自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

DoReMi媽媽 發表於 21-10-20 23:28
撞到咁,點會冇事呀?個工人咁樣抱走小朋友,好明顯想扮冇事,返去同僱主講意外跌親啦,小朋友都唔知有冇內 ...

外傭疑瞌眼瞓整跌BB頭落地無通知傭主 醫生:嚴重會引致腦出血

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/618717/%E5%A4%96%E5%82%AD%E7%96%91%E7%9E%8C%E7%9C%BC%E7%9E%93%E6%95%B4%E8%B7%8Cbb%E9%A0%AD%E8%90%BD%E5%9C%B0%E7%84%A1%E9%80%9A%E7%9F%A5%E5%82%AD%E4%B8%BB-%E9%86%AB%E7%94%9F-%E5%9A%B4%E9%87%8D%E6%9C%83%E5%BC%95%E8%87%B4%E8%85%A6%E5%87%BA%E8%A1%80

DoReMi媽媽    發表於 21-10-21 18:28

珍珠宮

coconutchung 發表於 21-10-21 09:22
經過幾手工人,我發覺佢地菲律賓這個民族大部分都是教而不善,有次叫工人帶阿女去公園,嗰時我大肚去左買 ...

係呀,唔好比佢哋帶出街,接放學都信唔過。不過好多jm要返工冇辦法。

男爵府

coconutchung 發表於 21-10-21 09:22
經過幾手工人,我發覺佢地菲律賓這個民族大部分都是教而不善,有次叫工人帶阿女去公園,嗰時我大肚去左買 ...

你工人成功做少一樣

珍珠宮

老陳皮 發表於 21-10-21 08:22
點解一定要睇到成個過程?任何人帶一個六歲小朋友出街都應該要拖實,如果唔使拖實,個小朋友可以自己返學 ...
我見唔到個過程經過,都有可能係個細路fing 開工人手走咗去

珍珠宮

希望家傭帶個小朋友去醫院檢查。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

spikenard 發表於 21-10-20 23:37
出左院,已返番學
咁就好啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

coconutchung 發表於 21-10-21 09:24
外傭疑瞌眼瞓整跌BB頭落地無通知傭主 醫生:嚴重會引致腦出血
所以工人真係信唔過,好有四大長老幫下手就最好
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

Amy1974 發表於 21-10-21 00:04
唔覺得開得慢,撞到炮彈飛出幾丈遠,分分鐘已經超速。

條路嘅設計有啲問題,花槽咁高,根本睇唔到行人過 ...

看片應該冇超速, 但撞到人就唔係計超唔超速, 常言道:....司機好大責任, 先止聲明, 我只講理論, 唔代表我覺得實際可以做到.... 理論上, 司機要因應路面情况 有效控制車速"達至隨時避免意外發生", 特別 駛經沒有欄杆的行人路, 行人過路處, 及 視線受阻的路段, 當有行人接近路邊, 司機一定要收慢..., 隨時停車.

看片, 司機雖然冇超速, 但兩次駛到行人過路處(有行人在路邊等待過馬路), 都沒有收慢車速...., 我唔怪司機..., 但覺得警方冇提告, 司機好好彩, 司機放片出來有點奇怪, 比著是我, 過左骨就當好彩, 唔會出片.

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

呢條片真係好驚嚇

禁止訪問

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

donald63 發表於 21-10-20 22:49
6歲唔係幼稚園, 應該懂事, 家長都應該教佢唔好衝出馬路好危險, 個女仔自己都有責任 ...

認同, 睇片個女仔係一枝箭咁衝出馬路, 我相信even佢老豆老母都未必拖得佢住; 當然工人都一定有唔岩

公爵府

2023年兔年勳章

。。。。。。。

大宅

esmehouse 發表於 21-10-20 16:48
如住個頭嘅家長要留意下 小妹妹俾的士撞完工人姐姐立即抱走 希望小妹妹冇事啦 :fortun ...

仲要抱起妹妹,即時報警先岩

伯爵府

回覆 daijuju 的帖子

有相, 係老師報警的!有老師系校門外見到.唔係個工人報,哩D工人真係痴的!

首頁

尾頁

跳至