自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

諗住轉d錢去買淘寶
千幾蚊人仔
由自己中銀轉去自己名大陸中銀

但凍結左今日轉過去個筆錢……..有無人試過?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

LedTV 發表於 21-9-30 18:21
諗住轉d錢去買淘寶
千幾蚊人仔

試過每次轉8萬、跟住轉去第二個銀行同名戶口、轉咗第三次之後打回頭還收我手續費、說是過了每年限額~

中國銀行明天開始、因為國慶休息七天、你可以去香港中銀分行、搵到國內的中銀電話、打香港電話同你駁上去、到時你打電話去了解一下~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

諗住轉d錢去買淘寶
千幾蚊人仔

我依家係微信香港錢包直接匯款到大陸銀行,非常方便,又簡單又快,匯率仲高

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大力大力 發表於 21-9-30 20:57
試過每次轉8萬、跟住轉去第二個銀行同名戶口、轉咗第三次之後打回頭還收我手續費、說是過了每年限額~

中 ...

由2019年開戶
到而家我轉過幾次1000-3000 蚊咋
全部都係用黎比錢買淘寶 同拼多多

今次只係轉1600人仔
頭先我都打過去中銀大陸…聯絡到客服個part 响左一陣就自動cut線

我都唔急..等佢地放完假睇下會唔會自動解凍

不過我見discuss 個邊都有呢個情況
但得幾個case ..又無左下文
想睇下大家有無試過…同埋之後會點

侯爵府

你開戶嗰張回鄉證有冇到期?

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

諗住轉d錢去買淘寶
千幾蚊人仔

你轉錢個理由係咪購物?

有機會透過支付寶 或微信 可以用到筆錢

瑪瑙宮

vvbb2214 發表於 21-9-30 21:07
你轉錢個理由係咪購物?

有機會透過支付寶 或微信 可以用到筆錢

係啊…係購物
我係天貓超市買抽紙
但唔用得..呢個銀行已經連左落大陸支付寶

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

諗住轉d錢去買淘寶
千幾蚊人仔

中銀快滙?
放下自在

瑪瑙宮

lakgarden 發表於 21-9-30 21:04
你開戶嗰張回鄉證有冇到期?

未啊..去到2023 先到期

珍珠宮

諗住轉d錢去買淘寶
千幾蚊人仔

你點知凍結咗?定係因為大陸黃金周假期,要等假期後先處理咋?

瑪瑙宮

cattz288 發表於 21-9-30 21:09
中銀快滙?

係啊..今朝轉,下午3點就已經話到左戶
但我一直比唔到錢,話結餘不足

到查結餘先知佢凍結左呢筆錢
戶口結餘就無凍結到

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LedTV 發表於 21-9-30 21:09
係啊…係購物
我係天貓超市買抽紙
但唔用得..呢個銀行已經連左落大陸支付寶

用alipay滙款都可以直入內地戶口喎
放下自在

瑪瑙宮

cattz288 發表於 21-9-30 21:11
用alipay滙款都可以直入內地戶口喎

完全唔知有呢d WeChat pay 同Alipay 都可以匯錢入大陸中銀

係咪即時到帳?

象牙宮

LedTV 發表於 21-9-30 21:13
完全唔知有呢d WeChat pay 同Alipay 都可以匯錢入大陸中銀

係咪即時到帳?

alipay好快,wechat暫時只可以入內地人戶口
放下自在

象牙宮

LedTV 發表於 21-9-30 21:11
係啊..今朝轉,下午3點就已經話到左戶
但我一直比唔到錢,話結餘不足

咁奇怪,可能真係未處理果舊錢,好似開支票咁!睇到未用到
放下自在

象牙宮

小小銘 發表於 21-9-30 21:01
我依家係微信香港錢包直接匯款到大陸銀行,非常方便,又簡單又快,匯率仲高
...

入唔到港人戶口喎,一定要內地人id開既戶口??
放下自在

翡翠宮

回覆樓主:

用雲閃付+香港銀聯信用卡已經可以縱橫内地各購物網,唔洗用内地户口。我内地啲錢只係用嚟買啲貨幣基金賺2厘息。

用香港銀聯信用卡畀錢,無手續費,有啲卡仲可以賺4-6%回贈。

瑪瑙宮

cattz288 發表於 21-9-30 21:16
咁奇怪,可能真係未處理果舊錢,好似開支票咁!睇到未用到

所以我再等佢地放完假再算
希望到時用到

如果用唔到要打返去中銀國內
都幾麻煩
頭先打上去,雖然個廣東話
但d用語好怪…我都唔係好明佢講乜

瑪瑙宮

lyh80115 發表於 21-9-30 21:21
用雲閃付+香港銀聯信用卡已經可以縱橫内地各購物網,唔洗用内地户口。我内地啲錢只係用嚟買啲貨幣基金賺2厘 ...

我研究下先
原來而家咁多新嘢
Thank you

男爵府

諗住轉d錢去買淘寶
千幾蚊人仔

我今日都遇到呢個問題, 前日用中銀快匯匯左RMB1000 去自己中銀長城卡,諗住10.1 淘寶有優惠
點知大陸戶口見唔到入賬
問左香港中銀CS & 中國銀行微銀行人工客服~佢叫我打去深圳分行問下

我趕住出街,無打到

首頁

尾頁

跳至