婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Ckk123 發表於 21-10-16 00:03
多謝各位關心!下午再問多次亞仔,佢叫我照著件黃色裾,佢話我又買咗,新抱又租咗,冇辦法啦!佢話新抱有唔 ...

佢係租衫的,即係有得轉款啦。咁個心抱就下算啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢真係巴之閉

男爵府

唔計擺酒由99出錢呢個因素,我會覺得我做新娘唔會想同99撞色,我做99時決定衫前會問下個仔,結婚主角係個仔同佢老婆,佢哋開心最緊要。
但擺酒擺2次都要99比錢,個仔叫阿媽轉衫黑面,新抱換衫唔肯share房,仔似耳仔軟又無點儲錢,新抱似係唔識感恩嘅麻煩人,樓主放多d手比佢哋2個成長下先,佢哋最好唔好咁快生仔,唔係又攪到你...

男爵府

Ckk123 發表於 21-10-16 00:03
多謝各位關心!下午再問多次亞仔,佢叫我照著件黃色裾,佢話我又買咗,新抱又租咗,冇辦法啦!佢話新抱有唔 ...

其實我又唔覺撞色有咩問題。講真,喜慶所着的顏色來來去去都係果d架啦。我當年擺酒時,我老公個妹全日都着我最喜愛的淺粉紅色,仲同我套送客晚裝撞晒色, 我又無嬲喎

男爵府

Ckk123 發表於 21-10-14 23:01
同色不同款晚裝撞色,亞仔叫亞媽不要著,作為99嘅我,是否不要穿呢?我提意,不如新娘迎賓時穿我就係敬酒時 ...

撞色又唔係撞款,咁都唔俾著係咪太霸道!

公爵府

Ckk123 發表於 21-10-15 01:42
回覆 kwhkwh 的帖子

多謝你祝福🙏🏼🙏🏼🙏🏼其實作為媽咪或是 ...

如果我係新抱,費q事同99撞,吾想就係吾想,無得解,我索性租過一件。99喜歡,等佢着飽佢。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

仔同新抱醒目的話,應該自己換其他色衫,始終是後輩,這是禮貌,尊重
不過好多年輕人都較自我中心,所以要求你換色
又或者阿仔同新抱都覺你明事理,加上唔知件晚裝在網上買,難以退貨,所以才提出換衫要求
多些溝通,讓仔新抱知你困難之處
仲有,如果你決定換衫,叫仔比錢你買,畢竟係佢地要求

大宅

jojocatjojo 發表於 21-10-15 00:56
撞色就是攪事的諗法是想食花生無事生非的人才會這樣諗,真係好無謂。我就不介意同99或媽咪穿同一顏色,講真 ...

正解,我結婚嗰日,我媽,奶奶,我,家姐們,姑仔都係藍紫色的,影相幾靚,大家同一個tone. 我係新娘,不論著咩都一定係全場焦點,其實有咩所謂

子爵府

作為新抱,我覺得同我唔同時間着就已經OK,我唔介意唔同時間撞顏色。
作為奶奶,我唔會令個仔難做,個新抱唔鍾意,我應該唔會着。唔係話要就新抱,我係錫我個仔,唔想佢難做。
再者,佢結婚,新娘新郎先係主角。佢哋開心我就開心。

水晶宮

ill 發表於 21-10-18 21:46
作為新抱,我覺得同我唔同時間着就已經OK,我唔介意唔同時間撞顏色。
作為奶奶,我唔會令個仔難做,個新抱 ...

同意。不過不會有咁多人識咁想了。

伯爵府

回覆樓主:

如果我係新娘,同色裙比我著先就冇問題,反正邊個搶到新婚鏡?
呀仔咁少事都擺唔平仲黑面,就有D心淡,為咗呢場 show我會吞咗佢,但以後為自己打算多D。

大宅

我擺酒果晚換4套衫 我99都係換四套D人話我99仲忙過我
我係新娘房換衫 99都係新娘房一起換 叫埋我姊妹幫手 搞到我得一位化妝師幫手換衫
結婚生仔后想穿晚禮服都無機會
99退休大把機會穿

男爵府

Ckk123 發表於 21-10-15 14:46
多謝大家意見,我會同新抱傾下計,了解件事可唔可以解決,好多時亞仔太錫老婆,多咗佢自己意思,令大家誤會 ...

唔想影響婆媳關系,今次就下新袍,自己Good聲吞咗去就算
不過今後唔想自己激氣,就要認清自己定位,個仔結咗婚等於撥出去嘅水,有獨立嘅家庭,以後佢哋嘅事你唔好理,唔好問,唔好乜嘢事都幫佢地承擔同俾錢,只專注於優化自己嘅生活,咁佢地會尊重你多啲

別墅

同色不同款晚裝撞色,亞仔叫亞媽不要著,作為99嘅我,是否不要穿呢?我提意,不如新娘迎賓時穿我就係敬酒時 ...

咩個仔未結婚就咁,我係你就同佢講,我唔會著啦你放心因為我唔會出席,你哋自己慢慢結啦,拜拜

複式洋房

正常應該主動同個奶奶夾,同埋陪奶奶試衫啦,仲要奶奶自己比錢上網訂。新抱喊曬咁叫你唔好著,咁叫佢陪你試,再出錢租過件比你。咁麻煩,一陣換左其他色又話太性感或者條裙太靚搶鏡。同色tone 好正常。咁多要求就早少少搵人夾下啦。

男爵府

我系人心抱,老實講我都會吾鐘意。但如果99肯避免同我同一時間著,我會無問題。
其實系你個仔吾幫你,好明顯系佢愛老婆多2過你。我先生就永遠吾會出聲去幫任何一個。睇埋你其它回覆,我覺得你個仔無用,要你出錢又吾比你著同色衫。老實講你日後都吾好指意個仔,有錢留比自己算,日後佢有小朋友,你更無地位。

男爵府

我同我奶奶都撞左色,不過係當日先知,我當時又冇乜野,因為我一定靚過我奶奶。不過如果我一早知,可能都會唔開心,會叫c6買過件俾奶奶

大宅

你的晚裝係已經買左,新娘嘅係租嘅,請她睇吓有冇其他款式可以轉

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

Ckk123 發表於 21-10-14 23:46
回覆 mcs74 的帖子

淺黃色晚裝裙

淺黃色唔係好誇啫。你個方法好好,佢迎賓時著,你就敬酒先著。其實就算同一時間著都唔太問題,你哋要各自行來行去招呼人,加上新娘除了件衫,仲有其他手飾,頭飾,個個注意力喺佢度,點搶到佢鏡。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

你個仔……無言!!!

首頁

尾頁

跳至