自由講場

跳至

首頁
23456...24

尾頁

別墅

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:24 發表

點會冇本事養??我真係唔明??住公屋除左係間公屋係政府提供之外...我地可以交冇咁貴既租金...$29XX (未減租係$3300)冇問政府拎綜援..自己生自己養係有咩問題??

我阿媽阿爸生4個..得我爸一個人做嘢,我地都係自己養 ...

兩公婆月入共三萬?咁當初點申請架?我真係要請教你,因為我都要諗下古惑計呃番一間
求教

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:24 發表

自己生自己養係有咩問題??
...

真係自己生自己養, 唔靠政府, 當然係問題啦!

伯爵府

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:28 發表

你黎住下我地D公屋..就知到我地都唔係咁好受..
我對面個傻婆..垃圾婆.就係我要住平價屋要面對既問題之一!!!

我生左後,我都唔想住公屋..想比個好D既地方小朋友成長..
奈可,我地2公婆揾得雞碎咁多..買私樓...真係未 ...

私人樓就唔會有呢d人咩, 況且你地住公屋既, 到時咪又同房處講換單位囉.
相反私人樓就要局係度住呀.

別墅

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:29 發表

皆因之前我未做嘢讀緊書..就結左婚...
老公個時都未係揾得多錢..
我都係近3年多先開始出黎做嘢...

咁就算你家下有細路都係過額架wor?-(

男爵府

原帖由 teddy3200 於 09-6-9 15:20 發表
但係佢一開始只會派d一至二人單位俾你,咁你生多個小朋友咪要換囉,其實夠住既都唔會換,換得既緊係合付資格,唔係隨便可以換

我咪就係個D...因為未生仔..派到間屋細一細個D囉..
我個廚房都係開放式咋...根本冇地方放張小朋友床係廳...個細路又會一日一日咁大..佢長大既速率一定比我地2公婆揾錢多既速率快!!!

所以換屋係必需!

伯爵府

原帖由 wendy09 於 09-6-9 15:32 發表

咁就算你家下有細路都係過額架wor?-(

就算未過額, 佢地都應該過額啦.
因為佢話有父母, 4兄弟姊妹, 每人揾萬元, (仲話唔難揾),
好唔明白呀!!!!!

男爵府

原帖由 123!@# 於 09-6-9 15:30 發表

私人樓就唔會有呢d人咩, 況且你地住公屋既, 到時咪又同房處講換單位囉.
相反私人樓就要局係度住呀.

私人樓可以自己揀單位買....!!公屋就唔可以!!!我地面對呢D傻人...你唔同政府嘈足一年半載..佢地都唔會做嘢..
大家知政府做嘢有幾咁快啦..

別墅

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:33 發表

我咪就係個D...因為未生仔..派到間屋細一細個D囉..
我個廚房都係開放式咋...根本冇地方放張小朋友床係廳...個細路又會一日一日咁大..佢長大既速率一定比我地2公婆揾錢多既速率快!!!

所以換屋係必需! ...

中毒已深,冇藥可救
你明唔明我地講咩架?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:28 發表

你黎住下我地D公屋..就知到我地都唔係咁好受..
我對面個傻婆..垃圾婆.就係我要住平價屋要面對既問題之一!!!

我生左後,我都唔想住公屋..想比個好D既地方小朋友成長..
奈可,我地2公婆揾得雞碎咁多..買私樓...真係未 ...

年賺$20萬還未計mpf同其他稅務寬減, 每月只交2/3千蚊租都叫"雞碎咁多", 咁其他人咪唔死冇用?

男爵府

原帖由 123!@# 於 09-6-9 15:33 發表

就算未過額, 佢地都應該過額啦.
因為佢話有父母, 4兄弟姊妹, 每人揾萬元, (仲話唔難揾),
好唔明白呀!!!!!

分開2間屋...而家3個細佬妹同阿爸阿媽住
我同老公住

洋房

點會冇本事養??我真係唔明??住公屋除左係間公屋係政府提供之外...我地可以交冇咁貴既租金...$29XX (未減租係$3300)冇問政府拎綜援..自己生自己養係有咩問題??

我阿媽阿爸生4個..得我爸一個人做嘢,我地都係自己養 ...

