自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆 yan12345678 的帖子

我細個睇到成日喊。

子爵府

yan12345678 發表於 21-10-3 22:11
星仔走天涯好好睇呀

呢套超sad…
港台都有好多兒童節目,《小時候》、《陽光下的孩子》同《晴天、雨天、孩子天》,嗰陣時嘅兒童節目,好睇又有教育意義

子爵府

2024年龍年勳章

OHIMESAMA 發表於 21-10-3 22:21
呢套超sad…
港台都有好多兒童節目,《小時候》、《陽光下的孩子》同《晴天、雨天、孩子天》,嗰陣時嘅兒 ...

但係我細個都好鍾意睇教育電視

goldpiglet    發表於 21-10-4 01:00

子爵府

yan12345678 發表於 21-10-3 22:22
但係我細個都好鍾意睇教育電視

我都會
最鍾意睇英文ETV,有故事又搞笑

子爵府

2024年龍年勳章

OHIMESAMA 發表於 21-10-3 22:24
我都會
最鍾意睇英文ETV,有故事又搞笑

以前教育電視有分小三至小六,好睇好多

珍珠宮

你知唔知道星仔走天涯係改編自法國原著sans famille。當年睇祇係覺得主角好可憐,宜家我先知道呢套卡通其實係對法國當時資本主義開始抬頭嘅社會不公現象控訴。

子爵府

2024年龍年勳章

goodsnooky 發表於 21-10-3 22:27

你知唔知道星仔走天涯係改編自法國原著sans famille。當年睇祇係覺得主角好可憐 ...

男爵府

goodsnooky 發表於 21-10-3 22:27

你知唔知道星仔走天涯係改編自法國原著sans famille。當年睇祇係覺得主角好可憐 ...

首主題曲是否:落雨不怕落雪也不怕
Friends are the sunshisne of my life~~

Thanks for brightening my world with
the warmth of your friendship !!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

OHIMESAMA 發表於 21-10-3 22:09
八、九十年代係兒童節目做得最出色嘅年代,除咗TVB嘅《430穿梭機》仲有ATV嘅《醒目仔時間》陪伴住我成長, ...
我覺得430穿梭機當年有肩負起一部分社會責任, 喺長假期, 聖誕節, 復活節都有搞戶外活動俾小朋友參加,tvb 作為一家私營電視台算係唔話得。 宜家呢啲活動要社福機構搞。 最記得仲有搭飛機遊香港。 我當年好羡慕有得參加呢啲活動既同學。

珍珠宮

回覆 nice1314 的帖子

原唱係袁麗嫦,不過填詞嗰個亂黎,成套卡通片都講星仔搵媽媽,佢就填左揾爸爸,有冇搞錯呀!

珍珠宮

peru 發表於 21-10-3 21:57
我都好鍾意共享陽光呢首歌, 好有夏日氣氛, 一聽就知要放暑假, 有tvb暑期活動。

子爵府

2024年龍年勳章

nice1314 發表於 21-10-3 22:36
首主題曲是否:落雨不怕落雪也不怕

對,歌名:找爸爸:孫佳星主唱

子爵府

RelaxHippo 發表於 21-10-3 22:38
我覺得430穿梭機當年有肩負起一部分社會責任, 喺長假期, 聖誕節, 復活節都有搞戶外活動俾小朋友參加,tv ...

你講得好啱,430有個環節好似叫「我得你得唔得」,我冇膽參加,不過會跟住去練下轉毛巾。呢啲小比賽令當時好多小朋友有多啲娛樂,亦訓練到自己耐性

子爵府

好媽媽勳章

RelaxHippo 發表於 21-10-3 22:43
我都好鍾意共享陽光呢首歌, 好有夏日氣氛, 一聽就知要放暑假, 有tvb暑期活動。
...

嗰時未放暑假已經開始宣傳暑期活動,仲要大把戶外節目係同太陽伯伯玩遊戲,好有活力,反而而家啲小朋友只會宅在家打機

珍珠宮

睛靈勳章

RelaxHippo 發表於 21-10-3 22:38
我覺得430穿梭機當年有肩負起一部分社會責任, 喺長假期, 聖誕節, 復活節都有搞戶外活動俾小朋友參加,tv ...

仲要係好睇,日日唔同環節,又有劇情,仲有外景,而家嗰啲兒童節目真係把鬼,求其搵啲主持同小朋友玩遊戲,仲要好低能嗰隻,唔知係邊個監制,炒得

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

baby_yee 發表於 21-10-3 20:44
係鍾保羅呀,但好早就走左

係……仲有個鏡頭影到有藍潔瑛……唉~
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

今晚呢一集訪問Eva校長,校長講得好啱,當年嘅兒歌歌詞易記有意思,真係可以記一世。
記得我個仔以前參加過音樂治療,都係用唱歌嘅方式將佢哋要講嘅嘢唱出嚟,其實真係好有用

侯爵府

回覆 michelin888 的帖子

對, 找回佢地宜家狀況仲正

男爵府

回覆樓主:

當年共享陽光,暑假會有活動,有年係新世界中心,我被阿媽推左上台,最記得有譚玉英姐姐,成班細路係台上跟住主持做手勢跳舞唱晒成首。
想當年返下午班冇得睇,好似係睇返係早上重播,當年8,90年代真係無限回憶。好似頭先校長媽媽講:咁快幾廿年,好想佢地變返細個。我都好想去返細個既時候

首頁

尾頁

跳至