自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Jane1983 發表於 21-9-27 10:32
回覆 slowlycat 的帖子

咪理d多口組。呢d係生理嘢,佢ready就水到渠成。坦白講,着片都唔舒服啦。 ...

我有時真係懷疑佢個pat係咪無感覺up住都無所謂㗎佢,你話激唔激死!

男爵府

kwan25 發表於 21-9-27 10:36
我仔仔四歲2個月先介到片,我當時介片都介到灰心,但突然有日叮一聲,日夜片全部介哂
...

我都唔知等到幾時先等到嗰下叮一聲

伯爵府

2024年龍年勳章

小朋友自自然然就戒到, 不用太心急

侯爵府

slowlycat 發表於 21-9-27 03:16
細仔已經三歲,但仍然要著片,乜都試過,講故事,聽歌仔,睇卡通片,講道理,成日提醒去廁所,罰無零食,玩 ...

剛剛先返學?
不用迫,好快戒,放心

男爵府

raicherry 發表於 21-9-27 10:42
我細仔今年4月復活節3歲半戒左,之前試左好多次都唔成功,未戒之前我都好擔心,佢係細b冇理由9月k2仲要著片 ...

好!假期試試布片都唔著!Thx for your share!

男爵府

hkgra 發表於 21-9-27 10:47
小朋友自自然然就戒到, 不用太心急

明白,謝謝!

男爵府

Bibima620 發表於 21-9-27 10:50
剛剛先返學?
不用迫,好快戒,放心

返到幾個月N班,疫情停咗,九月一日開始返K,見D同學仔都無著片,先想問下有乜好方法⋯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

slowlycat 發表於 21-9-27 10:34
放假我再試試比底褲佢著!希望成功,thx for ur share!
加油~
我囡都係2歲半後先成功戒,
一識左就好快戒曬屎片, 夜片同去街片
次序係日片> 屎片> 夜片/ 去街片
未戒時都成日有說話聽, 話自己個仔歲幾就戒曬片LU
我都係聽完就算~ 唔好放響心度
個個小朋友有自己既步伐
我覺得2歲幾3歲戒都無乜問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

slowlycat 發表於 21-9-27 10:45
我有時真係懷疑佢個pat係咪無感覺up住都無所謂㗎佢,你話激唔激死!
...
佢可能覺得同尿片一樣都係up住
如果著底褲瀨出黎就明顯唔同啦

珍珠宮

slowlycat 發表於 21-9-27 10:10
其實而家下午係屋企我係比佢著布片,不過佢係懶到如果無人發現佢就坐係灘尿度一直玩,就算賴(emoji)都唔出 ...

所以試下自己除及換

侯爵府

slowlycat 發表於 21-9-27 10:54
返到幾個月N班,疫情停咗,九月一日開始返K,見D同學仔都無著片,先想問下有乜好方法⋯
...

慢慢來,唔需要心急,穩定左返學,每日習慣左,自然會戒到。
我嘅心態,著住學習褲當著底褲,只要肯講去廁所,就無所謂,慢慢甩。
我大仔三歲半戒日片,夜片超過六歲先甩片。
細仔兩歲多d已戒日片甩片,夜片3歲前已無瀨,但仍晚晚當安全褲著,瀨濕做死我
依家細仔仍有同學著片返學的(K2)

公爵府

slowlycat 發表於 21-9-27 10:31
咁佢肯話去已經好好,我個唔講仲匿埋唔比你知佢賴濕咗,我真係唔知佢乜構造,賴咗up住都唔覺得唔舒服㗎喔 ...

佢都係唔講ga,因爲講野遲左一年,老師都話咁佢地問密d,同埋番左頭3日學,之後話唔俾著學習褲,只可著底褲番學,我又報左全日俾佢,佢係學校好正常
上上星期佢又係突然匿埋左係學校枱底,老師打電話黎關心下,老師話匿埋係一個警告,怕佢心理上有問題,怕佢其實驚左去痾尿,問係屋企係咪咁,我話冇,不過爸爸見佢瀨尿就會鬧到痴線,可能咁佢怕左,我會再鬧番爸爸…我轉個頭就係男家group度講,可能俾99鬧爆之後唔敢再鬧個仔…其實果個weekend我好辛苦,要同老公鬧交又要安慰個仔… up住唔覺唔舒服ga,屎都係咁…岩岩個weekend玩左兩條底褲la

男爵府

S_family 發表於 21-9-27 11:28
佢都係唔講ga,因爲講野遲左一年,老師都話咁佢地問密d,同埋番左頭3日學,之後話唔俾著學習褲,只可著底 ...

