自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

牛大佬 發表於 21-10-3 05:05
我仔元朗區讀中學,我可以解答下

請問佢讀邊間? 或者知唔知邊d係冇咁谷咁多功課?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

C.Humphrey 發表於 21-10-3 10:48
今年多咗學校有翻open day / info day,樓主帶埋小朋友去參觀一下,仲有啲學校會搞模擬面試,報名試下無壞 ...

遲d問下老師先,不過我仔學校派位差,只係公佈好少出黎,都冇乜可以參考

大宅

opclk99 發表於 21-10-3 04:27
EK多怪獸,
大部份只求入英中,
6/70分也要入英中,

同意,下下要英中,無論成績好唔好,個個家長都望入英中,睇得多,都見暈

opclk99    發表於 21-10-3 19:02

珊瑚宮

2024年龍年勳章

mother904 發表於 21-10-3 10:51
我會睇埋高中分科機制,有些中學計全級排名,有些計科排名,讀唔到心儀/有能力的科目,學校入U率高都未必關 ...

咁佢其他科成績都低喎,兩科級頭但全級排名低

珍珠宮

虎到金來勳章

C.Humphrey 發表於 21-10-2 22:18
唔係架,去巴士站地鐵站觀察下啲學生,企附近聽下佢地講咩,如果三句唔埋兩句係粗口,你就知咩事啦,值得 ...

,自己睇最實際

珊瑚宮

2024年龍年勳章

wing426 發表於 21-10-3 10:52
hi~我女都係今年小五,元朗區小學

一齊頭痛
有心水未呀?

琥珀宮

李豆豆 發表於 21-10-3 10:44

都係,入u都係睇成績,成績唔好咩都冇用

香港大部分中學,入U成績好,學壞機會較低。
當然呢個只係講機會率。

琥珀宮

李豆豆 發表於 21-10-3 10:54
遲d問下老師先,不過我仔學校派位差,只係公佈好少出黎,都冇乜可以參考
...

相信公佈出黎果d就係比較好(band 1 / 2)既學校,可以從中估算有幾多%學生band 2 或以上,若計到自己個仔成績屬於呢個top %,就可以參考呢批學校(或差不多成績既學校)作為選校目標

翡翠宮

畀面勳章

李豆豆 發表於 21-10-3 10:58

係呀,應該係語文差拉低了,所以佢如果讀唔到想讀的科,基本上與大學無緣,讀到都仲有機會博一博。
日日是好日

水晶宮

上網睇啲人話間間band 1A的直資都話要收級頭,真係咁多級頭去讀咩
咁1B及1C學校仲搏唔搏得?

子爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

李豆豆 發表於 21-10-3 10:54
...

介紹你入fb 個升中一家長互助群組, 里面有好多家長問野, 定期有升中講座, 群主潘老師又開咗不同區同不同中學嘅群組, 呢兩年我係里面學咗好多野

翡翠宮

牛年勳章

Cheddar85ang 發表於 21-10-3 11:32
上網睇啲人話間間band 1A的直資都話要收級頭,真係咁多級頭去讀咩
...

1A直資真係咁,除咗係級頭仲睇教育局次第排名Rank Order(間間學校級頭水平唔一樣),我女學校中學部只收級一。如果唔係級頭,一定係有特異功能。

珍珠宮

好媽媽勳章

Cheddar85ang 發表於 21-10-3 11:32
...

band 1A收外來人不外乎級頭/體藝人士,始終直屬小學部(如有)不可能人人band 1,要收街外級頭來提升水平。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

世事無常 發表於 21-10-3 00:51
呢個真係緊要,我仔小四,我已開始睇吓啲中學,原來我心儀嘅中學高中冇視藝,咁樣可能唔會揀,因為我仔好鍾意視藝,真係估唔到呢個咁普通嘅科唔係間間高中有得讀 ...

DSE 視藝並非熱門科目,而且呢科對大部份學系都冇加權,所以呢科並不算好 common.

伯爵府

牛年勳章

回覆 李豆豆 的帖子

我個仔元朗區今年小六,佢英文唔掂,所以band1唔駛諗,只想揀間校風好d, 但真係唔知揀邊間好……
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

珍珠宮

李豆豆 發表於 21-10-2 22:00
今年小五,要研究下睇下d中學
但又唔知點睇學校屬band幾,除左學校網頁之外,好似冇乜途徑可以了解下間學校 ...

上School land 網睇吓,同埋多與其他家長傾談從而知道自己小孩考嘅 range 最勁去到邊間,最差去到邊間,揀定一間中位自己又唔抗拒嘅做底線,最好自行一二係叫做穩入又唔差嘅,起碼唔洗擔心抽到唔好嘅中學,去 EK 睇吓啦

珍珠宮

...

有時上 EK , 個個都話自己仔女係級頭架

珍珠宮

Cheddar85ang 發表於 21-10-2 22:43
仲要呈分試成績呢,有成績先收窄到範圍選咩學校

如果小一至小四排名差唔多,應該都係咁上下,除非突然勁操仲要注意周邊有同學係咁,所以自己排名又可能後咗了

珍珠宮

李豆豆 發表於 21-10-3 10:58

級頭但全級排名低咩意思?

公爵府

BK Milk勳章

李豆豆 發表於 21-10-3 10:49
我自己英文都唔好,都唔知點谷,同埋佢係唔受谷

補習呢?我都英文唔好架,但係我就同佢幼稚園開始搵外藉人士同佢傾計,有人同佢用英文傾會進步快d架。

首頁
23456...13

尾頁

跳至