自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

月希 發表於 21-10-9 10:27
我仔9歲時400度..係佐敦配..
當年已經話佢近視深散光深未必FIT到..
最後配左5對CONS...終於FIT到日間唔駛 ...

請問你嗰間係550度都可以配嗎 ?因為我女早兩年已過500度,但係polyvixxon 話超過450就不能配,所以要停咗兩年冇帶, 而家想配返

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Ruby紅寶石 發表於 21-10-10 12:37
請問你嗰間係550度都可以配嗎 ?因為我女早兩年已過500度,但係polyvixxon 話超過450就不能配,所以要停咗 ...

我唔確定...因為我仔都係400幾姐..

朋友女當年話550...佢戴左1,2年後話成日發炎所以轉左做DAY CONS..
但當年佢係話女戴左矯視CONS後係冇加深近視同DAY TIME唔駛戴眼鏡

伯爵府

我個間,旺角,一萬左右。我女小四帶到E+大學。其實我都想停帶,因為眼球大定,就算近眼冇以前細個咁快加深。

伯爵府

Ruby紅寶石 發表於 21-10-10 12:37
請問你嗰間係550度都可以配嗎 ?因為我女早兩年已過500度,但係polyvixxon 話超過450就不能配,所以要停咗 ...

550當然可以,我印象散光反而好似300左右配唔到。

伯爵府

月希 發表於 21-10-9 12:17
一年換一對....
基本清潔做得好....冇乜問題....

你個仔E+仲有冇帶?諗唔諗住停?我有考慮過停。比我女配soft con不是計過條數,帶ok鏡問soft con參不多。都係唔轉

珊瑚宮

happylogin 發表於 21-10-10 20:52
你個仔E+仲有冇帶?諗唔諗住停?我有考慮過停。比我女配soft con不是計過條數,帶ok鏡問soft con參不多。 ...

我仔重有戴..佢想KEEP住戴的...
其實戴OK LENS點都貴過普通ONE DAY CONS啦..
但係OK LENS係日間唔駛戴眼鏡...游水,運動乜都方便D.
DAY CONS游水都要除..運動食波餅都有期會甩CONS...

同都係果句啦...戴OK LENS要最少瞓6個鐘...
仔會因番時間瞓...即係就算夜瞓...
佢都會係確保自己係返學起床前瞓夠6個鐘...

如果佢有早鐘要830回到學校..
咁佢12點鬆D就點都會上床瞓覺....7點起身梳洗準備返學咁...

當然佢有時返晏的...一樣會打機到2,3點....
但我計過佢上床時間同起身時間..
佢又真係預好晒佢最少瞓到6小時..
所以我晚上知佢打機夜瞓都冇話佢了...

珍珠宮

0q.cathy 發表於 21-10-9 11:14
我問個間話其實有超500度,但勁貴,400度已經成萬蚊一對,500度要萬五一對,咁貴d人好少配
...

都係比一次錢啫。隨後每年或2年都係$4200

珍珠宮

happylogin 發表於 21-10-10 20:42
我個間,旺角,一萬左右。我女小四帶到E+大學。其實我都想停帶,因為眼球大定,就算近眼冇以前細個咁快加深 ...

見有一個停咗就加深咗。印象係19,20歲停。 如果仲讀緊書,又睇電話,我覺得可以帶到讀完書先停。 但如果係停咗要配眼鏡,而佢又想唔帶眼鏡,其實都可以繼續用嘅,最多佢賺錢自己買

珍珠宮

月希 發表於 21-10-9 10:27
我仔9歲時400度..係佐敦配..
當年已經話佢近視深散光深未必FIT到..
最後配左5對CONS...終於FIT到日間唔駛 ...

咁姐係用左 日頭唔洗帶眼鏡?

我剛同阿仔試阿批品是滴既眼藥水 減少近視加深

珊瑚宮

小草王道 發表於 21-10-10 23:47

咁姐係用左 日頭唔洗帶眼鏡?

係丫..夜晚戴左黎瞓覺...
第二日既日間就唔駛戴眼鏡...

不過都睇個人同睇度數的...
如果200度左右..其實隔日戴CONS瞓就OK..
可以有2個day time唔駛戴眼鏡都睇得清..

如果好似我仔咁400以上果D...
日間都唔晒戴係好彩囉...
我仔果時配..視光師已經話未必OK..
就算配到最FIT可能日間都有機會要戴眼鏡..
只係可以防止近視KEEP住加深...
好彩我仔配左5對CONS後...有對戴完真係壓到冇近視...
但佢就一定要日日戴住瞓囉..
如果一日唔戴....第二朝就要戴番一半左右度數既眼鏡...

珍珠宮

月希 發表於 21-10-11 08:08
係丫..夜晚戴左黎瞓覺...
第二日既日間就唔駛戴眼鏡...

咁幾好woo 但我又滴緊眼藥水 唔個可唔可以2樣都做 (emoji)

珊瑚宮

小草王道 發表於 21-10-11 08:14
咁幾好woo 但我又滴緊眼藥水 唔個可唔可以2樣都做 (emoji)

唔可以2樣一齊啦....只有2選1..
你選眼藥水前冇SEARCH埋OK LENS對比過先配?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我2個小朋友都係佐敦配,已經帶了3年,so far冇問題

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

月希 發表於 21-10-9 11:07
我仔果間貴架....
當年有散光的都要16800..
咁岩做promotion平3000就13800

唔止鏡片加,連藥水都加得好勁

我而家都自己喺外國訂藥水

珍珠宮

月希 發表於 21-10-11 08:19

無呀 我係怕我仔帶唔到隱形眼鏡 唔習慣有嘢壓住個眼球

珍珠宮

月希 發表於 21-10-11 08:19

過多2年佢再大少少 睇下到時才配得唔得 佢而家350 開始滴藥水 希望一路路加深

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

cara.mak 發表於 21-10-10 22:26
都係比一次錢啫。隨後每年或2年都係$4200

你個間可以配一對? 我個間講每次係配兩對

伯爵府

月希 發表於 21-10-10 22:07
我仔重有戴..佢想KEEP住戴的...
其實戴OK LENS點都貴過普通ONE DAY CONS啦..
但係OK LENS係日間唔駛戴眼鏡 ...

因為你每年要換cons,所以你對比起兩者比較貴,而我個女個間,如果副cons良好,而我女眼球已大定,2-3年先要換新,所以計過參不多。

伯爵府

Lqueenie 發表於 21-10-11 08:31
唔止鏡片加,連藥水都加得好勁

我而家都自己喺外國訂藥水

你個間香港買唔到藥水嗎? 咁成本咪又貴咗囉。我哋用個款周街都有得買,又唔貴喎

珍珠宮

happylogin 發表於 21-10-11 13:20
你個間香港買唔到藥水嗎? 咁成本咪又貴咗囉。我哋用個款周街都有得買,又唔貴喎
...

香港買到,但價錢一直加,menicon這牌子

首頁

尾頁

跳至