自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

2021勳章

已50+歲,子女已出社會工作,但不太願意比家用,其實家用只佔人工8-9%,要每月問幾次才肯比。本來打算幫她儲錢,待她買樓一次過比番她。但自從 ‘黑暴‘ 後,對我態度很差,小小事已大吵大鬧,依家的後生真的比人洗晒腦,不懂尊重及感恩,已徹底失望了

alice0606    發表於 21-10-18 14:14

大宅

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:03
已50+歲,子女已出社會工作,但不太願意比家用,其實家用只佔人工8-9%,要每月問幾次才肯比。本來打算幫她 ...

以前小時候大家有沒討論過這個問題;問題在於責任;不在於金額。現在大了;可試下了解他們心態或想法;有什麼困難;大家商量下。

男爵府

佢唔俾家用就叫佢出去住,一係就叫佢每個月自動轉帳。我住外國,唔知你收家用同黑暴有乜關係?

複式洋房

做人都難唔止做人媽媽

公爵府

2021勳章

goodsnooky 發表於 21-10-17 21:07
佢唔俾家用就叫佢出去住,一係就叫佢每個月自動轉帳。我住外國,唔知你收家用同黑暴有乜關係?
...

.

公爵府

玩具勳章

回覆樓主:

俾黑用同黑暴有咩關係。我一出黎做野就自動自覺俾家用,每年加家用就跟加人工比例,有時幫屋企買,媽咪就借d意又入多d俾我,要佢自己留多錢傍身佢都唔制架

珍珠宮

2021勳章

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:03
已50+歲,子女已出社會工作,但不太願意比家用,其實家用只佔人工8-9%,要每月問幾次才肯比。本來打算幫她 ...

都唔知而家的年輕人諗咩。我都係50+,我出來社會做事,係自動自覺比家用,係差唔多人工的一半,覺得我終於有能力搵錢了,可以幫補屋企了。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

薯圈 發表於 21-10-17 21:13
可能因呢個"運動"影響左大家關系

明哂,多謝解釋。

伯爵府

2021勳章 畀面勳章

不要懶哂其他人,子女對金錢的觀念或責任心,好多時都係父母從小灌輸。

大宅

2021勳章

natnatbaby 發表於 21-10-17 21:06
以前小時候大家有沒討論過這個問題;問題在於責任;不在於金額。現在大了;可試下了解他們心態或想法;有 ...

自小已教導做人有責任,我自己一出社會工作已比家用母親到現在。覺得有能回報父母,是自己的福氣⋯⋯自從黑暴,整天上連登,變了另一人。在家小小不高興,大吵大鬧,說要搬出去住,已不知多少次嘈

象牙宮

2021勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係咁,你就要好好為自己打算一下,留啲錢將來過日子,佢哋有良心照顧你就當bonus, 否則~都唔會失望,起碼從來冇寄望過佢哋。

男爵府

2021勳章

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:24
自小已教導做人有責任,我自己一出社會工作已比家用母親到現在。覺得有能回報父母,是自己的福氣⋯⋯自從 ...

搬出好仲好

大宅

2021勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-10-17 21:25
如果係咁,你就要好好為自己打算一下,留啲錢將來過日子,佢哋有良心照顧你就當bonus, 否則~都唔會失望, ...

係,真係冇諗過會變成這樣。廿多年的養育及關愛,會變成這樣,用粗口鬧我

公爵府

2021勳章

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:24
自小已教導做人有責任,我自己一出社會工作已比家用母親到現在。覺得有能回報父母,是自己的福氣⋯⋯自從 ...

.

水晶宮

2021勳章

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:29
係,真係冇諗過會變成這樣。廿多年的養育及關愛,會變成這樣,用粗口鬧我
...

咁過份?!

大宅

咁由佢搬出去

珍珠宮

2021勳章

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:29
...

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

2021勳章

諗起隔離post問同唔同意「天下無不是之父母」,有個人話「可憐之人必有可恨之處」,唔係話樓主你一定唔啱,但親子關係係從小培養嘅。唔知你哋從小到大點相處所以好難評論。不過做人阿媽係難,因為做得好要好用心。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

2021勳章

做父母狠心D,叫佢地搬走。
起碼吾好煮飯比佢地食。
其實,我好鼓勵年輕人搬出去住,等佢地知道,乜野叫自立,獨立

大宅

2021勳章

popolun 發表於 21-10-17 21:29
搬出好仲好

其實都係,唔洗受她氣,越來越過份,可能搬出去會對大家都好D!

首頁
12345...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