自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

crystal媽咪 發表於 21-10-11 07:32
加油追
而家係會辛苦d
趁開學不久追返,否則越積越多好痛苦

多謝你的鼓勵

男爵府

anpanmenbaby 發表於 21-10-11 03:01
學phonics 有幫助,我就選擇出去學,免得自己勞氣。我仔小1第一次默書,5個生字錯4個,差d捧蛋。慢慢追,到 ...

真的,我仔3歲起學左4,5年,到現在中一英文默書點都合格..有8x up 無溫情況…佢自己識拼音...好多科都英文教學…語言由細學起好d

男爵府

回覆 feifei_baby 的帖子

坦白講,我又真係吾知,只知津校都有深淺之分,甚至如經濟許可,有happy school或較容易入既國際學校,國際學校雖然以英文為主,但默書初小相對少。
曾有家長朋友提醒,唔好等到成績好差先至轉校,如發現學校方針同小孩學習方法吾同,要趁早考慮轉校。到成績好差時,除非家長接受到去一間成績同校風都好差既學校,如果接受不到,唯有留在不適合既學校,影響真係好大。

男爵府

減齡達人勳章

manlee668 發表於 21-10-11 02:00
星期一默書,由上星期每日温小小,到星期六日閉關,星期六用左四個半鐘,識左七至八成,今日又唔記得,今日 ...

係唔係好難?

大宅

回覆樓主:

學拼音,圖像記憶

大宅

GreenMaDad 發表於 21-10-11 07:42

坦白講,我又真係吾知,只知津校都有深淺之分,甚至如經濟許可,有happy school ...

其實我明的,只係突然間從幼稚園跳到上小一,我估佢一時比較難適應,不過我諗通咗啦,我應該搵多啲方法俾佢,方法總比困難多嘛

GreenMaDad    發表於 21-10-11 16:42

大宅

joeyjoey223 發表於 21-10-11 07:48
係唔係好難?

我感覺上,對佢來講係難左小小

男爵府

減齡達人勳章

manlee668 發表於 21-10-11 02:17
其實我現在係咪應該主力學晒全部拼音先

我仔仔學左2年,中間(疫情)有停過,佢5個字母以上都難拼…
佢單音喺出而學完叫佢返嚟教我,而家2個字母我都有跟佢學,佢喺房同老師學,我坐喺出面聽…一齊識係會易教小朋友,始終大停記憶力好好多

男爵府

manlee668 發表於 21-10-11 03:03
好叻丫(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我都打算出去學了,自己覺真係好傷感情,我勞氣到現在 ...

我仔k3,我自己透過phonics apps,書同練習教佢。一日教少少

男爵府

減齡達人勳章

manlee668 發表於 21-10-11 07:51
我感覺上,對佢來講係難左小小

我仔都小一
都要默英文,但可能真係學過Phonics,佢易上手記,不過,佢d英文內容就好簡單

大宅

joeyjoey223 發表於 21-10-11 07:51
我仔仔學左2年,中間(疫情)有停過,佢5個字母以上都難拼…
佢單音喺出而學完叫佢返嚟教我,而家2個字母 ...

係丫,出去學係必須,自己教傷感情亦怕教錯

男爵府

默英文我無溫過照拎滿分,學phonics 都要配合閱讀及寫作,推薦RWI phonics ,有書仔有寫作可以一路咁讀上去,我仔由k2開始學,而家小一,讀到Comprehensive & Writing lv3第八課啦。

翡翠宮

牛年勳章

manlee668 發表於 21-10-11 07:01
生字同句子都有,神奇係今日同佢温,識返八成,感恩

因為我女學校小一默書唔係生字同句子,範圍係成本reader (薄薄的),所以好奇默啲咩咁辛苦。
認同jm講小一要適應,捱過咗就會好,小朋友仲細,慢慢來。
當年K2我已經自己同阿女定期默書,升小完全無適應問題,建議你無默書時都定期默幾個字當玩遊戲,好快習慣。

大宅

藴藴 發表於 21-10-11 07:53
默英文我無溫過照拎滿分,學phonics 都要配合閱讀及寫作,推薦RWI phonics ,有書仔有寫作可以一路咁讀上去 ...

多謝你的意見丫

大宅

藴藴 發表於 21-10-11 07:53
默英文我無溫過照拎滿分,學phonics 都要配合閱讀及寫作,推薦RWI phonics ,有書仔有寫作可以一路咁讀上去 ...

會盡量搵多啲資料,不過首要係出去學咗phonics先

男爵府

減齡達人勳章

manlee668 發表於 21-10-11 07:01
生字同句子都有,神奇係今日同佢温,識返八成,感恩

認下喺YouTube 搵記憶法去同佢溫,一日真係唔好溫要太耐,佢地仲細,太耐真係好難記

大宅

C.Humphrey 發表於 21-10-11 07:53
因為我女學校小一默書唔係生字同句子,範圍係成本reader (薄薄的),所以好奇默啲咩咁辛苦。
認同jm講小一 ...

其實我知佢默既都係一般津小內容,希望佢適應左會有進步

公爵府

GreenMaDad 發表於 21-10-11 07:42

坦白講,我又真係吾知,只知津校都有深淺之分,甚至如經濟許可,有happy school ...

樓主果啲範圍津校嚟講真係好基本,深嘅津校,可以第一次默書就默P2 textbook入面嘅三頁課文。不過第一次默書啫,小一張凳坐咗一個月多啲,應該俾機會小朋友,幼升小係大gap,仲要停過課。phonics 要學哂係用年計,樓主不妨自己買套教材每日學少少,應該快啲pick up到。

大宅

joeyjoey223 發表於 21-10-11 07:55
認下喺YouTube 搵記憶法去同佢溫,一日真係唔好溫要太耐,佢地仲細,太耐真係好難記
...

係丫,其實我知,我勸朋友時自己都係咁勸,死背死谷係無用,找到方法就一理通,百理明 ,慢慢會有進步,但到自己時迷失時就犯左戒,不過係到打左出來,收集左你們有用資訊,再整理返自己,就現在知道點做了

珍珠宮

manlee668 發表於 21-10-11 07:50
其實我明的,只係突然間從幼稚園跳到上小一,我估佢一時比較難適應,不過我諗通咗啦,我應該搵多啲方法俾 ...

我大仔都係超級happy school 幼稚園去津校

老實講除咗明我之外,學卷學校係根本銜接吾到津貼小學,更莫講話直資私校

其實個個把口就要happy school 但係個個操到癲!銜接唔上好多人都有呢個問題,同小朋友一齊努力

因為我都咆哮緊

首頁
12345...12

尾頁

跳至