自由講場

跳至

首頁
45678...20

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

jollyma 發表於 21-10-20 08:37
簡單啦!拆咗個閘囉!點解居屋要整個閘?

居屋嘅平台管理費同維修費都會計落管理費度,點解自己比錢嘅野要放俾人亂用。
佢地就係煩緊呢樣
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

伯爵府

開不了口 發表於 21-10-20 08:51
咁有閘就係有閘架啦,閘裡面係私人地方,就係咁簡單,其實唔止一個居屋外圍係有閘
...

我講冇閘喎。冇閘但入面有公園,其他人入唔入得。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ivycwl 發表於 21-10-20 08:46
咁我又想問下,居屋範圍內,如冇閘,咁公園呀,石椅呀,其他人用唔用得?
...

要查下嗰啲設施係唔係真係屬於居屋管轄範圍喇。

我聽聞過,有啲居屋,有籃球場既,本來公屋居屋既居民都成日去晨操呀、打波呀,但日子一耐,有啲年青人鍾意通宵傾計飲酒,嘈音、治安都影響到附近居屋居民。又有人發洩打爛啲設施、燈,所以都帶黎一筆又一筆既維修費喇。

所以最後個藍球場就上左鎖喇,要居屋居民申請預約至有得用。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆樓主:

有D私樓公契寫明有閘都要比外人入,因為升降機連接商場,方便輪椅嬰兒車人士。呢間居屋公契係點寫架?

禁止訪問

珍珠宮

小軒軒 發表於 21-10-19 21:45
居屋話有外人係樓梯煲煙之類

呢個主要係管業問題。。有好多居屋公屋或與外圍相連,半開放式也有,大型私人屋苑如太古城,黃埔花園亦然。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

heiheigirl 發表於 21-10-19 21:48
除咗責任問題,睇到居屋業主唔鍾意公屋居民
居屋居民 睇唔起 公屋居民? 50步笑一百步?
政府起都唔比用? 拆左佢啦..
不過, 佢地記得都唔好去采興果個商場喎

子爵府

CatgirlBB 發表於 21-10-20 08:59
話業主小氣果班九成公屋戶窮人
有咩損失洗費全部業主埋單
點樣唔小氣呀

樓主一定唔係啦,佢都唔知有幾多樓租出去收緊租,如果佢係居屋業主,我相信佢一定唔會出post 話好大愛任公屋居民自出自入啦,因為居屋業主要出錢維修保養居屋公家地方,佢又點會肯呀

mimi199188    發表於 21-10-20 09:40

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

angiehouse 發表於 21-10-20 08:51

斷估吾會所有屋苑都要開放掛,無需要個屋苑點洗商討丫 ...

而家個重點係你屋苑答應馬會吖嘛。

而家係政府無理據單一為左某公屋而畀錢同人維修吖嘛。 當初人地買居屋嗰時,係有合約寫明某地方範圍係要由居屋負責架嘛,而家要反合約? 合約精神何在? 政府會唔會咁做,此例一開,又會引黎咩效應?

而且,而家係人地居屋要落閘吖嘛。

就算係有錢維修,但治安問題、私穩問題,人地屋苑又肯唔肯犠牲?﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

牛年勳章

mimi199188 發表於 21-10-20 07:53
我覺得吾系咁講,吾關睇吾睇起的問題,居屋買個時就已經買埋d外面的地方,除非個度系政府的,比外人入來等於比 ...

認同

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小軒軒 發表於 21-10-19 21:45
居屋話有外人係樓梯煲煙之類

一定係外人? 自己人唔會咁做?
專登去 佢果度食 1 支煙會變2支? 定平價煙變左貴價煙?

大宅

回覆樓主:

話拆閘拆橋果班究竟咩人?係咪慣左咩都政府包,包慣到想其他人幫佢埋單,就快打橫行!既然人哋有閘就請移玉步,一係公屋收埋管理費,佢哋大家然後互不侵犯最公平!

Amy7802    發表於 21-10-21 08:10

男爵府

廢話少講 發表於 21-10-19 22:09
我覺得咁唔公平囉,居屋去公屋就大條道理,公屋去居屋就呢樣嗰樣,一係封咗條天橋唔好話邊個着數咗
...

人哋居屋高人一等.點同你嘅啲公屋居民呢

珍珠宮

睛靈勳章

zxyggp 發表於 21-10-20 08:51
居屋嘅平台管理費同維修費都會計落管理費度,點解自己比錢嘅野要放俾人亂用。
佢地就係煩緊呢樣 ...

今時今日呢個邏輯已經out,幾多私人屋苑當初就係咁樣指指點點,結果比人起晒地契/公共空間之類,大家嚟個一拍兩散,居民醒既就唔好咁做,私底下拆掂佢,而家仲要上埋東張,擺明媒體都有立場,而家弄巧反拙,變成全世界都覺得居屋居民自私

翡翠宮

KOKOMAN 發表於 21-10-19 22:27
其實很多屋苑也是互通。例如唔係住黃埔花園,也可上到屋苑平台花園啦,唔係跌親也賴業主呀?!
況且居屋和 ...

政府又冇寫明 彩興專用, 可能政府係起比彩德用呢? 邊個知

大宅

牛年勳章

angiehouse 發表於 21-10-20 08:31

我都覺得小氣左d, 都吾系入屋苑範圍,只系經過閘門通道 ...

閘門入面就係屋苑範圍

大宅

牛年勳章

topful 發表於 21-10-20 08:13
點解仲咁多人覺得彩興苑居民民有問題咁得意, 人哋私人地方有閘有密碼寫明非居民不得出入,點解仲可以話人 ...

未係囉,我覺得應該係某部分JM根本冇睇過段片,或者冇仔細睇,或者已經帶住偏見去睇

子爵府

IHateSummer 發表於 21-10-19 23:13
居屋外人可入你指係邊啲?
上樓搵人嗰啲?

我指係居屋範圍當然並不是進入大廈. 我見好多居屋都係冇欄. 冇欄即代表唔係私人地方. 但我又見好多人話居屋係私人地方. 所以先奇怪

大宅

牛年勳章

珠氏家庭 發表於 21-10-20 08:43
其實我哋唔係當時人, 又好難理解到別人嘅苦處~
外人&彩德邨居民可能覺得好小事, 彩興苑咁都唔肯方便吓人哋 ...

絕對係道德綁架!

子爵府

開不了口 發表於 21-10-19 23:27
而家好多居屋都有度閘架啦

邊度?我屋企附近幾個都冇. 肯定95%都冇閘

首頁
45678...20

尾頁

跳至