自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

寵壞了 發表於 21-10-19 11:29
郁d發脾氣、駁嘴 - 佢係屋企咁做大人會就範?佢會得到想要的嘢?

想要既野佢有時會喊,但我地都要佢做到 ...

佢點駁嘴?返學成日傾計?
佢係識曬所有野而傾計定係唔識而去傾計?

有無做過評估?會唔會係ADHD?

珍珠宮

好媽媽勳章

twc729 發表於 21-10-19 11:28
如果有幾個老師都投訴同一問題, 我會同阿女溝通老師講嘅問題。

如果係單一老師, 有可能阿女已經覺得老師提 ...

老師應該唔會針對佢的,我心底知我女大概咩人,有時唔係話家長唔教,但佢好似冇耳仔甘

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

真心唔好打 有無坐低大家傾下! 當佢平輩咁! 唔好打同鬧,要比佢知佢嘅行為係有問題! 佢有D乜嘢不滿?大家傾下,唔好下下命令式,比機會佢講對父母有咩不滿?有D嘢係相方面 改變一下溝通方式,講完要约法三章! 做到要讚賞,唔好一味指責! 一路被指責嘅细路行為只會越黎越偏激! 加油,媽媽,唔好喊

珍珠宮

好媽媽勳章

volan 發表於 21-10-19 11:28
試下俾佢學啲課外活動,音樂繪畫外語等陶冶下性情

有,佢每星期都會返學校興趣班的

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

寵壞了 發表於 21-10-19 11:17
小三,老師每個星期打來投訴,唔尊重老師,博咀⋯⋯
好多,唔寫甘多,再寫我驚在公司喊出來
係屋企教過,打 ...
社工點講,有冇做評估?

子爵府

小朋友有行為情緒問題,一定有地方出左錯,要搵到先幫到佢,1) 生活環境,包括屋企學校有咩改變?有無野佢特別唔鐘意?2) 時間表太緊逼或功課太深?壓力大情緒都唔好 3) 飲食上有無太大問題,食太多甜食,人會興奮,上課要求坐定,佢無處發洩,就會大鬧課室

水晶宮

咁你有心理准備, 初中..會學壞,
成績得唔得?

子爵府

回覆 寵壞了 的帖子

有無同佢去過情緒治療?學校社工跟進完有無改善?屋企有無細佬妹導致咁樣?我都經歷過,最後我有埋抑鬱症,大家努力啦樓主

大宅

寵壞了 發表於 21-10-19 11:31
今日另一老師打來投訴,只係講下佢在學校點樣,聽完老師講我完全不敢想信佢夠擔甘同老師講野,但佢有時在 ...

你地兩公婆平時點教?
教法會唔會一時一樣?即係你唔比 你老公又話比啦 你又唔比 反反覆覆咁?
如果有可以考慮下佢有機會係ODD 對立反抗症

表現都係易嬲 情緒不穩 好爭辯 有報復心
好似話如果有4-6個月係咁 小朋友就要去睇一睇醫生評估左先

子爵府

我覺得要去睇吓行為治療或者心理輔導。正常小三咁細個父母應該處理到的。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實真係真係唔好動手再打小朋友,唔會越打越乖,只會越打越唔聽話,唔聽教。

小朋友本身有無情緒問題之類?平時係邊個照顧?由細到大,你們同佢點相處?小三仲未算好大,其實仲會有機會教番好架

珍珠宮

好媽媽勳章

losttoa 發表於 21-10-19 11:30
同學仔媽咪有冇講你知你女女做依啲行為原因?其實小朋友明知依啲行為係會被認定係錯,會比人指責,但仍然 ...

話要贊多d佢,佢做得好時我有贊下話佢有進步,改善左,叻叻,做得好好之類,你說的對,佢有時做的行為就是同你作對

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

係屋企教過,打 ...

小三已經覺得難教⋯遲幾年點算?
打係無用又無效果,佢只會記得你點打佢
帶小朋友搵社工傾下/試試搵佢其他同學傾下,佢喺學校既情況係點,再對症下藥

珍珠宮

好媽媽勳章

Myluckybaby 發表於 21-10-19 11:32
樓主你首要檢討的是間學校係咪同小朋友夾?例如sen入了傳統的學校?

不是傳統學校,而且課程夠低,冇壓力的

珍珠宮

係屋企教過,打 ...

路過!估未揾到問題出處?如學校太深?定小朋友跟不上?冇讀書動力?壓力太大?太早起身太遲上牀?了解清楚才可以解決問題。。。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

真係唔好打
當時既情境已深深晌佢心裡面留低
即係好似一個大人做錯事如果俾人打你都會反感
你都會心諗做錯事咪做錯事唔使出手啊

你地大人晌屋企溝通態度係點?
你兩公婆感情好嗎?

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

竉壞了

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

寵壞了 發表於 21-10-19 11:23
打過好多,現在已經唔打了,因為佢軟硬都唔受

真係唔好打,冇用架

珍珠宮

寵壞了 發表於 21-10-19 11:39
不是傳統學校,而且課程夠低,冇壓力的

咁成績如何?可能小朋友IQ高所以上課冇心機?

大宅

我有朋友仔就係有呢類問題佢會好激
有懷疑佢係自閉 ADHD 搵左醫生睇
醫生話小朋友係ODD 因管教引起
要由家長做起 家長亦借呢個機會訢苦喊左好耐 成個心舒服曬
而家全家已改變 小朋友好開心 係懶少少

首頁
12345...10

尾頁

跳至