自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

1823係24小時,可以試下一早一夜打,冇咁繁忙,多數有人聽
其實朋友可以直接上勞工處,問完順便落案,要去公司最近果間,唔係屋企最近果間,因為勞工處計分區

男爵府

回覆樓主:

病假至9月30
唔好番去簽任何野,去勞工處落案先

子爵府

2024年龍年勳章

119823620 發表於 21-9-28 00:08
在病假期間得知公司已搵了人頂替,話已搵了人啦,會補1個月......

因病假已完結。

即是病假已完結,已經可以返工嗎,甘就係吾系病假期間炒丫,只有一直攞病假,公司就吾可以炒的,但已完結就可以,只要賠償足夠,如通知金丶未放年假及長期服務金就得

子爵府

2024年龍年勳章

BO_BO 發表於 21-9-28 00:06
公司已通知炒?病假中唔可以炒呀!你9月30日再去睇医生,繼續請病假吧!

代通知金多少要睇番份僱傭合約通 ...

但樓主由話病假已完結

子爵府

咩理由炒人都得, 只要老細肯賠錢.
1. 一個月代通知金.(視乎合約點寫)
2. 未放既大假要補錢
3. 如果有雙糧, 炒人今年既雙糧要按比例出.
4. 做滿2年, 炒要賠長期服務金, 不過衰老細會同MPF對沖.
至於病假期間炒人..呢啲我唔清楚, 可能搵平機會...但我覺得無謂花時間, 努力搵過份新工好過.

水晶宮

119823620 發表於 21-9-27 23:33
朋友60歲因交通意外受傷,醫生開了8星期病假,在病假期間無理解僱,明白公司每個崗位必須站崗。
病假至9月3 ...

又「朋友」,又「以我6年年資…..」……

大宅

119823620 發表於 21-9-27 23:33
朋友60歲因交通意外受傷,醫生開了8星期病假,在病假期間無理解僱,明白公司每個崗位必須站崗。
病假至9月3 ...
好似病假期間唔可以解僱

珍珠宮

pbpk03845784 發表於 21-9-28 12:01
又「朋友」,又「以我6年年資…..」……

所以我問咗佢係佢朋友定佢自己, 佢答我話朋友, 我正想回佢你朋友賠幾多錢同你月薪幾多無關

水晶宮

119823620 發表於 21-9-28 00:08
在病假期間得知公司已搵了人頂替,話已搵了人啦,會補1個月......

因病假已完結。

去勞工處+平機會啦,你病好咗,可以做返之前崗位,佢就要盡量安排。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

侯爵府

你朋友被解僱同你自己10000人工有咩關係?

大宅

病假期間,連通知要炒都唔得,因為唔確定假紙最尾果日你係咪真係病好。

你可以30/9 再去睇醫生,再拎過病假。繼續病假,佢唔炒得,仲要繼續俾有薪病假,直至你真係冇假紙。

另外,如果因為交通意外,可以申請政府不論過失交通意外援助津貼,你可以上網睇下資料

首頁

尾頁

跳至