自由講場

跳至

首頁
34567...19

尾頁

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

chingnoknok 發表於 21-10-19 12:35
面試班,入名校,係教育局逼家長去做嗎?明明就係家長逼小朋友樣樣要做到最好,到一有事就賴香港教育
...

早前同中同飯敍,有個又係咁講,話香港正苦失敗(都應該係,包括香港人)……香港教育迫到佢哋唔敢生。佢同事個仔考到直資小學,未計車費,雜費,每月已幾仟。少啲錢都生唔到。我話睇你自己點揀姐。我啲讀樓下小學,有去佢自己想嘅畫畫班,點洗咁多錢呀?佢當聽唔到我講嘢

大宅

回覆樓主:

每次見到小朋友自殺都好痛心。我中學時,隔離位個同學個哥哥又係自殺。因為佢踢濫左個自動販賣汽水機,被警方落charge, 可能都係警司警戒之類,一時諗唔開,以為自己前途盡毀就自殺。件事雖然過左差唔多30年,但我仲好深刻。。。

子爵府

LOVEMANDY 發表於 21-10-19 12:37
勿忘初心,明明出世時淨係想佢健康快樂,有幾多家長可以做倒?

睇到你呢句 好心痛

SUMSUMMAME    發表於 21-10-19 19:21

伯爵府

x00_00x 發表於 21-10-19 12:37
其實講咗因為係學業問題?

係囉,都讀中一,好多嘢可以影響到,朋輩都有可能….

大宅

kk80400 發表於 21-10-19 12:51
係度都睇到d post 大把家長緊張自己小朋友緊張到喊啦。
...

有d post形容自己仔女某方面已經好叻,仲問點樣可以再叻d, 其實有冇比時間仔女放空,眼見小朋友得閒,又比多d野佢做,要填滿哂個時間表至滿足。

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

RIP

水晶宮

唉….呢排好多呢d新聞,睇到好心痛

侯爵府

幸運是對手 發表於 21-10-19 12:46

依個問題應該問返家長,係咪一定要仔女做最勁個批人, ...

好多家長會答你,逼下佢,佢先會發揮到佢嘅潛力。唔應該咁快體諒佢能力不足。
問題係,你要逼到佢乜嘢階段,你先至願意承認佢某方面能力不足?
對於呢件悲劇,真正原因我哋唔會知,可能小朋友今次嘅選擇,係有學校以及家長以外嘅其他原因。 但的確值得家長們反思,我哋不斷追求緊嘅嘢,係咪真係對個小朋友好。唔好再以「為你好」做藉口,迫小朋友行上一條佢唔想行嘅路。

珍珠宮

回覆樓主:

政府可否派多啲社工駐守學校?好多一校一個真係唔夠。要多些人留意小朋友情況。政府咁多錢可否改善下學校配套資源?同埋內地台灣一早制定老師要處理欺凌等問題否則要問責。政府係咪應該參考下?而家香港啲老師見到欺凌乜都唔做都唔會有事,咁點會有人處理呢?

水晶宮

candysandy 發表於 21-10-19 11:59
除左教育政策,家長都有責任吧!

Agree
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

伯爵府

daijuju 發表於 21-10-19 13:06
政府可否派多啲社工駐守學校?好多一校一個真係唔夠。要多些人留意小朋友情況。政府咁多錢可否改善下學校配 ...

其實係要教育家長先,如何接受孩子的不足,訓練其抗逆力

相信家長比的壓力大一點
要名幼,名校(唔係全部,大部分吧)

入左讀唔掂(唔係個個超班,精英),狂谷,谷唔起,有幾多家長接受?會轉校?

我自己有3個,資質唔同,讀同校(不是名校),但我不能要求個個做到top,

自我要求高的,自己谷自己,返而要叫佢放鬆,食下休息下,做下運動

自己要求低的/資質有限的,提下就算,同佢分析不同的出路,可能佢亦有過人之處,只是不能在傳統學校成绩可表現出來

珍珠宮

華華子 發表於 21-10-19 12:19
又未必一定係關香港教育, 希望小男孩安息, 家人能早日釋懷

係方向錯!

熱門小學,成績好,越多人入,再谷,成績再好,再受歡迎,loop 落去

普通小學,又想上位,又係谷

害了小朋友

大宅

RIP

子爵府

candysandy 發表於 21-10-19 11:59
除左教育政策,家長都有責任吧!

從來都係家長要求讀名校、名列前茅、比賽攞獎, 唔應該全部入教育局數。

男爵府

2024勳章

星洲炒米 發表於 21-10-19 11:30
今日(19日)早上8時許,秀茂坪順安邨對開一條行人天橋,姓許(12歲)男生由高處墮下,重傷昏迷,由救護車 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babytt2 發表於 21-10-19 13:23
係方向錯!

熱門小學,成績好,越多人入,再谷,成績再好,再受歡迎,loop 落去

我唸現階段都未知是什麼原因令小朋友睇唔開,唔好太快下判斷比較好~

水晶宮

chingnoknok 發表於 21-10-19 12:35
面試班,入名校,係教育局逼家長去做嗎?明明就係家長逼小朋友樣樣要做到最好,到一有事就賴香港教育
...

就係,其實做家長嘅下下都推卸責任,點教下一代做個負責任嘅人?

happylife28    發表於 21-10-19 13:59
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

rosenok 發表於 21-10-19 13:22
其實係要教育家長先,如何接受孩子的不足,訓練其抗逆力

相信家長比的壓力大一點

一個人要幾絕望先會跳落去?

絕對唔係普通打擊

我眼見係有唔少家長,叻嘅想更叻,唔叻都谷到叻,睇見到心傷

香港教育40年不變係事實,嚴重脫節,但又睇唔到香港出咗幾多個人材??

男爵府

回覆樓主:

首頁
34567...19

尾頁

跳至