自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

公爵府

GreenMaDad 發表於 21-10-11 06:52
坦白講,小一默書吾應該要温咁耐,樓主要考慮幫小孩轉校。

轉去邊?小一默書10個詞語5句句子好基本,一般津校都係咁嘅量

翡翠宮

牛年勳章

想知默啲咩要溫咁耐,咩詞語/ 句子?

大宅

C.Humphrey 發表於 21-10-11 06:59
想知默啲咩要溫咁耐,咩詞語/ 句子?

生字同句子都有,神奇係今日同佢温,識返八成,感恩

goldpiglet    發表於 21-10-13 07:21

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

manlee668 發表於 21-10-11 02:00
星期一默書,由上星期每日温小小,到星期六日閉關,星期六用左四個半鐘,識左七至八成,今日又唔記得,今日 ...

放佢出去玩. 淨係禮拜六日狂谷, 冇可能扭轉局勢. 佢得6歲人仔, 一日左幾個鐘, 連沖涼應該要 relax 既時間都唔放過, 佢已經讀到個腦實晒, 你再質野入佢個腦度有用咩? 佢始終仲細, 加上返小一要適應, 學語言講天分同埋要浸出黎, 俾d 時間, 佢得架, 你都唔好放棄.

大宅

bosch 發表於 21-10-11 07:06
放佢出去玩. 淨係禮拜六日狂谷, 冇可能扭轉局勢. 佢得6歲人仔, 一日左幾個鐘, 連沖涼應該要 relax 既時 ...

好多謝你

子爵府

回覆樓主:

1. 溫默書唔可以太長時間,越長效率越低,開頭半個鐘至一個鐘最有心機記
2. 一收到默書范圍,就開始逐個字逐個字咁記,唔知你哋學校有幾多時間俾你地,我仔女學校頭一年大約係三四個星期前就俾默書範圍,咁我就續啲續啲同佢地記(七句句子)
3. 每一次學新嘅字之前,同佢默返之前所有學過嘅字,全部啱晒,就學新嘅,有錯,就即刻再翻學,每次都要求佢寫出嚟,唔好就咁串
4. 今年小二,假期我只會上午同佢溫一個鐘,下午同佢溫一個鐘
5. 得閒冇事就考下佢啲生字,就咁用口串

珍珠宮

manlee668 發表於 21-10-11 02:00
星期一默書,由上星期每日温小小,到星期六日閉關,星期六用左四個半鐘,識左七至八成,今日又唔記得,今日 ...

.

侯爵府

如果溫10個生字加5句句子。
要用4至5個小時,都唔識。
我覺得係死記,英文死記好辛苦。
我細個就係死記,到而家大個睇見d字其實我都唔識拼讀。
快d找人教phonics,我覺得好有用。我覺得私人教會快一點。
我女津校,小一第一次默書係默a-z,但原來真係有同學會唔合格,小一要適應期的。我最唔後悔就係幼稚園比佢出去上密集phonics,超有用。

大宅

man11981 發表於 21-10-11 07:11
1. 溫默書唔可以太長時間,越長效率越低,開頭半個鐘至一個鐘最有心機記
2. 一收到默書范圍,就開始逐個字 ...

好有用,2,3我都有同佢做的,三四五我會參考你方法,thanks

子爵府

manlee668 發表於 21-10-11 07:13
好有用,2,3我都有同佢做的,三四五我會參考你方法,thanks

6.多啲讚賞佢,譬如佢默識新嘅字,就讚記性好好,有進步呀,唔好俾佢label左自己英文差,通常夜晚黑傾心事嘅時候,我就會讚佢,媽媽好欣賞你咁勤力呀

子爵府

好媽媽勳章

manlee668 發表於 21-10-11 02:14
暫時學左單字a-z 丫,blending 未學丫,我希望學埋好些,但a-z都未攪得掂(emoji)
...

咁你單字都未攪得掂,默吾出好正常。
係咪要同佢默好a to z 先?

大宅

小艾美 發表於 21-10-11 07:12
如果溫10個生字加5句句子。
要用4至5個小時,都唔識。
我覺得係死記,英文死記好辛苦。

死記真係好辛苦,學校有phonics ,自己都有基本學,原來真係唔夠,加上上年幼稚園學既野唔多,所以你的密集學phonics 真係好重要,希望追下追下成功

大宅

pipip929 發表於 21-10-11 07:18
咁你單字都未攪得掂,默吾出好正常。
係咪要同佢默好a to z 先?

係phonics a-z拼音運用,不a-z唔識,a-z唔識好大獲

珍珠宮

manlee668 發表於 21-10-11 02:15
有買左丫,有黑板,又白板,又有英文拼字工具,好多工具,但佢個腦唔郁,好苦惱
...

忍痛每日堅持伴讀英文書
如果唔係到考試考英文閲讀理解,仲大鑊
報phonics 班,每日堅持同佢練習
咁細就冇興趣好難再上

大宅

鴨鴨比 發表於 21-10-11 07:25
忍痛每日堅持伴讀英文書
如果唔係到考試考英文閲讀理解,仲大鑊
報phonics 班,每日堅持同佢練習

係丫,要重整旗鼓,知道問題了再找方法解決

男爵府

回覆樓主:

最遲K2開始要學Phonics.小一前學曉。

學左Phonics, 根本不用串字。唔學Phonics,今次串啱下次都可能會錯。
既然已經小一,不可能追悔點解唔早d學,唯有快d學返。建議1:1,進度是群組2,3倍。
有人K3過左幾個月才開始學,勉強學到magic e便小一開波,已經冇時間學,因為要開始學grammar

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

manlee668 發表於 21-10-11 02:14
暫時學左單字a-z 丫,blending 未學丫,我希望學埋好些,但a-z都未攪得掂(emoji)
...

咁K3時應該知這問題
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 21-10-11 07:29
咁K3時應該知這問題

我錯了,以為仲有時間慢慢學,原來真係好趕

大宅

crystal媽咪 發表於 21-10-11 07:29
咁K3時應該知這問題

K3無默書,所以係我疏忽

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

manlee668 發表於 21-10-11 07:31
我錯了,以為仲有時間慢慢學,原來真係好趕

加油追
而家係會辛苦d
趁開學不久追返,否則越積越多好痛苦
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...12

尾頁

跳至