自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

珍珠宮

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:03
已50+歲,子女已出社會工作,但不太願意比家用,其實家用只佔人工8-9%,要每月問幾次才肯比。本來打算幫她 ...

所以以前的老人家話親生仔不如近身錢

水晶宮

你賣左自住樓供佢哋讀書,定係賣其中一間??

只有$$$先永遠唔會出賣自己。

大宅

daijuju 發表於 21-10-17 21:38
因政見不同,出現有些年輕人喜歡叫家中父母「廢老」,話以後不比家用,不養育父母等行為
...

係,因我是深藍,她是黃的,所以整天也看連登及負面新聞

珍珠宮

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:47
其實在 ‘社運‘ 前大家関係很好,從小到大也有関愛,為了供她去英國讀書,在 2014賣了樓!
但自從 ‘社運 ...
賣自住樓?
佢讀完書未?

大宅

TATEYAMA 發表於 21-10-17 21:38
黃絲無人性,只要你唔係黃,佢就咒你死唔會念親情!

對,有些叫父母賣了樓移民,但又不帶父母去

大宅

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:03
已50+歲,子女已出社會工作,但不太願意比家用,其實家用只佔人工8-9%,要每月問幾次才肯比。本來打算幫她 ...

我覺得你依家要為自己打算下,例如有無工作?如果身體狀況許可,可以出來做下兼職,多幾個錢傍身,人老左,錢最親,就算子女孝順,將來佢地都有自己家庭負擔,自己有能力就搵多幾個錢,想食咩就食咩,壽邊度玩就去邊度,子女若一齊住,基本支出佢地就要負責佢地自己一份,若不,就叫佢地搬走,叫佢地自力更生!沒理由被佢地啃老!

珍珠宮

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:53
吾怪得啦!叫佢搬走好過

大宅

anna59 發表於 21-10-17 21:42
佢挑戰你底線,叫佢搬走啦!
當年我細佬大我媽話搬走,我媽話 "你未搬囉!",跟著細佬收皮,冇走到
...

有呀!她説搬走,我也説好,之後也沒有搬,態度好番少少,過一排又發作

珍珠宮

Ol0314 發表於 21-10-17 21:46
答你第一個問題。係
我見唔少因為政見唔同
從而唔理父母,唔只一個。

除左網上,我真係無聽過見過身邊有家庭因政見不同而反目

係會有政見不同,但會互相尊重,或甚至商議唔好再提及,呢啲就係家庭教育或關係夠堅固

水晶宮

2024年龍年勳章

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:53

好少自稱「藍」的會形容2019係「社運」。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

有錢留比自己吧,多照顧自己。可能若干年後他會看清事實。就好似有啲jm分享話以前深信64屠城同唱衰內地果啲嘢,直至2013甚至2019先醒覺。佢終有一天可能會醒的。下屆政府應該更嚴謹實施國安法,毒媒冇得咁猖獗的了,希望少啲影響吧。

大宅

DoReMi媽媽 發表於 21-10-17 21:42
你唔好傷心,不過我哋到咁上下,都要學懂做人,識收聲,唔好做一個煩人,勸告,講過一次就算,聽就聽,唔 ...

多謝你鼓勵,對!餘下的人生,要對自己好一點

珍珠宮

回覆樓主:

賣樓為佢讀書
係咪平時太竉佢
黑暴影響朋友更影響家庭

珍珠宮

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:51
她自己說搬,也不知說了多少次。但不行動的,今次我真的頂不順,決定不煮飯!
...
你可以吾提供食物,生果,吾煮早午晚三餐,吾提供服務,最好連衫都叫佢自己洗,吾幫佢洗。
我媽以前就系咁,細佬冇比家用,就吾提供服務

水晶宮

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:47
其實在 ‘社運‘ 前大家関係很好,從小到大也有関愛,為了供她去英國讀書,在 2014賣了樓!
但自從 ‘社運 ...

唉,咁真係無計,希望而家有國安法d外國勢力會收斂下,時間耐咗可能會好d。唔好成日同佢嘈,試下修復咗關係先。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

乜俾家用同黑暴有咩關係?

珍珠宮

但自從 ‘社運 ...

賣左其中一間?獨生嗎?
狠心小小由佢搬一次就知一闊三大

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Rita 發表於 21-10-17 21:59
好少自稱「藍」的會形容2019係「社運」。

珍珠宮

PRIVATETIME 發表於 21-10-17 21:58
有呀!她説搬走,我也説好,之後也沒有搬,態度好番少少,過一排又發作
...
用無限loop 大法,迫走佢,帶佢去租劏房

大宅

wtcys 發表於 21-10-17 21:43
其實佢哋唔係比家用, 而係比返啲房租、水電煤費用而已, 有骨氣有本事叫佢哋唔好屈就, 我好介意老咗都要受氣 ...

首頁
12345...18

尾頁

跳至