自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

酒店職員要求檢疫住客唔好起走廊位置徘徊,佢唯有走出街?

出走期間曾入住另一間灣仔酒店,又去老人院求宿

根據酒店的閉路電視監控及紀錄,該男子於9月26日早上約11時離開檢疫酒店,並沿山林道步向彌敦道方向。

衞生防護中心於9月25日晚上接獲尖沙嘴華美達華麗酒店通知,一名當天從意大利抵港並入住該指定檢疫酒店的75歲外籍男子,涉嫌在酒店檢疫期間,在未獲批准的情況下擅自離開酒店房間,並於走廊位置徘徊,違反強制檢疫令。酒店職員遂要求該名男子返回房間內。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1741664/

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

究竟捉左佢去強制檢查未?違例者應該直接入隔離中心,唔可以再留係酒店

珍珠宮

MM2H 發表於 21-9-28 16:53
究竟捉左佢去強制檢查未?違例者應該直接入隔離中心,唔可以再留係酒店
...

送去竹篙灣之前,竟然可以走出酒店。

按既定機制,中心將事件通報食物及衞生局轄下的指定檢疫酒店計劃合規巡查隊和警方,並安排醫療輔助隊車輛於翌日(9月26日)將該名男子送到竹篙灣檢疫中心接受強制檢疫。醫療輔助隊車輛當日下午約一時抵達指定檢疫酒店後,酒店職員發現該名男子失蹤。

大宅

ernbe 發表於 21-9-28 16:10
酒店職員要求檢疫住客唔好起走廊位置徘徊,唯有走出街?

根據酒店的閉路電視監控及紀錄,該男子於 ...

應該即刻將佢遞解出境,一段時間內唔準再嚟香港,如果唔係個個都係咁試香港政府底線仲成世界

soso1227    發表於 21-9-29 08:33

珍珠宮

SafieldKEN 發表於 21-9-28 18:21
應該即刻將佢遞解出境,一段時間內唔準再嚟香港,如果唔係個個都係咁試香港政府底線仲成世界
...

x2,政府慈母多敗兒

侯爵府

ernbe 發表於 21-9-28 16:10
酒店職員要求檢疫住客唔好起走廊位置徘徊,唯有走出街?

根據酒店的閉路電視監控及紀錄,該男子於 ...

我在深圳酒店隔離過.深圳冇香港咁求其。例如深圳酒店電梯改由人工控制,住客就算進入電梯也去不到其他樓層。出酒店大門更有專人檢查證明文件

珍珠宮

回覆樓主:

呢間酒店成日出事
https://m.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20210423/s00001/1619191150166/%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E-%E8%A2%81%E5%9C%8B%E5%8B%87%E8%A6%96%E5%AF%9F%E8%8F%AF%E7%BE%8E%E9%81%94%E6%B5%B7%E6%99%AF%E9%85%92%E5%BA%97-%E7%96%91%E7%A9%BA%E6%B0%A3%E6%92%AD%E6%AF%92

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

應該趕佢出境

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

贊成立刻趕出境!唔係對受影響嘅香港人太唔公平。

girlbear    發表於 21-9-29 14:23
goodsnooky    發表於 21-9-29 06:16

珍珠宮

bks2014 發表於 21-9-28 18:47
我在深圳酒店隔離過.深圳冇香港咁求其。例如深圳酒店電梯改由人工控制,住客就算進入電梯也去不到其他樓層 ...

外籍人士都可以走到出嚟

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

佢仲走去老人院.

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 21-9-28 22:37
佢仲走去老人院.

真架?
萬一有老人比佢惹到去世,要告佢謀殺。

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 21-9-28 22:37
佢仲走去老人院.

係,想去老人院留宿

據了解,涉案男子昨晚曾在灣仔一間酒店辦理入住手續,其後未辦理退房手續就離開,之後前往皇后大道西的麗恩護老院,向職員表示想留宿。消息說,這名男子在今年8月離開香港往意大利前,曾經入住過這間護老院。職員其後報警。

複式洋房

大宅

應該趕佢出境,或者罰重D

珍珠宮

畀面勳章

ernbe 發表於 21-9-28 23:24
係,想去老人院留宿

據了解,涉案男子昨晚曾在灣仔一間酒店辦理入住手續,其後未辦理退房手續就離開,之 ...

吓,間老人院收人都咁兒戲
8月離開住過,究竟佢係外來返黎定香港居民
龍鳳媽

珍珠宮

要重罰,因為佢咁做會危害香港人安全,然後逮解出境。

珍珠宮

bks2014 發表於 21-9-28 18:47
我在深圳酒店隔離過.深圳冇香港咁求其。例如深圳酒店電梯改由人工控制,住客就算進入電梯也去不到其他樓層 ...

應該要咁做。出酒店大門都咁容易,去其他房間搵人更加輕易。大門閉路電視係報警後先有人睇返,各樓層閉路電視又如何?

男爵府

75歲可能有少少腦退化,又住過老人院,腦退化好固執唔想比人困住,如果我媽要隔離佢打人都似

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至