想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

唉﹗好傷心,心情跌落谷底。排左QM公家做IVF,幾經辛苦,過左一系列的打針抽血等療程
又戒口睇中醫做針灸
放胎前又浸腳,所有懷孕唔可以食既通通都戒晒
上星期放胎,放胎後又食菠蘿酵素同黑朱古力又針灸安胎同用艾灸燒穴位
第7日有啡,都已經盡量休息,琴日第10日就來經。
排QM公家得1次機會,今次衰左,仲有兩粒5 DAYS胚
我真係唔明白究竟邊個位出錯,唔知仲有咩可以做。
放胎前一個月做左割息肉,係咪應該唔好咁心急放胎,應該等多個CYCLE呢?
但醫生又話可以喎
猶疑緊要唔要做多個輸卵管檢查?有冇JM可以介紹?
老公不斷安慰我,叫我放鬆唔好內疚唔好亂諗野,或者期望過高失望都大啦,真係無咩心情。

la_source    發表於 21-9-30 15:20

大宅

回覆 sephinelee 的帖子

做IVF 已經bypass 了輸卵管啊。
一次成功率可能得兩三成(看年紀),未得都好正常,放鬆下做下自己喜歡的事情,等待下一次放胎的機會吧。

複式洋房

sephinelee 發表於 21-9-29 16:10
唉﹗好傷心,心情跌落谷底。排左QM公家做IVF,幾經辛苦,過左一系列的打針抽血等療程
又戒口睇中醫做針灸
...

做IVF 就吾洗理輸卵管,我有幾個fd 都系第一次放胎失敗第二次就成功吾知點解,放鬆心情笑多d 就會易成功架啦

大宅

回覆 sephinelee 的帖子

其實真係機率問題,一次放胎唔得都好普遍,所以唔使太失望。
建議放胎後盡量輕鬆,睇吓笑片,做令自己開心嘅野。

Best luck to you!

洋房

我可能太緊張。但係我見好多JM話如果輸卵管有積水,係會沖走個胎的,講緊既係咪唔係IVF?

大宅

又戒口睇中醫做針灸
...

不如放胎後試下唔好中醫個part

大宅

菠蘿酵素係咪真係有用?我聽過食菠蘿個芯,不過未聽過菠蘿酵素。
我明一定會好失望,始終付出左咁多,加油,唔好灰心,下次bb一定會黎搵你架:)

複式洋房

請問邊度有菠蘿酵素買

禁止訪問

洋房

kingandrina80 發表於 21-9-30 16:35
作為過來人只想講 唔係好多人第一次就順利的...所以今次唔得只係一個小挫折 唔好放在心上

IVF得唔得同輸 ...

可以也pm余醫師的全名給我嗎?來緊都準備放第二胎.

別墅

Ashley_x 發表於 21-9-30 09:19
菠蘿酵素係咪真係有用?我聽過食菠蘿個芯,不過未聽過菠蘿酵素。
我明一定會好失望,始終付出左咁多,加油 ...

食菠蘿芯就係為左菠蘿酵素,可以食新鮮菠蘿or買膠囊裝菠蘿酵素

別墅

又戒口睇中醫做針灸
...

你放胎前已經做足準備就夠了
放胎後就唔好諗咁多,反而要無壓力放鬆d
不如試下放胎後唔好針灸同艾灸
體質都唔知係唔係真係適合
同埋胚胎其實對溫度好敏感

我放胎前有去蒸身暖宮,
放胎後無暖宮無睇中醫無做其他野,只係有食菠蘿酵素,黑朱古力,
其他都係飲食方面幫助,食d幫助著床既野,高蛋白質食物
放胎後我keep住食烏雞鮮百合粟子湯,連渣食,呢3樣野都係幫助著床既食物,唔知關唔關事,最後係成功左

放胎後,放鬆同保持愉快心情最重要

洋房

回覆 CHONGCORACHONG 的帖子

我係藥房買,綠色細細粒的

洋房

回覆 Ashley_x 的帖子

菠蘿芯同菠蘿酵素係同樣作用,食菠蘿酵素方便d卦

洋房

回覆 kingandrina80 的帖子

好喎,可以比余醫師資料我嗎?謝謝您呀!我睇開中環岑醫師,同針灸

複式洋房

Thy123 發表於 21-9-30 22:44
可以也pm余醫師的全名給我嗎?來緊都準備放第二胎.

可以pm埋我余醫師嗎,感謝

大宅

又戒口睇中醫做針灸
...

我自己覺得放胎之後,唔好再用熱敷/艾救果啲。
我沖涼唔敢用太熱的水沖涼,平時我好鬼中意用熱水沖涼。
其實唔洗介食物,除左生的食物唔可以食,其他都食得。
當你好求其咁,就會中架啦。我都失敗左幾次,之後好鬼求其,唔記得自己放左胎,走左去迪士尼玩,又誤點左cocktail 飲

洋房

kingandrina80 發表於 21-9-30 16:35
作為過來人只想講 唔係好多人第一次就順利的...所以今次唔得只係一個小挫折 唔好放在心上

IVF得唔得同輸 ...

請問可以pm余醫師嘅資料比我嗎?

男爵府

又戒口睇中醫做針灸
...
應該有三次機會,我第一次都失敗的

首頁

尾頁

跳至