唔知你係咪覺得好應份呢?? 如果係我, 有能力嘅就換私人屋, 冇能力而又合資格嘅當然都會想換大d嘅公屋, ...但我會心存感恩!!

男爵府

我好認同你所講的, 不過我要澄清我只是講出遊戲規則, 怨的唔係我, 在呢個題目上我並無被岐視

我只是想講出一個事實俾打算一世住公屋的人聽, 打算一世住公屋是你的選擇 , 我無權批判, 只係慎防有一日高才生子女返屋企怨你, 不能夠入到夢寐以求的公司, 做不到一份dream job 是因為個地址, 令他不符不成文的遊戲規則

想起我父母當年結婚初時就咬緊牙關供樓, 佢地都係搵好少錢, 兩個都係藍領, 好彩辛苦的日子總算過去了, 其實香港人買得起樓的, 除非有個富貴爸爸, 否則大家都經歷過咬緊牙關的日子

原帖由 VKwan 於 09-6-9 15:21 發表
現實終歸係現實,冇話公唔公平。別人有權定規則,你一係唔好加入遊戲,要加入就要遵守rule!

我都係窮家女,住公屋。但我最後都碩士畢業,有份好工(e+冇做啦),家陣住緊相當唔錯的私樓,但絕對唔係成千萬的豪宅。

我唔明點解我地得 ...

男爵府

原帖由 wendy09 於 09-6-9 15:35 發表

中毒已深,冇藥可救
你明唔明我地講咩架?

我買樓係一定架啦..但係唔會而家買..
我明你地講咩..!!!

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:35 發表

分開2間屋...而家3個細佬妹同阿爸阿媽住
我同老公住

真幸福 ..............

伯爵府

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:34 發表

私人樓可以自己揀單位買....!!公屋就唔可以!!!我地面對呢D傻人...你唔同政府嘈足一年半載..佢地都唔會做嘢..
大家知政府做嘢有幾咁快啦..

單位就可以揀, 鄰居唔可以揀囉. 你係要買左單位先知有d "其異" 人.
至少政府真係會幫你換啦.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

我明白埋怨既人唔係你……
都好呀,點講出黎點醒其他人。
任何事都要付出代價,冇野係免費!
原帖由 Fatima_melanie 於 09-6-9 15:35 發表
我好認同你所講的, 不過我要澄清我只是講出遊戲規則, 怨的唔係我, 在呢個題目上我並無被岐視

我只是想講出一個事實俾打算一世住公屋的人聽, 打算一世住公屋是你的選擇 , 我無權批判, 只係慎防有一日高才生子女返屋 ...

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

就係因為你地有呢個入息但仲住公屋,而其他好多攞緊呢個入息既人係租/供緊樓。

我阿媽阿爸生4個..得我爸一個人做嘢,我地都係自己養自己..同時我都可以肯定咁同你地講..除左間公屋企租之外..我地衣食住行絶對係好過好多買私樓既人...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

exactly正確心態!其實冇人睇人唔起,亦唔係攪社會分化,不過希望d人既然有社會福利,就應該好好利用機會去上進,而唔係只識怨…怨…怨!
原帖由 alvinharold 於 09-6-9 15:35 發表

唔知你係咪覺得好應份呢?? 如果係我, 有能力嘅就換私人屋, 冇能力而又合資格嘅當然都會想換大d嘅公屋, ...但我會心存感恩!!

男爵府

原帖由 alvinharold 於 09-6-9 15:35 發表

我唔係覺得好應份..只係覺得..阿爸一個養大我地4個..已經算係咁..而家到我地出黎做嘢..賺錢養返佢地...

間屋5人單位...要揾到$55200 先要交雙倍租..所以我都冇辦法..唯有等細佬妹努力儲多D錢..等佢地買樓...
佢地先剛剛20出頭...都唔會做1-2年嘢就有舊錢買樓

我只係想講..唔好歧視我地D住公屋既人..我地唔係唔上進..拎左政府間屋後..坐係到..等運到個D..唔好歧視我地D窮人....講真..買樓真係唔平..要有一大筆SAVING先可以做到....

唔通呢一刻我地有瓦遮頭都唔要..然後得個十萬蚊就衝出黎買樓??想買都買唔到

首頁
23456...24

尾頁

跳至