0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

丫仔兩個月開始厭奶直到依家三個半月都冇改善係中途有兩日好啲,初初就掛住講野 周圍望,依家就掛住食手,明明喊要飲奶 飲兩啖就用手推返出黎,再放落去又飲兩啖推出黎 重覆幾次又會啜一陣 飲到30就會停 ,半逼半哄我會餵到一個鐘就停 飲得幾多得幾多
衰仔足月出世四磅七,好辛苦先追返啲上到25%吾捨得餵到30 60就停
因為佢出世條利好短,啜得吾好,飲得好慢
最近我試過換個大一個碼嘅奶咀佢飲吾到漏曬出黎,依家仲用緊初生size ,十字咀佢直情啜吾郁
我就朝早人奶夜晚奶粉,早輪病完黎都係餵得兩餐人奶,倒多過飲 搞到我想放棄人奶
見好多人話過幾日就好,都個半月了..究竟我要點做好

複式洋房

ngai0808 發表於 21-10-6 11:19
丫仔兩個月開始厭奶直到依家三個半月都冇改善係中途有兩日好啲,初初就掛住講野 周圍望,依家就掛住食手, ...

有冇試過埋身?可能埋身會肯食

大宅

如果真係太辛苦就餵奶粉, 吾好整到自己咁倦 我囡全奶粉。飲奶粉都可以好好營養 佢飲S26 肥仔奶粉 如果真係驚呀B跌體重太勁可以試下依個

別墅

Bellahiih 發表於 21-10-6 20:27
如果真係太辛苦就餵奶粉, 吾好整到自己咁倦 我囡全奶粉。飲奶粉都可以好好營養 佢飲S26 肥仔奶粉 如果真係 ...

我仔出世到依家都係飲緊s26 ultimate ,最近便便吾多靚 好似好潺甘 同偏綠,見好多人推Enfinitas 想試下,我仔仲有腸絞痛 佢頭頭呢三個月完全訓得吾好 都追到返啲磅 係呢幾日叫開始好返啲,之前飲完奶一訓著三十分鐘 就痛 按摩吾得就要抱,凌晨兩點開始一定要攬住佢訓 真係好疲累,但一見到輕磅b 更加要飲人奶 自己無咩奶都堅持落去 希望頂到六個月
仲有冇咩奶粉推介?

男爵府

ngai0808 發表於 21-10-6 20:39
我仔出世到依家都係飲緊s26 ultimate ,最近便便吾多靚 好似好潺甘 同偏綠,見好多人推Enfinitas 想試下, ...

可以考慮羊奶,對腸胃刺激低啲。

別墅

kkkiiimmm 發表於 21-10-6 14:21
有冇試過埋身?可能埋身會肯食

早幾日試過 佢肯啜 但吾識啜

大宅

綠色大便無問題啊
好多bb都有肚風
問下中醫有無嘢可以敷下

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章

囡囡食illuxx organic都有試過厭奶呀,但一個星期左右就已經正常返

禁止訪問

複式洋房

厭奶一星期至半個月都正常既,
可以少食多餐, 又或者試下其他方法餵,
上網都見到D方法可以試

7招渡過「厭奶期」
(1) 不強迫,但要定時少量餵食

很多家屬在此階段都擔心寶寶喝太少奶水而對生長產生不良影響,大部份的人會採用強迫的方式餵食,但這種做法反而會讓寶寶對「吃」產生恐懼。其實,只要先將寶寶喝的奶量降低至原來的1/3~1/2,但要照原來的餵奶時間「按表操課」(若原來20分鐘內可喝完奶,請依此原則餵食,若超過時間還未完成,那就下一餐再喝,之後在隨寶寶的需求慢慢將奶量往上加,大約2個星期就會渡過此一時期!)避免在非餵奶時間餵食,依此方法可使寶寶迅速調整自己喝奶的步調,家長也能有所依據,「規則」能使大家清楚知道寶寶是餓了?還是病了?
(2) 消耗體力增加饑餓感

寶寶此時會較習慣正常的白天晚上交替的「日節律性」,白天可以藉由遊戲、按摩等方式消耗寶寶的體力,增加飢餓感以改善進食狀況。
(3) 改善用餐氛圍

因為此階段的寶寶開始對外界感到好奇,用餐時若有過多聲響或吸引他注意力的東西,寶寶會覺得這些事情比『喝奶』有趣,自然就不想吃了。請盡量在燈光柔和、安靜的空間餵食,取代充滿人聲、收音機聲與電視聲的環境。
(4) 改變餵食方式

正常來說寶寶大約6個月左右開始長牙,但有些寶寶會提早至三個月,因此特別愛咬磨東西以舒緩長牙時所造成的不適,當然也變得不喜歡喝奶了。可以改變進食的方式,嘗試用湯匙餵食,也許能讓寶寶因為新鮮感而接受!
(5) 奶洞大小要適當

有可能是因為奶瓶上奶嘴的奶洞太小,使寶寶吸得不順暢因此奶量才減少。可先將奶瓶倒過來,檢查一下奶瓶上奶嘴的奶洞是否能讓奶水順利流出,通常最佳的速度大約是一秒一滴!
(6) 不要常換奶粉

更換奶粉的速度太頻繁,寶寶不但沒有時間適應也會感到困擾。如果要換新牌子,也不要一下子全部換,最好和舊牌子的奶粉混合搭配慢慢更換,並觀察一週排便狀況,排便正常表示適應良好,此時才可以更換新牌子的奶粉。但更換奶粉牌子的效用有限,如果試換了幾次仍舊沒有起色,就可以放棄使用這個方法了。
(7) 寶寶無特殊過敏家族史,考慮副食品的添加

若寶寶已到了吃副食品的月齡(四至六個月),且無特殊過敏家族史,可以天然食材烹調副食品餵食。除了此時發展上舌頭碰到東西往外吐的反射動作會消失,適時添加副食品而非強迫他喝奶,除了可以及早訓練寶寶的口腔吞嚥協調功能外,也能補足明顯厭食時營養不均衡問題(錯過此時期寶寶日後容易挑食;不知如何進食固體食物;或日後缺乏咀嚼而狼吞虎嚥、易形成肥胖的體質)。

禁止訪問

大宅

ngai0808 發表於 21-10-6 11:19
丫仔兩個月開始厭奶直到依家三個半月都冇改善係中途有兩日好啲,初初就掛住講野 周圍望,依家就掛住食手, ...

我女直頭40日人仔已經厭奶。餐餐要瞓住飲,熟瞓更可以完成一餐。但當然呢個方法唔可以長遠,希望可以快啲加固

別墅

queeneen 發表於 21-10-14 15:38
我女直頭40日人仔已經厭奶。餐餐要瞓住飲,熟瞓更可以完成一餐。但當然呢個方法唔可以長遠,希望可以快啲 ...

最慘我仔由出世到依家飲30就要掃風 吾掃飲吾到,一停就吾飲 好頭痛(emoji)‍(emoji)

複式洋房

https://c01.co/10shI
我b都係食緊呢隻啊,做緊優惠啊,上去睇吓啦!限時!好吸引

複式洋房

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

Prud3nce 發表於 21-10-17 22:19
佢係人奶同奶粉都厭?咁媽媽都好辛苦…

係,呢兩日好小小了

首頁

尾頁

跳至