自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

珍珠宮

goodbuyer80 發表於 21-10-12 21:06
計到好盡,永遠唔會送野比人

怎麼感覺不令你受惠的都不是好人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢孤寒佢嘅事! 但唔好揾我笨! 我唔會討厭佢但一定唔會同佢去旅行! 好無瘾

伯爵府

孤寒唔緊要,最緊要唔好搵朋友著數,好睇唔起這類人!

珍珠宮

pauljr 發表於 21-10-13 11:33
唔明,唔送野俾人就係孤寒?點解你覺得人地一定要送野俾你呢?
我唔知嗰個人係咪孤寒,但你就應該係貪心囉
...

公爵府

~香奈兒~ 發表於 21-10-13 11:29

我有個朋友兩公婆中產以上,五十幾歲,冇家庭負擔冇仔女 ...

明白!
我身邊嘅朋友中產以上,有自住樓,有收租樓,有車位收租,佢哋都好慳,越有錢嘅人就越慳!

公爵府

無話可說 發表於 21-10-12 22:19
唔送野比人都有問題咩?
咁我係孤寒,慳到爆架,唔會無啦啦請人食飯,唔會送禮物比人喎!經濟 ...

過時過節,都唔使買禮物送俾親人/親戚?
農曆新年都要啦?
咁人哋送禮物俾你,你使唔使回禮?

伯爵府

回覆 millk1106 的帖子

agree

r完人著數,仲要再唱你既不是,呢d 簡直一絶既極品

有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

男爵府

Astra00 發表於 21-10-13 11:49
有啲係避開不到,點都一年應酬幾次。某類家屬。掛住個名,c6親兄弟姊妹,擺明有大食大。避多幾次當左個嫂 ...

做醜人都要做啦,我明你感受阿,我都係大嫂,佢地思維有大食大唔會改變,講明夾錢先好食飯,唔夾大家唔好約食飯,企硬!

伯爵府

我有個中學同學,嫁個有錢老公,
同佢出街,成日開口要人請客,
連在麵包舖買包,
都開聲問:不如你俾錢吖,請我個女食吖!佢個女望住我,我咪俾囉。
麵包咁少錢,都貪

伯爵府

honglong 發表於 21-10-13 12:17
我有個中學同學,嫁個有錢老公,
同佢出街,成日開口要人請客,
連在麵包舖買包,
之後佢約親我,我都推佢

公爵府

坦白講:我好驚啲勁孤寒嘅人,有時一齊出街會覺得好失禮,好瘀,試過同一個唔熟嘅人一齊出嚟食嘢,呢樣又話貴,果樣又話貴,最慘waiter企喺度, 等佢落單,所以避之則吉,冇下次!

有時有啲嘢,應使則使,
食落自己肚嘅,食好啲,

人一走,咩都帶唔走

伯爵府

回覆樓主:

佢孤寒佢嘅事,又冇攞我著數,冇感覺!

珍珠宮

goodbuyer80 發表於 21-10-12 21:06
計到好盡,永遠唔會送野比人

會,仲絕交,好辛苦斤斤計較

公爵府

2024年龍年勳章

佢孤寒自己OK,大圍夾足$ OK。

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

多數孤寒/計較嘅人,我都會疏遠佢, 免得佢成日搵我笨 之前識得有個朋友,成日都要車出車入,食飯又唔夾錢,好似老鳳咁...

公爵府

monsterchichi 發表於 21-10-13 12:34
多數孤寒/計較嘅人,我都會疏遠佢, 免得佢成日搵我笨 之前識得有個朋友,成日都要車出車入,食飯 ...

係呀!
物以類聚,人以群分!

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 littlehoneymum 的帖子

所以我依家好少搵佢,不過佢都keep住成日whatsapp我約我食飯 其實我都唔明點解咁大個人仲係咁,仲要有份工搵唔少錢,又成日買靚錶...但食餐飯都慳

男爵府

mln 發表於 21-10-12 21:20
有,有個朋友每次約出來淨係想你請佢食飯,經常有借口話自己有咩慘況,等人請佢食。

都係疏遠佢最好

我識兩個女性朋友,真係純友誼未有個男女之情果種,由讀書時期到投身社會工作,都成日一齊玩或間中約飯聚,佢兩個出襯嚟都唔會俾錢或夾錢,而且佢兩個依家經濟情況,仲比我哋大部份最熟果班搵到錢,其中一個仲承斷亡母遺產,佢同佢哥一家都唔使做十幾年,仲請咗三個工作姐姐添 !

可能係我哋男性之中,比較早投身社會搵錢,咁其中一個朋友追佢三個其中一個,當時果兩個又成日三朵金花咁,次次都有跟出嚟一齊玩,果時我哋就唔計較請埋佢兩個咁囉 ! 但佢哋之後都投身社會工作,而且佢兩個讀書比較多,所以搵錢都多過我哋男性朋友,但至佢哋拍拖及結婚後,出襯嚟見面都係例牌、未請番過我哋食一餐、一支嘢飲或夾錢,而且出襯嚟都要我哋男性朋友,無論遠或近都要車出車入。試過有一次成日齊人某一區晚飯,係爭其中一個女喺另一區,佢要我哋成班人幾部車,特登揸車越區去接佢,再返原區食飯 !

之後我都慢慢疏遠果兩個,一年都唔出嚟聚一次,因為反正我哋都唔係直接熟,都係因為佢之前姊妹,同我哋其中一個男性朋友拍拖、繼而結婚先叫會見面 !

水晶宮

siugocandy 發表於 21-10-13 12:16
做醜人都要做啦,我明你感受阿,我都係大嫂,佢地思維有大食大唔會改變,講明夾錢先好食飯,唔夾大家唔好 ...

事前點說,到最後總會反口。實夾不足,明明叫佢哋夾一千,最後拿500元出來,一句out budget就KO件事。生仔養仔夠out budget,佢又生兩件?點菜時、選日子時,不選平啲?

早排搞笑,話中秋約食飯,佢哋死都不就遲啲,係企硬要中午食,我老公未放工,咁我老公一句:大家各有各食,完。事後佢哋食不成,因為沒大水魚找全單。次次到比錢,一係借尿走,一係扮聾,係都等我地拿信用卡出來。一比完錢,個個放低句「多謝」就沒件事。食親都2-3000元起碼。以前個個月起碼1-2次,成日不同借口出來咁食法。

男爵府

孤寒自己同謀人地係兩回事,前者唔會討厭。

首頁
34567...13

尾頁

跳至