自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家在哪處配較為便宜?有用嗎?

禁止訪問

男爵府

我最近都留意緊,我仔都幾深有一隻眼過500,聽講500樓下先適用,另外又聽講呢幾年有些牌子可以做到600,否則日間要加眼鏡,我約了比較多人的江xx,希望可以唔使加眼鏡,畢竟日常鏡片維護都幾繁瑣,如果要加眼鏡就無左最大優點。

大宅

S148 發表於 21-10-9 07:54

我在馬安山,11xxx,佐敦也有分店

大宅

S148 發表於 21-10-9 07:54

補充,有用,呀仔女鍾意

大宅

sunnyvivian 發表於 21-10-9 10:08
我最近都留意緊,我仔都幾深有一隻眼過500,聽講500樓下先適用,另外又聽講呢幾年有些牌子可以做到600,否 ...

你所指600度是配鏡片?我仔也差不多五百度

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我最近都留意緊,我仔都幾深有一隻眼過500,聽講500樓下先適用,另外又聽講呢幾年有些牌子可以做到600,否 ...

我仔9歲時400度..係佐敦配..
當年已經話佢近視深散光深未必FIT到..
最後配左5對CONS...終於FIT到日間唔駛戴眼鏡...

後來有朋友個女350度近視....問我仔係邊度配....
佢問完冇配....配左乜蔡司鏡...普通眼鏡戴住防止近視加深果D..
隔左2年...佢話蔡司鏡唔WORK..女已550近視..
再問我OK LENS...

跟住配左...佢女最後日間都唔駛戴眼鏡...
所以好彩的話...500度都重壓到的..

但係朋友女戴左年幾2年後...好似戴得唔多好..
對眼KEEP住發炎定唔知乜事...
聽佢講之後停左戴OK LENS..轉左戴日間one day cons(都係有防近視加深功能的)..

近2,3年冇聯絡..亦冇撞過了...
所以唔知佢囡囡點...

但我仔已戴左9年幾...近視只係加深過25度
今年18都重KEEP住會戴..

大宅

外星媽媽 發表於 21-10-9 10:15
我在馬安山,11xxx,佐敦也有分店

請問那一間?

大宅

月希 發表於 21-10-9 10:27
我仔9歲時400度..係佐敦配..
當年已經話佢近視深散光深未必FIT到..
最後配左5對CONS...終於FIT到日間唔駛 ...

請問你在哪配?價錢怎樣?

男爵府

S148 發表於 21-10-9 10:27
你所指600度是配鏡片?我仔也差不多五百度

600度近視,我仔有一隻(emoji)525度,所以我想盡快試OK鏡希望可以控制到唔加深,怕他之後發育期會加深得更快。

珊瑚宮

S148 發表於 21-10-9 10:30
請問你在哪配?價錢怎樣?

我仔果間貴架....
當年有散光的都要16800..
咁岩做promotion平3000就13800
普通OK LENS就12800...promotion時9800..

我初初係試普通OK LENS的...比晒9800..
唔得就加錢配13800果隻...

不過當年有簽約...如果配完結果係一直唔FIT身..
效果不如理想...要終止配CONS...可以退番3000...
叫有D渣拿....
好彩最後我仔配左5對CONS後終於搵到FIT身的...

第一年之後每年要5000配新CONS(如果普通OK LENS好似平D的)..
近2,3年加左價去到5500一年..
所以我估佢第一次配應該都加左價了....

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我問個間話其實有超500度,但勁貴,400度已經成萬蚊一對,500度要萬五一對,咁貴d人好少配

大宅

月希 發表於 21-10-9 11:07
我仔果間貴架....
當年有散光的都要16800..
咁岩做promotion平3000就13800

有散光會貴d?請問lens易攔嗎?有保養?

珍珠宮

回覆樓主:

得去月希果間配ok con , 一女一仔。
老實講,果間已不算貴了。

我女帶了14個月,深了25度(10 歲)
仔帶左一年,深了50 。
但ok con已係控制得比較好的方法了。
日常也很方便。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

侯爵府

有2年高得快,眼球拉長,有加深

子爵府

0q.cathy 發表於 21-10-9 11:14
我問個間話其實有超500度,但勁貴,400度已經成萬蚊一對,500度要萬五一對,咁貴d人好少配
...

萬幾蚊係頭一對,因包計數之類,之後每對應該係幾千

大宅

貓頭雀 發表於 21-10-9 11:52
得去月希果間配ok con , 一女一仔。
老實講,果間已不算貴了。

即係那一間?

珊瑚宮

S148 發表於 21-10-9 11:47
有散光會貴d?請問lens易攔嗎?有保養?

一年換一對....
基本清潔做得好....冇乜問題....

我仔就戴左咁多年都冇問題..
但要留意清潔液,浸液都有機會有敏感..
我仔就試過因為轉用清潔浸液而敏感....要停戴一段時間...
之後換番用原本用開果隻浸液先冇再敏感

我仔散光都罙..所以會貴D..
如果只有25 50果D其實普通OK LENS就OK..

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

傻太 發表於 21-10-9 12:04
萬幾蚊係頭一對,因包計數之類,之後每對應該係幾千

之後幾錢真係唔知,因為我仔戴唔到,因為佢太驚,失敗了,間鋪叫我出年再試

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至