夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Carmanwww 的帖子

會遇到好似你這種情況的人應該唔多。現實係悲劇女主角係你自己。你將你自己推入哩個境況當中。何苦搵咁多藉口。話自己唔係冇咗個男人唔得。佢會照顧你同個B當然好啦。同埋你已經好慘了,冇人希望你過的更慘。只不過看到你的描述,大多數人覺得個渣男唔會負責人先咁講。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Carmanwww 發表於 21-10-14 00:55
(emoji)(emoji)‍♀️BB其實我個人有能力養既,現金得幾十萬,唔代表人生就甘無其他既。何況大把情況更差 ...
公主,問下其他jm, 甚至撫心自問,「唔代表人生就甘無其他既」<--現金得幾十萬-->「我個人有能力養既」, sorry, 你的算盤我睇5通。

我或許誤會左你你口中既幾10萬,有可能是美金, 或者你只是好謙虛地稱「散紙」而已。月子中心,你當然去得到、亦都俾得起。

睇完咁多位jm 的回應唔0岩聽,你竟然一句「不過都怪自己好多野無展示出來⋯⋯」來表達jm 誤會「以為」你如何如何,對真心俾意見jm 公平???你真係好意思仲厚顏地說「以為上來發文章會有師姐師兄教我點一步步處理,或者安定自己情緒。」

如果你只要「或者安定自己情緒」(不如講白D, 屬求安慰,5好再語言藝術),早講丫,等各位jm 慳番啖口水。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

Carmanwww 發表於 21-10-10 08:43
一直都唔想往呢個方向,因為依家BB已經32週,回家我既家人又要再次心痛難過!
...

難道回家你一直以家人心痛
就逃避所有問題? 今本個男既無打算負任何責任? 同埋本身個男既食緊兩邊,一個是你,一個是同居。

oh my god 真係樓主你醒下啦

大宅

Carmanwww 發表於 21-10-10 07:03
求求大家俾小小意見我真係唔知點算好。
事源!有左BB!所以要搬到同男方同居生活。
今年1月,媽媽因癌症過 ...

如果你有家人support,嫁唔過
佢連見你爸承擔都無
又滿口大話,結左婚係你自己慘
而且佢無負起責任
無特別的話返自己屋企啦
自己屋企家人錫
住男友家畀人作賤
而且你爸有病應該陪多d

大宅

秋天與楓葉 發表於 21-10-13 15:00
睇到你同樓主思維一樣
證據確鑿都硬係幻想男方同第二個女人可能只係曖昧,甚至係普通朋友
再等bb出世,睇 ...

不能認同更多
完全係自欺欺人
唔講個女人
個男人連見自己爸爸勇氣都無
承擔能力零
一開始對自己唔好
唔會突然有日好錫自己同bb
除非鬼上身
避嫌都唔做算罷啦
個女人無家人朋友要住同事屋企?
cctvb d劇咩…
有承擔就立即註冊吧
如果話結婚只係1張紙ed說話
甘2個人一齊又駛乜一齊住
各自返自己屋企都得啦

大宅

Carmanwww 發表於 21-10-11 00:22
唔洗再覺得我係第三者,男方舉家同公司,及同行都知我係老婆。
只係我一直無諗過,經歷媽媽離開,自己舖出 ...

你係老婆但又未結婚?好亂

男爵府

whitebyKiKi 發表於 21-10-14 02:03
樓主 我支持你
批評同討論人地係好簡單既事
只需一部電話 幾隻手指

咁其實討論除咗你講嘅咁廉價之外,都可以係人地親身經歷換返嚟嘅肺腑之言,樓主話搵社工都唔知幫到啲乜,我見樓主咁有想法,其實大家都唔知幫到啲乜,又有錢,又醒,又有美好想像,駛乜開post,取唔到暖就講到人人都係唔正常

BingSo    發表於 21-10-14 08:41
kwhkwh    發表於 21-10-14 03:33

洋房

Carmanwww 發表於 21-10-10 07:03
求求大家俾小小意見我真係唔知點算好。
事源!有左BB!所以要搬到同男方同居生活。
今年1月,媽媽因癌症過 ...

