自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2021勳章

love2talk 發表於 21-10-19 22:41
用肥皂水

想問下無肥皂水,用沖涼液開水得唔得?

珍珠宮

2021勳章

mimi987 發表於 21-10-19 23:06
想問下無肥皂水,用沖涼液開水得唔得?

鹼性就得

子爵府

2021勳章

我試過小時候比蜜蜂針, 痛到暈, 痛的程度不會減輕.

子爵府

2021勳章

JJHK 發表於 21-10-19 21:16
今朝, 有ㄧ點兒刺痛, 揾手撥開, 才知是蜜蜂; 當刻看ㄧ看, 針囗位有少少腫, 揸了無比膏後返工; 食晏時看看好 ...

我中學時試過針到耳仔,跟著痛而且聽嘢時感到細聲咗,好似耳鳴個種,隔咗幾個鐘就正常返,之後冇再理。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 2021勳章 開心吸收勳章

個仔俾蜜蜂針, 醫生淨係話確定冇針響皮膚入面, 之後可以冷敷, 冇異樣既話可以唔駛理.

洋房

今朝, 有ㄧ點兒刺痛, 揾手撥開, 才知是蜜蜂; 當刻看ㄧ看, 針囗位有少少腫, 揸了無比膏後返工; 食晏時看看好 ...

先用鑷子將毒刺刮出,之後用肥皂水或清水對住傷口沖洗10-15分鐘,可以試試冰敷減少痛感,再觀察30分鐘,如果有敏感情況建議睇醫生

大宅

Cocola88 發表於 21-10-20 07:21
先用鑷子將毒刺刮出,之後用肥皂水或清水對住傷口沖洗10-15分鐘,可以試試冰敷減少痛感,再觀察30分鐘,如 ...

已消腫了, 還有小小紅, 繼續觀察

男爵府

2021勳章

中學喺學校俾蜜蜂針手指,去學校醫療室揾有冇針喺傷口,消毒貼塊膠布走得,都痛左成日。前幾年喺泰國水上樂園又被針背脊,又係去醫療室做同樣既程序,不過今次佢有俾埋消炎止痛藥我。

珍珠宮

2021勳章

tonywkl 發表於 21-10-19 21:40
我媽都試過比蜜蜂/黃蜂針到手, 佢話好赤痛同有紅腫...
因為唔知確實比咩蜂針到(針完即飛走), 所以安全起見 ...

我试過比黑蜂針手指,果種系極度麻痛好幸苫,去急症等左四個鐘照x光睇有冇針响入面
活在當下

侯爵府

2021勳章

回覆 JJHK 的帖子

憫返支針出來, 一般來講, 蜜蜂會留針, 黃蜂唔留針
憫針後都係消毒下傷口

男爵府

JJHK 發表於 21-10-20 07:54
已消腫了, 還有小小紅, 繼續觀察
最緊要肯定無針留係入面,無過敏返反應就只需消毒傷口便可
海洋公園護理站員話紅腫、熱、刺痛係正常
佢比咗d冰包我,可舒緩痛熱既感覺
我上次痛咗1星期,腫好似成2~3星期先完全消晒
若有敏感,被針後10多20分鐘內會唔妥,咁就要睇急症

大宅

winglung 發表於 21-10-20 15:02
最緊要肯定無針留係入面,無過敏返反應就只需消毒傷口便可
海洋公園護理站員話紅腫、熱、刺痛係正常
佢比咗 ...

揾手撥開隻蜜蜂之後, 看ㄧ看針口, 只見一丁點兒血, 唔覺有針; 我估唔會插到入到我睇唔到呱
到目前為止, 都係腫熱刺痛; 無敏感我就放心喇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