自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我陪你,細仔仲未介到,我諗都係全班得佢一個掛,學校有3套衫,因爲最高風時瀨3次,依家番左一個月學,control好左la,姨姨話其實佢唔係瀨尿,係痾唔切,因爲班房同男廁係一頭一尾,行得去黎已經痾左少少
細仔言語遲左一年,我地都唔想迫佢

男爵府

cara.mak 發表於 21-9-27 08:50

如係咁,佢成功都無用,因為佢將來都會為咗玩,而唔去。

其實而家下午係屋企我係比佢著布片,不過佢係懶到如果無人發現佢就坐係灘尿度一直玩,就算賴(emoji)都唔出聲,甚至我聞到味佢都夠膽話無,唔肯去換!佢好憎洗pat,因為麻煩,阻住佢玩,但我已經特登一賴(emoji)就捉佢洗pat,唔會好似以前兩個哥哥細時咁用濕棉花抹就算!已經係為咗令佢覺得麻煩而做咁麻煩嘅嘢,但佢都好似無所謂咁,我真係無佢符!

男爵府

comeonbb001 發表於 21-9-27 08:54
我仔都係3歲,屙臭臭和瞓覺時會著學習褲

已經好過我嗰個!佢夜晚瞓覺要著大一碼片,因為尿好大督,唔著大一碼好易爆片

男爵府

teresayan07 發表於 21-9-27 09:27
我係佛系戒片..
從無 train 過個女 (不過幼稚園應該有幫手 train)
我女係3歲3個月時突然同我講話唔想著片 ...

我從來都無諗過佢會咁難,兩個哥哥都係佛系,兩歲幾就自自然然話唔要片片,點知哩個完全唔同!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

slowlycat 發表於 21-9-27 10:10
其實而家下午係屋企我係比佢著布片,不過佢係懶到如果無人發現佢就坐係灘尿度一直玩,就算賴(emoji)都唔出 ...
可以直接著底褲試下, 布片佢可能覺得都係片, 同埋都索水
底褲係直接滴落地下
佢知果D 尿尿佢坐落potty 度就唔會響地下度, 要媽媽抹(之餘仲要鬧)
果日我全日無出街, 一日響屋企同佢換左5-7條底褲同面褲
之後就識得去potty度vv

男爵府

anna59 發表於 21-9-27 09:28
戒夜奶

無食好耐,而且佢唔單止夜晚要著片,日頭都要

珍珠宮

slowlycat 發表於 21-9-27 04:01
即係佢有冇得去都照帶去洗手間?我試過一段時間係咁,但佢好似交功課咁隔硬吱兩滴,好多時仲一滴都無,就 ...
或者佢賴完第一篤之後,你隔20分鐘同佢上廁所一次,無得屙唔洗夾硬,就5分鐘同佢上一次,直至佢屙到尿為止,然後又再隔20分鐘一次,唔得又重覆以上程序
係好煩,不過同時俾小朋友習慣,應該兩個禮拜ok...
屙唔出唔洗話,唔洗失望,唔好叫佢夾硬屙一滴兩滴... 屙得出大讚!
大便就一發現佢想賴,抱佢入廁所... 呢個我覺得會難戒過小便,不過唔緊要,堅持會成功的!

男爵府

spikenard 發表於 21-9-27 09:34
大大下自然介到的,介唔介到好睇各人的腦部發展到到未,到位了就自然介到,但幾耐?咁就真系睇個人,時間都 ...

道理我係明,但真係由得佢?而且佢其他方面發展好正常,我都唔知問題出係邊

男爵府

sasalic 發表於 21-9-27 09:34
我個仔三歲先戒到
weewwe 早啲戒到,屋企唔著片
Poopoo佢死都要著

我嗰個wee wee都唔識啊

珍珠宮

都係叫小朋友去多幾次洗手間, 1-2 小時就叫去一下
有時要點時間, 未ready 就未ready ar

男爵府

Jane1983 發表於 21-9-27 09:38
可以每隔1、2個鐘提佢去廁所。但不要逼佢。每個小朋友有自己的時間表,到時到侯就戒到,不是人地戒咗佢就要 ...

已經係咁做,亦唯有係咁做⋯唯有等⋯不過真係好煩,好彩而家少出街少見親戚朋友,如果見啱D多口嘅,我壓力仲大!

珍珠宮

slowlycat 發表於 21-9-27 10:16
我從來都無諗過佢會咁難,兩個哥哥都係佛系,兩歲幾就自自然然話唔要片片,點知哩個完全唔同!
...

可能仲未到 timing.. 遲早有一日佢都會唔想再著。。

男爵府

S_family 發表於 21-9-27 10:03
我陪你,細仔仲未介到,我諗都係全班得佢一個掛,學校有3套衫,因爲最高風時瀨3次,依家番左一個月學,cont ...

咁佢肯話去已經好好,我個唔講仲匿埋唔比你知佢賴濕咗,我真係唔知佢乜構造,賴咗up住都唔覺得唔舒服㗎喔!

水晶宮

回覆 slowlycat 的帖子

咪理d多口組。呢d係生理嘢,佢ready就水到渠成。坦白講,着片都唔舒服啦。

男爵府

littlefunpig 發表於 21-9-27 10:17
可以直接著底褲試下, 布片佢可能覺得都係片, 同埋都索水
底褲係直接滴落地下
佢知果D 尿尿佢坐落potty 度就 ...

放假我再試試比底褲佢著!希望成功,thx for ur share!

大宅

我仔仔四歲2個月先介到片,我當時介片都介到灰心,但突然有日叮一聲,日夜片全部介哂

男爵府

crazypaper 發表於 21-9-27 10:19
或者佢賴完第一篤之後,你隔20分鐘同佢上廁所一次,無得屙唔洗夾硬,就5分鐘同佢上一次,直至佢屙到尿為止 ...

之前係屋企基本上我得閒就係咁做,咁佢又總係我忙嘅時候又屙咗,我都無叫佢一定屙到比我,不過我又驚成日的佢去廁所搞到佢好緊張,尿頻,所以哩排又無再成日check住佢

男爵府

kaka80 發表於 21-9-27 10:24
都係叫小朋友去多幾次洗手間, 1-2 小時就叫去一下
有時要點時間, 未ready 就未ready ar ...

明嘅⋯衹係過程令人好煩惱,又擔心佢有D乜嘢問題

伯爵府

我細仔今年4月復活節3歲半戒左,之前試左好多次都唔成功,未戒之前我都好擔心,佢係細b冇理由9月k2仲要著片,咁我等放長假就的起心肝同佢戒,一開始戒就全日都係屋企唔出街(一定要搵日全日唔出去,因為唔可以俾返片佢著),係屋企都唔著片同底褲,每半個鐘至一個鐘就同佢去一次,我真係好準時一個鐘內一定同佢去,就算佢冇得屙都要佢去尿兜除褲,冇就著返條褲出黎,過左兩日唔知佢係咪嫌我太煩,就自己自動自覺入廁所,我見佢開始肯自動自覺就冇咁密要佢去,過完個假期佢已經會自己去唔洗我提,之後仲即刻戒埋夜片

珍珠宮

slowlycat 發表於 21-9-27 10:40
之前係屋企基本上我得閒就係咁做,咁佢又總係我忙嘅時候又屙咗,我都無叫佢一定屙到比我,不過我又驚成日 ...
其實小朋友俾我地想像中聰明,不用太擔心!

首頁

尾頁

跳至