自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我老豆囉佢一向都有高血壓,而且仲有白袍症,即係見到醫生會仲高,佢唔止一次去睇醫生,順便量下時,嚇到醫生叫佢直接去急症(佢次次都半路逃走)。事實上佢回家後自己量係冇咁得人驚既,但都係偏高,有排要食藥(有幾年掛)。但近幾年,越黎越正常,佢自己減藥,後來自己停埋藥(因為食左就低得濟)。而家完全冇食藥,血壓仲靚過我。我問佢到底做左乜,佢話佢都唔知。不過佢係好健康既人,日日都會運動,飲食清淡,晚餐食幾啖,早餐食超多。仲有好中意食蒜頭,唔知關唔關事。佢做過身體檢查,血壓血脂膽固醇全部靚都不得了,連骨密度都同後生一樣,七十幾歲了唔到你唔服。

珍珠宮

畀面勳章

seaman1982 發表於 21-10-13 20:58
我老豆囉佢一向都有高血壓,而且仲有白袍症,即係見到醫生會仲高,佢唔止一次去睇醫生,順便量下時,嚇到醫 ...

我老豆血壓都係好正常
可能真係同蒜頭有關

龍鳳媽

子爵府

arale1668 發表於 21-10-13 20:17
謝謝資訊
我依家食半粒
上下壓都有改善

我之前食1.5粒
今次減磅冇諗過會減到血壓
我因為本身好重磅怕傷膝頭
所以最初減1.5個月係0運動
之後1.5個月就叫做郁下
每星期有2-3晚食完晚飯落樓下行1個鐘
依家仲要減多25kg 先合格
希望可以連膽固醇藥都唔洗再食
大家都要加油
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

珍珠宮

畀面勳章

yy13 發表於 21-10-13 21:17
我之前食1.5粒
今次減磅冇諗過會減到血壓
我因為本身好重磅怕傷膝頭

好,好有鼓勵性

龍鳳媽

男爵府

回覆樓主:

減鹽同油好有效。試下每日搵1 餐係無油鹽。或者食飯係水煮菜同肉配飯。我媽係血壓高。佢老人家唔做得d 咩運動同減肥。但好明顯一排滾菜湯。蒸魚冇油或焗魚佢個期量既血壓就120 。。反之食左藥都130 140 咁。

子爵府

試吓飲西芹汁,我先生減咗15磅,一星期三日運動,血壓依然偏高140/90,飲咗西芹加奇異果汁一個月,今日量136/84,都見到有d效!

伯爵府

回覆 yy13 的帖子

你好叻,好堅持呀,㊗️身體健康
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

子爵府

green1apple 發表於 21-10-13 23:13
回覆 yy13 的帖子

你好叻,好堅持呀,㊗️身體健康

多謝你
我之前食野有啲放肆
依家唯有努力去還
可以慢慢令身體變好
祝大家都身體健康
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

伯爵府

飲西芹汁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

果時係因為長期緊張激氣, 後尾睇中醫, 放鬆心情, 不知不覺回復返啦.

珍珠宮

yy13 發表於 21-10-13 19:45
我食咗3年血壓藥+膽固醇藥
未食藥前最高16x
食住藥12x-13x

你好勁可以完全戒哂粥粉麵飯零食咁你頭1.5個月係食啲乜嘢?

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

arale1668 發表於 21-10-13 18:10
用甚麼方法
同埋有無做運動
做咩運動

減磅, 控制飲食

公爵府

各位,我唔係肥!但爸爸姑姐中年嘅時候,都開始血壓高

我近年血壓維持14X, 有時去到診所醫院度血壓時可以去到16X, 從未食過血壓藥,近日醫生開俾我食。我血糖,膽固醇數字,都好靚,但係唔知點解會血壓高?

我未開始食,因為我想靠食療,都唔想食藥
請問有冇聽過木耳水,木耳水work唔work?

近期有些頭痛頭暈,我唔知係因為瞓得唔好?還是血壓高原因?
請賜教

珍珠宮

畀面勳章

M.Y.P 發表於 21-10-13 22:45
試吓飲西芹汁,我先生減咗15磅,一星期三日運動,血壓依然偏高140/90,飲咗西芹加奇異果汁一個月,今日量13 ...

好,有戒口減食嗎
龍鳳媽

公爵府

yiu_mimi 發表於 21-10-14 00:19
你好勁可以完全戒哂粥粉麵飯零食咁你頭1.5個月係食啲乜嘢?
請問完全大部份介晒,仲可以食啲乜?

珍珠宮

畀面勳章

littlehoneymum 發表於 21-10-14 09:07
各位,我唔係肥!但爸爸姑姐中年嘅時候,都開始血壓高

我近年血壓維持14X, 有時去到診所醫院度血壓時可以 ...

我就應該是呢幾年黑暴,仔女升中,政環境因素影響血壓高左一年,我有減食,減奶茶等等,每日一萬步,每日飲總數3-4公升液體,水,黑茶,消脂茶,出晒汗但係都唔得,上星期做見醫生,醫生話唔食藥唔得,食半粒,一個月後返去覆診同睇驗血報告
其實係血壓高引起頭痛同瞓唔到,我又奇怪,開始食半粒藥後,我反而瞓得好,我上網睇過食緊既血壓藥係可放鬆血管的

珍珠宮

畀面勳章

littlehoneymum 發表於 21-10-14 09:15
請問完全大部份介晒,仲可以食啲乜?

我有買蒟蒻飯,蒟蒻麵,芋絲代替飯
龍鳳媽

子爵府

arale1668 發表於 21-10-14 09:13
好,有戒口減食嗎

無呀

珍珠宮

畀面勳章

M.Y.P 發表於 21-10-14 10:13
無呀

收到
龍鳳媽

男爵府

cbeyond 發表於 21-10-13 20:21
家人食celery seed supplement +減鈉攝取, 血壓正常番。

請問iherb有無呢?

首頁

尾頁

跳至