自由講場

跳至

首頁
34567...20

尾頁

男爵府

回覆樓主:

如果閘後開始是屬於居屋範圍,不準外來人入係好正常呀。如果係公家既,就唔到班居屋人仕出聲。查察下。

公爵府

快樂鳥 發表於 21-10-19 21:56
所以大家常常沒有完全理解整件事、就在批評批評,香港人的精神就是這樣
...

exactly 永遠以為自己最好人 身處其境 肯定大不同

子爵府

tutik 發表於 21-10-19 22:49
私樓真係無得入係合理,因為發展商有地權,而政府樓居/公屋相對公用空間大好多,屋苑若要完全私有化,排除 ...
居屋都有私人范圍家,例如公園,球場呢d,呢d爛左系業主負責,咁吾比外人入好正常,就算吾系去破壞,用得多都爛啦,所以吾洗吵,直接睇公契,到底個度屬於邊一方,就知道邊個系對的

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講返法律囉﹗

雖然就咁睇,居屋嗰度好似不近人情,不過佢地係有法理所在。

居屋嗰一帶既地,都屬居屋擁有同管理既,如同"私人地方"。 即係有咩損壞,都係由居屋居民畀錢維修。 老實講,可能佢地經歷過不斷付出維修費,至會出現今日既局面。

而公屋一帶既地,屬政府既,咁即係大眾既,又點可以同"私人地方"既管理黎比較。

法律就係法律。 居屋的確有權咁做。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

回覆樓主:

點解仲咁多人覺得彩興苑居民有問題咁得意,人哋私人地方有閘有密碼寫明非居民不得出入,點解仲可以話人哋小氣唔借路? 正常人根本就唔應該入

Amy7802    發表於 21-10-21 07:57
happylife28    發表於 21-10-20 17:41

公爵府

贊成拆左條橋嘅舉手

selinako^^    發表於 21-10-20 09:37

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

sharon_pig 發表於 21-10-20 08:00
exactly 永遠以為自己最好人 身處其境 肯定大不同

終於多咗正常發聲的人、裝得閘門、正常一定肯私家地方。條橋係兩邊居民也可以用、只係彩德村居民如果要去公園或彩雲村、應該好似主持一樣、搭lift 到地下行少少斜路,唔應該搭lift 到3樓穿過彩興苑。樓主唔理解反而話人小氣

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

my005 發表於 21-10-20 08:11
講返法律囉﹗

雖然就咁睇,居屋嗰度好似不近人情,不過佢地係有法理所在。

贊同、裝得閘一定是私人地方,講公契講法律、對方一定輸

男爵府

不離不棄 發表於 21-10-19 22:54
天橋係可以互用呀,宜家彩興居民都冇話唔俾彩德居民用,係彩德居民過完天橋後,直接跟住居民入閘,進入屋 ...

彩興居民比較慘
跟尾入又唔可以say no
正常抗議下又俾話睇唔起人
香港分完顔色又分咩屋人
自己搵嚟衰

珍珠宮

大力大力 發表於 21-10-19 19:59
彩興苑居民、是否有些小氣/自私、為什麼不可以便利一下其他居民 ?

彩興苑去彩德邨就得、但彩德 ...

我都覺得小氣左d, 都吾系入屋苑範圍,只系經過閘門通道,两邊都應該同政府或區議員提出,政府負責維修費囉,區議員吾洗做咩,系時候解決問題

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

簡單啦!拆咗個閘囉!點解居屋要整個閘?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

angiehouse 發表於 21-10-20 08:31

我都覺得小氣左d, 都吾系入屋苑範圍,只系經過閘門通道 ...

政府負責?理據係要方便外人進入"私人屋苑"? 咁法理何在呀?

此例一開,香港有幾多居屋屋苑呀? 係唔係都要政府全部負責呀? 畀稅既香港人,又肯唔肯呀?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

my005 發表於 21-10-20 08:38
政府負責?理據係要方便外人進入"私人屋苑"? 咁法理何在呀?

此例一開,香港有幾多居屋屋苑呀? 係唔係 ...

其實我家屋苑都有條路系馬迷成日經過,都系馬會出錢維修,咩都語吾得吾洗討論甘點解決問題

子爵府

彩興苑居民、是否有些小氣/自私、為什麼不可以便利一下其他居民 ?

你不開你屋企大門去方便其他人?

happylife28    發表於 21-10-20 17:43

公爵府

2024年龍年勳章

其實我哋唔係當時人, 又好難理解到別人嘅苦處~
外人&彩德邨居民可能覺得好小事, 彩興苑咁都唔肯方便吓人哋, 咁小氣?

但如果大家代入返係彩興苑嘅居民諗下,
你拎錢出嚟買間居屋(前身可能住公屋/租樓),

都係想改善自己嘅生活, 希望有個安樂窩!
屋苑範圍都算係私人地方,

當然唔想咁多外來人出出入入,
雖然大部份彩德邨嘅居民只係行屋苑外圍就出閘!
但我哋唔知仲有冇其他人入咗屋苑做其他事?
好多事情初時唔控制, 到後期就會變成必然,
到再發生什麼意外嘅時候, 誰去負責?

所以彩興苑居民為咗保障屋苑嘅治安&私隱!
我覺得佢哋冇做錯, 只係有少少被道德綁架!

珊瑚宮

angiehouse 發表於 21-10-20 08:40
其實我家屋苑都有條路系馬迷成日經過,都系馬會出錢維修,咩都語吾得吾洗討論甘點解決問題
...

馬會有錢,若係馬迷用,當然可以由佢出錢解決啦。

但政府既錢,係納稅人既錢黎,若動用,係要有法理架嘛。 唔係簡單一句話政府出就可以。

伯爵府

咁我又想問下,居屋範圍內,如冇閘,咁公園呀,石椅呀,其他人用唔用得?

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

俾得人經過,外人會入左佢屋苑用佢設施,對保安管理有難度(居屋管理費都唔平)用左遊樂場設施又會影響維修費,又唔知會唔會 搣埋菜先返屋企,又會用垃圾桶垃圾袋
居屋同私樓差唔多,好多野要業主 孭數,唔同佢地公屋全部政府包底
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

ivycwl 發表於 21-10-20 08:46
咁我又想問下,居屋範圍內,如冇閘,咁公園呀,石椅呀,其他人用唔用得?
...

咁有閘就係有閘架啦,閘裡面係私人地方,就係咁簡單,其實唔止一個居屋外圍係有閘

珍珠宮

my005 發表於 21-10-20 08:44
馬會有錢,若係馬迷用,當然可以由佢出錢解決啦。

但政府既錢,係納稅人既錢黎,若動用,係要有法理架嘛 ...

斷估吾會所有屋苑都要開放掛,無需要個屋苑點洗商討丫,搵黎攪咩,吾好話馬會有錢過攻府,我地居民業主一樣可以跟公契反對,錢又吾系入我地袋,尼d辦法幾創新同大家都諒解,總好咩都吾做吾諗,當然吾系我講一句就得,區議會要開會,一樣有情序

首頁
34567...20

尾頁

跳至