影視娛樂

跳至

首頁
23456...12

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

11月 套戲係咪20集架 ??
原帖由 上校車 於 09-7-6 21:14 發表

這劇按資料示, 會做到11月, 你忍心要忍4個月嗎

珍珠宮

未有時間開始睇, 妳咪引人啦.

原帖由 上校車 於 09-7-6 17:19 發表
睇到第五集, 愈黎愈好睇, 尤其係男二邱澤, 江湖大佬但對情愛問題就….睇佢俾佢條靚點佢打電話俾女角那種別扭法, 笑死我, 讚啊

珍珠宮

11月 咁耐, 會唔會似命中咁, 收得的話, 又加多兩集, 吊晒隱.

原帖由 上校車 於 09-7-6 21:14 發表

這劇按資料示, 會做到11月, 你忍心要忍4個月嗎

水晶宮

原帖由 LILY媽咪 於 09-7-7 11:00 發表
11月 咁耐, 會唔會似命中咁, 收得的話, 又加多兩集, 吊晒隱.

一個月先播4, 呢套點都有機會20, 即係要5個月先播完, 11月播一下站幸福 (明道跟劉荷娜), 有排等

水晶宮

原帖由 LILY媽咪 於 09-7-7 10:58 發表
未有時間開始睇, 妳咪引人啦.

本來我抱住不大的期望睇呢套, 點知一睇就知我一定會著迷, 我對藍正龍沒有太大的興趣, 但陳喬恩真係做得好好, 成套戲因為佢而畫龍點睛

另外就係邱澤, 佢好似開左竅咁, 做江湖大佬好鬼正

仲有不得不提, 好多綠葉角色都有令劇生色不少, 強力推薦啊

男爵府

上校車,
聽你咁講都有d心郁郁想睇下,引c人啦!之前睇命中我一口氣星期六日坐定定係屋企煲哂,真係好正.又,11月之後播咩劇你都知,咁勁呀?咁你知唔知賀軍翔同亞sa套新劇幾時播呀?

水晶宮

原帖由 hirolin 於 09-7-7 13:30 發表
上校車,
聽你咁講都有d心郁郁想睇下,引c人啦!之前睇命中我一口氣星期六日坐定定係屋企煲哂,真係好正.又,11月之後播咩劇你都知,咁勁呀?咁你知唔知賀軍翔同亞sa套新劇幾時播呀? ...

維基百科有介紹嘛

呼叫大明星》,是2009年的一部台灣偶像劇,由中華電視公司可米瑞智國際藝能有限公司合作開拍,由蔡卓妍賀軍翔領銜主演,該劇還有陳至愷周采詩王耀慶小甜甜等演員出演,目前已殺青,暫定2009年播出。

珍珠宮

幾時開始睇好呢

原帖由 上校車 於 09-7-7 12:21 發表

本來我抱住不大的期望睇呢套, 點知一睇就知我一定會著迷, 我對藍正龍沒有太大的興趣, 但陳喬恩真係做得好好, 成套戲因為佢而畫龍點睛

另外就係邱澤, 佢好似開左竅咁, 做江湖大佬好鬼正

仲有不得不提, 好多綠葉角 ...

水晶宮

電視劇名稱:呼叫大明星
主演:蔡卓妍
賀軍翔
陳至愷
周采詩
王耀慶
那維勳
客串:小甜甜等
制片:柴智屏 
導演:林合隆
編劇:柴智屏
製作公司:台灣可米瑞智
集數:20
風格:浪漫愛情喜劇
拍攝地點:台灣
拍攝時間:三個月
開拍時間:20091
殺青時間:20094
制作公司:可米瑞智國際藝能有限公司
播出時間:上檔日期有待確定
播出:華視 <呼叫大明星>

角色分析
賀軍翔 - 柏野
外表酷酷的大明星 . 私下有些自卑
蔡卓妍 - 陳德馨
計程車司機
陳至愷 - 鍾威力(阿力)
計程車司機 (真實身份是有錢人家小開)
周采詩 - 德馨的親生妹妹
王耀慶 - 柏野的經纪人
小甜甜 - 客串柏野粉絲