咁你哋個老師都幾好,我同老師傾都係叫我比D時間佢,無提出話要佢著底褲,可能返半日,佢都覺得大家難配合,我提出又唔知好唔好,始終佢哋會做多D工夫!我哋平時係屋企無乜因哩D事勁鬧佢,最多係笑佢大個仔仲着片。而且佢其實係好多嘢講嘅小朋友,因為有兩個哥哥模仿學習,佢講嘢係有紋有路㗎

男爵府

Bibima620 發表於 21-9-27 11:03
慢慢來,唔需要心急,穩定左返學,每日習慣左,自然會戒到。
我嘅心態,著住學習褲當著底褲,只要肯講去廁 ...

明白,不過呢,話唔心急係假,唔係都唔上嚟請教真係到k2仲要着片返學,我諗我會帶佢去睇下心理醫生,真係驚㗎,有乜問題早D發現好過

水晶宮

slowlycat 發表於 21-9-27 10:21
道理我係明,但真係由得佢?而且佢其他方面發展好正常,我都唔知問題出係邊
...

真的,別緊張,時間到就介到

腦部有1part提醒人急要去廁所的區域,那部分未發展到時你點迫佢點訓練都冇用,如洗碗機入水位近滿水時會發出泌1聲提醒水位就滿,而小朋友就嗰個會發必1聲的系統未到位,急滿水都唔會發提示聲

放心比佢 瀨尿 成長的階段,陪佢1齊走過就可以

大宅

回覆樓主:

我女女岩岩戒左片
我嘅經驗係,可以觀察下佢大概咩時間會wee,差不多時候就帶佢坐下廁所,但疴唔到就算,千祈唔好迫佢坐喺廁所上面等到疴到為止,有就有冇就算。觀察多幾日,捕捉到佢wee嘅時間,之後就唔駛等太耐,一放上去就wee到,再久而久之就唔駛定時帶佢去廁所,可以等佢話你知
而於poopoo,我女都花左一啲時間,佢係知道要poo的,但寧願匿埋poo喺片都唔肯去廁所。後來我教佢扶住廁板仔嘅扶手,佢試左一次成功左,之後就到肯去廁所poo。
我係用嗰啲放喺大人廁板上面有扶手嘅小童廁板,反而我女唔肯用potty
希望以上經驗可以幫到你,祝成功

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

teresayan07 發表於 21-9-27 09:27
我係佛系戒片..
從無 train 過個女 (不過幼稚園應該有幫手 train)
我女係3歲3個月時突然同我講話唔想著片 ...

咦我同你一樣
到佢返k1 先同佢戒
我買左戒片褲,濕左叫佢下次記得,無鬧無逼,佢大約2星期就ok了
初時一日換四五條 洗籮友洗到佢都覺得煩
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

spikenard 發表於 21-9-27 13:24
真的,別緊張,時間到就介到

腦部有1part提醒人急要去廁所的區域,那部分未發展到時你點迫佢點訓練都冇用 ...

多謝你,我會盡量放鬆心情去睇哩件事,放假比佢盡情瀨,希望激發到佢快D都水位

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

littlefunpig 發表於 21-9-27 10:56
加油~
我囡都係2歲半後先成功戒,
一識左就好快戒曬屎片, 夜片同去街片

係呀係呀! 身邊都不知幾多人話自己個仔歲幾就戒左片呀之類
我都無理,咁辛苦做乜,我寧願side d 錢買片我覺得咁早逼佢盞自己辛苦佢又辛苦,到佢ready就自然好快戒到
我99喺佢未夠2歲時都有同佢戒呀,我由得佢 ,玩左一輪,失敗左而家返左k1 唔駛點逼佢自己都識自己除褲all potty la
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

lemonbee 發表於 21-9-27 13:36
我女女岩岩戒左片
我嘅經驗係,可以觀察下佢大概咩時間會wee,差不多時候就帶佢坐下廁所,但疴唔到就算,千 ...

Thank you for ur sharing!我會試試再多D觀察下佢D時間!

首頁

尾頁

跳至