自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章

mcs74 發表於 21-9-28 15:56
我女又係成日要飲益力多,太甜了,我努力幫佢飲曬佢,d長老成日買,一買買幾排,貨源充足
我女食包 ...
唔係紙包子母奶果D, 係用奶樽沖果隻3號幼兒奶粉...
慢慢嘆奶果隻... 問你死未...
益力多係無辦法之下而俾, 佢所有紙包奶都唔飲, 果汁又係一樣甜但飲唔多
唯有俾佢飲, 驚佢淨食一隻蛋白, 血糖唔夠餓親....

別墅

mcs74 發表於 21-9-28 13:50
我唔介意整呢樣整果樣,但呀女好揀飲擇食想問下小朋友幾歲開始會肯食多d唔同其他野?
...

我小朋友係食野超慢,所以根本唔會煮粉麵嗰啲

瑪瑙宮

虎到金來勳章 2021勳章 開心吸收勳章

mcs74 發表於 21-9-28 15:56
我女又係成日要飲益力多,太甜了,我努力幫佢飲曬佢,d長老成日買,一買買幾排,貨源充足
我女食包 ...

益力多太多糖, 唔好成日飲. 如果你唔飲晒d 益力多, 屋企有存貨, d 長老會唔會買少d, 或者叫佢改買紙包奶, 果汁都好丫.

大宅

小朋友幾歲?
試吓英文字母通粉/白粥/粟米粒+牛油/腿蛋治/熱香餅+花生醬or煉奶/蒸饅頭/烏冬/通心粉,我女小學開始到宜家中學 我都係煮呢啲做早餐

瑪瑙宮

虎到金來勳章 2021勳章 開心吸收勳章

宇宙愛太空 發表於 21-9-28 09:38
可以分享下你哋小朋友會食咩早餐嗎?我冇乜創意,每日都係麵包牛奶脆脆蛋糕點心嗰啲小朋友 ...

佢地一向自己整早餐, 麵包+自選饀料 (不外乎 jam, 朱古力醬果d), 或者麥皮. 大仔初中, 手機當早餐.

佢地好少食熱早餐, 食麵包或麥皮多, 習慣晒.

水晶宮

2021勳章

蘑菇/番茄炒蛋、水果+yogurt、自家製麵包+果jam(呢個打算做但未做)
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

公爵府

2021勳章

bosch 發表於 21-9-28 18:16
益力多太多糖, 唔好成日飲. 如果你唔飲晒d 益力多, 屋企有存貨, d 長老會唔會買少d, 或者叫佢改買紙包奶, ...

我唔飲曬佢的話,我女會去雪櫃搵,雪櫃又細,收到好埋都比佢搵到話要飲。長老真係激到我,紙包奶我女滿三歲就唔肯飲了。好明白佢地買益力多我女果下會特別鐘意佢地。

水晶宮

2021勳章

mcs74 發表於 21-9-28 21:03
我唔飲曬佢的話,我女會去雪櫃搵,雪櫃又細,收到好埋都比佢搵到話要飲。長老真係激到我,紙包奶我女滿三 ...

我會見一排掉一排!咁飲法好快蛀牙,同埋真係太多糖!

伯爵府

2021勳章

minniemouse131 發表於 21-9-28 14:51
其實點解要咁多款式? 啱啱瞓醒,胃口都唔會太好吧,我就會以簡單為主,有包奶+三文冶/麵包/蛋糕仔,夠營養 ...

食物多元化,小朋友有營養,其實麵包蛋糕做早餐唔見得健康有營養。
如果日日食更加唔ok,人地多元化你竟然話人寵壞小朋友,你簡單,人地多時間整無問題,唔係個個小朋友起身無胃口,我知道小朋友起身無乜胃口就會叫佢早小小起身,等個人醒d先食早餐,早餐好緊要唔會比佢食蛋糕仔,就算自己整,成日食都唔健康。唔好誤導人。

公爵府

2021勳章

pretty_cat 發表於 21-9-28 21:44
食物多元化,小朋友有營養,其實麵包蛋糕做早餐唔見得健康有營養。
如果日日食更加唔ok,人地多元化你竟然 ...

別墅

Cheddar85ang 發表於 21-9-28 14:41
都係咁上下
鮮奶麥皮、中式包點、飛碟三文治、麻糬波波…
我小朋友朝早胃口未開,時間又短,都食唔多。

一樣

翡翠宮

減齡達人勳章 2021勳章

藴藴 發表於 21-9-28 11:21
牛奶麥皮、蝦餃燒賣魚蛋牛肉球、蒸包蒸馬拉糕、拾蛋煎蛋奄列、三文治、多士、奶油脆豬、湯圓、雲吞仔、腸粉 ...

早餐食湯圓咁型

大宅

2021勳章

回覆樓主:

雞蛋粥十牛肉十小小菜
雞蛋粥十紫菜
雞蛋粥十三文魚
豬肉雞蛋粥
小米粥加南瓜
無麩質通粉+蛋十牛肉

紅蘿蔔薯仔豬肉通粉

以上其实是晚餐未煮時,留起朝早備用

大宅

2021勳章

我小朋友朝早訓到七點三起身,唔夠時間食早餐,所以小息會帶豐富D。我好擔心會肚餓,但佢又話寧願訓多D,還掂起身都無胃口食。
時間帶走一切
唯獨不帶走我

大宅

0030 發表於 21-9-28 11:13
雞蛋/麵包/蛋糕/燒賣/蕃薯/芋頭/粟米/桃膠/通粉/麥皮++牛奶/豆漿/果汁,一星期日日不同 ...

真心配服
不過我個仔唔會領情,咁多年嚟都係早上一杯Ensure頂到半日

公爵府

好媽媽勳章

一份澱粉,饅頭,麵包,燒賣,穀物片
兩份蛋白,一杯奶,一隻焯蛋走黃佢唔食
一份水果,什麼水果也可以
每日必然係呢一啲組合

公爵府

好媽媽勳章

HAPPYBOBB 發表於 21-9-28 15:06
咁又唔可以話寵嘅,只係想佢食得豐富d, 如果佢肯食,我唔介意整,可惜佢唔食
...

我都係,自助餐形式比好多款佢選擇,淨係水果都三款慢慢佢就開胃,然後就固定一個模式俾佢邊可能一年到晚都係食自助餐做早餐

子爵府

牛年勳章 2021勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

pretty_cat 發表於 21-9-28 21:44
如果日日食更加唔ok,人地多元化你竟然 ...
你唔使咁勞氣吖,每個人教小朋友方法唔同,當然有錢有時間,整10樣8樣都得,唔好講早餐,就算其他方面我嘅睇法都一樣,其實唔止食物,衣食住行娛樂,樣樣都多元化,但各方面我都唔會俾太多選擇佢哋,得嗰幾歲人仔,呢樣又唔鐘意,嗰樣又唔鐘意,越大只會要求越嚟越多,講到尾,呢個只係我個人教仔方法,亦冇誤導人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