想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

放左day5胎,今天是day8, 用左最高靈敏度的clearblue,是一條線,證明著床失敗。

除左緊張情緒外,
請問想檢查黃體功能/免疫問題/子宮問題,有無介紹呢?

下次想準備充足,請問還有咩要需要呢?

菠蘿芯x1條=5份,
每日1粒,空肚食,放胎日連續5天

黑朱古力x2排=10份,
每日2格,放胎日連續5天

香蕉x5=5份
每日1份,放胎日連續5天

魚類

雞肉

藍莓

菜心
每日2份,放胎日連續5天

滴雞精x5=5份

黑豆水x5份
全日飲,放胎日連續5天

蕃薯
每日1份

鈣思寶
每日2包

雞蛋
每日2粒

葉酸+DHEA+鈣片
每日各1粒

大宅

tshoyi 發表於 21-10-7 08:06
請問著床失敗,應該要什麼檢查?
我找到呢幾樣,可以去邊間?

(emoji)你開獎了嗎?其實你胚胎成績好好啊~ 放鬆多啲先幫倒手啊~ 咁多靚胎唔洗擔心咁多~

大宅

你第幾次放胎呢?一次的成功率得大約三成(還要看年紀和胎的質素),以我理解即係做三四次先至當中有一次中獎啊。

驗黃體?醫生有無開progesterone pessaries和 hcg 針俾你呢?如果有開黃體酮應該很足夠了。

其實... 你會唔會食得太多呢?我見到你個checklist 要準備咁多食物已經頭都暈,莫講話要食晒落肚。放鬆啲... 我放胎前後都只係食folic acid 800mcg/day,其餘飲食照平常習慣。

大宅

放左day5胎,今天是day8, 用左最高靈敏度的clearblue,是一條線,證明著床失敗。

除左緊張情緒外,

香蕉 唔食得。

大宅

菠蘿芯我都聽過不過唔知有無根據
但有無地方只買菠蘿芯

大宅

鼠女神 發表於 21-10-7 14:33
你第幾次放胎呢?一次的成功率得大約三成(還要看年紀和胎的質素),以我理解即係做三四次先至當中有一次中 ...

無hcg針
有藥食有藥塞

其實都分開早午晚餐 都唔算多喇
平時放入口未必係呢啲

洋房

第一次唔著床好正常,如果多次就可以同醫生傾下原因。我唔著床*2,醫生回覆80-90%係胚胎原因(質素好難改變)+10%母體原因(瘜肉等子宮環境+好微小%的免疫/抗體問題)所以開著免疫/抗體抽血檢查。

別墅

除左緊張情緒外,

香蕉吾食得的

大宅

回覆 tshoyi 的帖子

你唔好咁快打定輸數先啦,今日先係day8…等多幾日先再驗過會好啲,你咁樣會好影響心情㗎。我記得第一次做Ivf 嗰陣,我都有試過day8偷驗,嗰陣時都係乜都冇,而且放胎之後,我只係跟返醫生叫我塞progesterone 嘅分量,其他乜都冇食過啦,最後開獎驗Hcg 係bingo 。你要放鬆心情呀!講真你個checklists 嘅食物係咪真係有效幫助到著床都冇乜跟據,不過我自己覺得係‘心靈雞湯’嘅一種,放鬆啲啦,加油啊!

其實你放day5嘅胚胎有冇做埋PGS?萬一(touch wood)今次真係失敗咗,好大機會會係胚胎基因出現問題。因為年紀越大,基因出現問題嘅機會就會越高,30歲以上嘅女士就會有50%嘅機會出現基因問題;35歲以上嘅女士就會有70%嘅機會出現基因問題;而40歲以上嘅女士就會有90%嘅機會出現基因問題。我會建議你下一次再做啲話記得去做埋PGS,一來個成功率會好啲同高啲,二來可以撇除基因嘅問題而導致失敗嘛。

大宅

Ihyl 發表於 21-10-30 21:24

你唔好咁快打定輸數先啦,今日先係day8…等多幾日先再驗過會好啲,你咁樣會好影響心情 ...

多謝你解答
上次係放左4AA

我係公家症,想自費PGS都唔得
我又無流產經歷

泥緊11月5日再放胎, 今次應該唔會好似第一次咁緊張

大宅

除左緊張情緒外,

唔食香蕉,黑朱古力

放胎後休息,係屋企放鬆心情, 睇下笑片,
早訓(1030pm 著襪訓)

check 免疫, 醫生主張 成功懷孕後胎停 ,2次以上流產先做。

照子宫,私家放胎前已經照返陰超, 確保無事先放胎。

一係去私家婦科照

大宅

明白,今次雖然唔成功,但係千其唔好今次嘅結果影響到自己心情,(要同自己講佢唔係真命天子)希望在明天,你嘅真命天子等緊你,我預祝你一切順利,等你好消息

大宅

Ashley_x 發表於 21-10-7 16:51
菠蘿芯我都聽過不過唔知有無根據
但有無地方只買菠蘿芯

有根據有文章

菠蘿芯有菠蘿蛋白酶(Bromelain),有消炎薄血之功,能減少過敏發炎反應, 如風濕性關節炎等病症,又能減輕血凝,正好是針對當前不孕症/IVF失敗的熱門原因 - 免疫及血凝。很多西方人都相信食菠蘿有助懷孕。Bromelain含量最高不是菠蘿肉,而是芯及皮。故外國有說放胚胎後連續五天吃菠蘿芯,每次份量約為五份之一個芯,切記不宜多吃,因份量過多也可能引起子宮收缩。除IVF外,菠蘿芯也可促進自然成孕。

最簡單放胎前買個菠蘿切條芯出黎,叫老公食哂D菠蘿肉, 菠蘿芯留起。

複式洋房

放鬆啲,同埋豆奶同香蕉都涼,你係咪真係啱食?

首頁

尾頁

跳至