自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有朋友話燒嘢俾先人唔一定要立體紙紥,可以燒物件圖片都得,請問有冇人知道答案?

侯爵府

“燒物件圖片都得”
未聽過

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

FUNGSN 發表於 21-10-11 07:50
有朋友話燒嘢俾先人唔一定要立體紙紥,可以燒物件圖片都得,請問有冇人知道答案?
...

傳統野都係跟返傳統好。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

即係點?即係原本燒間紙扎屋但改用屋既相代替?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

未聽過

大宅

有朋友聽電台節目師傅講話可以用燒相片下面都收到實物,咁我就喺度諗係咪可以用啲細件嘅嘢試吓燒相,第日問返下面收唔收到。

象牙宮

...

金銀衣紙、煙酒、香、紙錢、鞭炮、小花圈等來祭拜祖先

燒 "紙錢"也可以。有[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]錢使啊。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

將所有香燭,際品,金銀衣紙照一張相,然後將相燒給先人,得唔得

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

翡翠宮

畀面勳章

FUNGSN 發表於 21-10-11 08:56
有朋友聽電台節目師傅講話可以用燒相片下面都收到實物,咁我就喺度諗係咪可以用啲細件嘅嘢試吓燒相,第日問 ...

你點問番下面收唔收到?
如果你有辦法問,自己做下實驗咪得囉。
日日是好日

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

...

咁燒個淘寶app乜都有。最緊要燒埋張銀紙相,乜都攪掂

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

FUNGSN 發表於 21-10-11 08:56
有朋友聽電台節目師傅講話可以用燒相片下面都收到實物,咁我就喺度諗係咪可以用啲細件嘅嘢試吓燒相,第日問 ...

燒唔燒倒已唔緊要,我只係想知咩方法問下面?

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

問米

大宅

我屋企人有啲神婆渠道問到,我只付責代辦。

男爵府

關於燒野問題﹐想問例如車同屋大同細有什麼分別?

首頁

尾頁

跳至