慢慢黎,唔好俾壓力。

男爵府

goodsnooky 發表於 21-9-27 04:06

睇黎你個仔好聰明,已經明白你帶佢去洗手間想佢做乜。可以咁,你俾一杯水佢飲,一 ...

好,我再試試!而且我懷疑佢係懶,另願係度玩,唔想去洗手間!

goodsnooky    發表於 21-9-27 04:25

珍珠宮

slowlycat 發表於 21-9-27 04:16
好,我再試試!而且我懷疑佢係懶,另願係度玩,唔想去洗手間!

如係咁,佢成功都無用,因為佢將來都會為咗玩,而唔去。

試這方法:
試著底褲+長褲, 由佢痾濕,佢一定好唔舒服,因為長褲濕腳又痴腳。
然後你唔好緊張, 的佢去廁所,叫佢自已除褲,除底褲,你唔好幫佢除,等佢自己去廁所除,再叫佢自己換乾淨褲(當然你陪住佢啦),佢會喊,但你唔好心軟幫佢,話大個仔,痾濕咗要自己換啦。

慢慢發覺原來濕咗咁煩要自己換,佢試多幾次就唔敢啦,聰明嘅試唔一次,下次唔再痾濕tim

我唔讚成比佢坐,等尿出。 你應該知佢飲一杯水後,隔幾耐就有尿出。 唔好比佢坐係到度等,只會令佢覺得更煩,原來尿尿要咁耐,咁麻煩,佢更加唔會想主動尿尿。

男爵府

我仔都係3歲,屙臭臭和瞓覺時會著學習褲

珍珠宮

我係佛系戒片..
從無 train 過個女 (不過幼稚園應該有幫手 train)
我女係3歲3個月時突然同我講話唔想著片想自己去廁所..
咁就突然戒左..

珍珠宮

戒夜奶

水晶宮

回覆樓主:

大大下自然介到的,介唔介到好睇各人的腦部發展到到未,到位了就自然介到,但幾耐?咁就真系睇個人,時間都有長短

男爵府

我個仔三歲先戒到
weewwe 早啲戒到,屋企唔著片
Poopoo佢死都要著
我最後剪開啲片,由佢著坐向廁所度先戒到

水晶宮

可以每隔1、2個鐘提佢去廁所。但不要逼佢。每個小朋友有自己的時間表,到時到侯就戒到,不是人地戒咗佢就要一樣,始終3歲唔係好大個。

我小朋友讀幼稚園時,有一個婆婆好驕傲咁話佢孫女出世好快就戒夜奶,跟住又早過其他人好多戒片。但佢孫女係自信不足,無安全感果隻…

珍珠宮

回覆樓主:

定時間,隔4一5個鐘就叫佢去vv,在家著尿褲,濕咗唔好即刻換,等佢感受下濕笠笠唔舒服的感覺。

多數返學後,學校有規定時間去vv,慢慢就介到。

首頁

尾頁

跳至