其實個男人連你就生都無提結婚,你覺得自己有個b佢就會負責任照顧你同個b?幾多人結左婚都離婚,更何況你只係多年女友。
明白你32週根本就生,不過事實都擺在眼前。就算東窗事發,佢都選擇同個女人一齊話你CLS仲要比埋你睇,乜你覺得有生左b就會唔同咩?就算你今日選擇唔放手,唔通段感情就留得住?
我覺得個男人只會變本加厲,你唔走唔緊要(我覺得你都係垂死掙扎)不過一定要有心理準備,一定要為自己好好打算。馬死落地行,唔係你唔想面對就唔會發生。
無辦法下你遲早都要面對你屋企人。
你講既野都明白發生緊咩事,但唔敢接受現實同奢望。

子爵府

2024年龍年勳章

Carmanwww 發表於 21-10-11 00:14
我唔會係第三者,佢公司所有人都知我。可能我越打越傷心(emoji)⋯⋯因為自己都越來越回憶將一切自己諗得太 ...

可能你太後生,只可以話你知就算全公司知唔代表一定係唯一嘅女人
我以前老細,同一時間幾個女朋友,上親公司個個都當正自己係未來老板娘

大宅

honeybid2 發表於 21-10-10 08:59
回家你家人心痛難過係一時,佢地始終係你既家人,唔會睇住你衰。但你同呢個BB 爸爸一齊就一定係作賤自己既 ...

agree!只有娘家才是你最大的後盾,你的避風港。佢地可能會鬧你一獲金,但最後都係只有佢地會幫到你。你的第六感已經話左比你知個男人係咩人。同屋企人商量下第時點樣湊Bb啦。記住你仲係好後生,你就算生完都大把世界,不要為了一棵樹放棄整個森林。你的人生才剛剛開始。

大宅

Carmanwww 發表於 21-10-11 00:18
清醒得太突然,發生得太快!完全反應唔到,亦都唔知可以信佢啲咩!
經濟上我並非完全無儲蓄,但得幾十萬捱 ...

無娘家加幫手,幾十萬絕對埃唔到有2-3年。你用完D錢打算點樣?Bb生出來住邊?邊個湊?你預計幾時出黎做野?你屋企人可以比到什麼程度的幫助妳?呢D全部都要計畫好,唔係天跌落黎當被Kum。你已經唔細,你要負為人母的責任,做人媽咪就係一晚長大。 BTW既然佢已經同你攤開來講囉正牌去滾,你不需要對佢有一絲希望。

伯爵府

Carmanwww 發表於 21-10-14 00:55
(emoji)(emoji)‍♀️BB其實我個人有能力養既,現金得幾十萬,唔代表人生就甘無其他既。何況大把情況更差 ...

見有jm話睇過你舊舖,覺得你慘,我又八下, 其實你係慘嘅生意唔知算唔算失敗,阿媽啱啱過咗身,而家又未婚懷孕, 夾公仔鋪喺香港應該都唔做得幾耐, 如果你諗住靠呢一個收入來源係極度唔穩陣, 沉醉喺悲劇女主角入面都唔係淨係得你一個係咁樣做, 好多女仔都鍾意幻想自己係女主角, 問題係生活需要錢養細路需要錢 ,要解決咗錢嘅問題先,幾十萬係香港養個細路真係唔掂, 加上你娘家好似都冇乜錢, 不過都係嗰句啦,香港餓唔死人嘅 ,啲細路都係會長大,爭在當中辛酸不為人道

子爵府

樓主 你有幾多野冇展示出黎當然大家唔會知 可能你有能力搵最top既陪月 請幾個工人 但除左經濟能力 大家更關心你既心理質素 仲有個幾月就生? 生完出黎會有更多野去面對 如bb既健康 bb既成長等等 你繼續轉住你男人身邊 眼見佢地msg不斷 會否影響到你情緒呢 你自己衡量一下吧 外人都好難判斷你男人係點樣既一個人 但好明顯佢由第一日已經有心瞞你 我諗世上都好難有女人能夠接受自己既男人一直同一個冇血緣親戚關係既女人同居 (當然領養另計)

bb係需要一個安逸既環境氣氛去長大 但以你現時既心境態度 應該比較難供給一個快樂氛圍比bb 所以有jm提議你去見下輔導 聽下專業既意見 尋求幫助唔等於軟弱無能 勉強硬撐得到過去亦唔等於勁 反而肯為bb積極尋找更正面既出路先係值得欣賞!

男爵府

希望樓主你加油!
你唔想比屋企人知,可能怕刺激有病嘅爸爸,亦唔想做佢地嘅負累,唔揾得屋企人,可以揾下社工或者女人的決擇傾下,了解多啲,先會發現自己其實仲有其他選擇。

個男人及女人諗咩,其實得佢地知,諗嚟無謂。
諗下點照顧好自己及肚入面嘅BB,愛自己係最重要。

首頁

尾頁

跳至