婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說第二胎坐月嘅時候奶奶竟然同個陪月係背後講我壞話,再加上佢做過好多嘅其他嘢令我不滿(例如第一胎話自己讀過陪月,唔駛請幫手,點知淨係爭住抱個B,一D野都冇煲比我,仲有加上佢唔識講嘢,搞到我日日都好唔開心,最後雖然無產後抑鬱但就搞到生蛇。。。),今次我就索性同奶奶攤牌示意佢以後唔好再過嚟湊個孫。我已經嬲到好耐無返過佢屋企,要返都係C6自己一個帶個大女返去。。。因為奶奶性格好爆佢而亦唔覺得自己有錯,所以我每次諗諗吓就會好嬲。。。想問點樣可以令到自己寬恕佢,唔好再嬲,因為嬲佢我自己都好唔開心但係我又控制唔到。。。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你嬲唔嬲,你99係會唔care.
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

gigijeijei 發表於 21-10-5 15:30
話說第二胎坐月嘅時候奶奶竟然同個陪月係背後講我壞話,再加上佢做過好多嘅其他嘢令我不滿(例如第一胎話自 ...

你放鬆點啦。係你奶奶眼中,你永遠係外姓人。佢不會比好日子你過。你都要一副I don’t care的態度,佢吹你不漲,咁先可以激返佢轉頭。

照顧好自己身體及家庭。其他野不太重要。學樓上話齋,你奶奶係不會care你感受。

大宅

有得揀唔駛見已經好好,我奶奶推我個女落地撞頭我有cam紀錄佢都仲要扮無辜,過時過節仲要見到佢仲要做到我唔比佢見對孫仔孫女咁,我好明白你感受,唔好咁上心,你改變唔到佢,有啲人係變態,冇必要同佢一齊癲

別墅

話說第二胎坐月嘅時候奶奶竟然同個陪月係背後講我壞話,再加上佢做過好多嘅其他嘢令我不滿(例如第一胎話自 ...

我都有同感,經常被負面情緒影響
但不能改變別人,只可以改變自己
每次負面情緒出現,我嘗試冷靜,然後感恩不需要同6299一齊住。
當然揾朋友傾下偈,或者在這裏抒發一下都會舒服D。
加油!處理好問題以後給自己多一點空間發現生命中的好事物

水晶宮

mamachan2018 發表於 21-10-5 20:57
有得揀唔駛見已經好好,我奶奶推我個女落地撞頭我有cam紀錄佢都仲要扮無辜,過時過節仲要見到佢仲要做到我 ...

你有同路人,我那件都係咁。開口埋口話我不比佢探孫。事實係佢喜歡幾時上來就上來。有工人開門,都仲嫌三嫌四話不比鎖匙佢。

大宅

樓主,你要學識放下,佢黑人憎佢對你唔好,但佢唔會有任何傷害,但你嬲親自己就傷到自己身體,受既都係你自己。我地要自己愛自己,雖然佢好黑人憎好討厭,盡量唔好見佢唔好理佢。唯有係咁加油呀

大宅

其實嬲人辛苦自己 好累 有時諗起嬲
又會不斷諗 上次佢甘講我應該要點點點樣話返佢.... 無限loop

而家可以唔洗見已經好好.... 過左去就算啦

大宅

醒目開學勳章

回覆樓主:

遇到衰奶奶係好唔開心,唯有少見少接觸

男爵府

憎一個人好傷身架,盡量小d見,當佢透明,我明白好難做到,我是過來人,之前好憎99, 每次見完佢都好唔開心,宜家都學緊唔好俾佢影響到我,佢的說話當耳邊風,但大前題係c6唔好係媽寶

男爵府

世上唔會得你一個先經歷咁既事。。(咁諗會唔會好啲?但事實是真)
佢肯黎抱下阿B都算好好
有啲聽過連理都唔理

別墅

其實你唔係一齊住已經好好,試下當佢透明,有d人溝通唔到就溝到唔到,唔好屈就自己,你記得你無必要受人氣,我同99同住,都係完全唔同佢講嘢,大家當大家透明。

大宅

我好明白你,我從來未試過咁憎一個人
我奶奶係聲大大,有佢講無人講 ,成日懶叻,要人跟佢果套,小器,講野唔理人感受,識係老公面前咋喊話我既不是,我坐月比佢搞到好慘,坐月係女人一生最重要既時間!所以我真係好難忘懷!

果種唔想見但又要迫住應酬佢果種感覺好透唔到氣,每次知道即將要見佢,見親佢,甚至見完之後都極影響心情,我仲會失眠同食唔落野,我都好唔想被佢影響到咁... 我覺得已經係一個心理陰影,我可以點做。。

禁止訪問

水晶宮

muimui125 發表於 21-10-12 05:07
我好明白你,我從來未試過咁憎一個人
我奶奶係聲大大,有佢講無人講 ,成日懶叻,要人跟佢果套,小器,講野 ...

你放鬆啲啦。我奶奶都類似咁。我發現當我對佢滿不在乎,佢吹我不漲。佢反而比我激到紮紮跳。

伯爵府

回覆樓主:

我都好憎我99、憎到爆

大宅

Astra00 發表於 21-10-5 18:13
你放鬆點啦。係你奶奶眼中,你永遠係外姓人。佢不會比好日子你過。你都要一副I don’t care的態度,佢吹你 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主:

我都好憎99

男爵府

taiming 發表於 21-10-13 00:18
我都好憎我99、憎到爆

她成日攪D小動作出嚟…
叫C6比哂 d家用她…

我做完手術,話我係大懶蟲
唔應該收C6家用

女人唔生仔,係要做野喎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

WaiYin1225 發表於 21-10-26 15:58
她成日攪D小動作出嚟…
叫C6比哂 d家用她…
你99做99做到short 左
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

首頁

尾頁

跳至