- 客串柏野粉絲
姜厚任 - 德馨的父親
熊海靈 - 德馨的後妈
向麗雯 - 德馨父親的朋友
李 晟 - 柏野的妹妹,柏柔
那維勳 - 柏野經纪公司工作人員

人物介紹:
陳德馨(Sa飾演)
樂天知命的女計程車司機陳德馨,是由香港的阿Sa飾演。劇中德馨千裏迢迢遠從香港隻身來台尋父,母親在一年前病逝,對於父親的記憶,德馨唯一可以憑藉的「證據」就只有一張30年前的舊照片而已。會選擇當運匠,除了因爲自己的開車技術真的很高超之外,能因此認識各式各樣的人、有接觸來自各地方的人的機會,就有找到它父親的可能,這才是德馨決定去開車的真正原因!如果不要想太多,德馨的生活蠻快樂的,雖然媽媽離開了自己,老爸也不知道在哪裡,但是德馨的世界裡,向來只有積極向上、沒有左顧右盼,就像她開車的氣魄一樣,生活就是要往前衝才對阿!只是,へ.有時衝的力道沒抓準,難免是會衝過了頭,不小心去冒犯到這個號稱自己是什麽知名男偶像的柏什麽野?隻是打擾到他拍戲又不是故意,拿錯了一本書又怎樣!有必要自此照三餐來「問候」追蹤嗎?
柏野(賀軍翔飾演)
由賀軍翔飾演的柏野,是個26歲,當今演藝界中新生代裡最受歡迎的男偶像。他在大三那年被星探意外發掘,也在畢業之後,賺到了人生中第一個百萬!在別人的眼中,柏野「人前燦爛、薪水好賺」的光鮮亮麗的確值得欣賞,但只有他自己知道,「大明星」是他為了家計,不得不勉強自己接受的工作,他真是不甘願極了!好不容易經濟約即將期滿,滿心歡喜的柏野正想著往後的生涯規劃,沒想到經紀人、妹妹、好友卻在此時相繼遇到危機與麻煩。就在柏野認命准備續約之際,眼前那間彩券行正在喊著「一券在手」的PROMO,勾起了柏野這個缺錢人的無窮希望,三億的頭彩獎金是乎是所有問題的解套,5.10.15.20.25.30的電腦選號,竟然讓柏野瞬間從枝頭飛上了天空!只是,老天爺阿!你要幫也就幫到底,怎麼中了頭獎的三億彩券也可以讓它飛了?
鍾威力
阿力(陳至愷飾演)
陳至愷飾演的阿力開車技術一流,但他來開計程車卻不是因為這個原因。另一個身份是有錢人家小開的他,為了逃避家中為他安排的相親,選擇隱藏在這勞工階級的世界中。而英俊多金的阿力會因為怕女人到需要被安排相親的地步,因為在於從小被婆婆阿姨團又親又抱香水口紅印像給制約,造成他恐懼這些「女人專署」的味道,而心理偏偏影響著他的生理,所以他不靠近不親昵,自然沒有女人願意繼續留在他身邊當情侶。不過,自從阿力來到車行之後,大家常常起開的將他跟德馨配對,雖然眼前這個女子粗聲粗氣了一點,少了女人味了些,臉蛋也不夠美,但,對於阿力來說,這樣的人選可能更適合他的女性恐懼症!只是..為什麼看著她跟那個什麼男明星越來越靠近,會這麼不是滋味呢?
楊薇辰 (周采詩飾演)

外号杨灰尘,柏野的学妹,同时也是柏野的初恋情人!

故事簡介:
一個以開計程車為業、青春無敵的女孩,遇上了當紅偶像,盡管出生於兩個完全不同的環境背景,卻因為一張億萬頭獎的彩券,陰錯陽差地共譜了一場青春、爆笑又浪漫的戀曲......

飾演從香港到台灣當計程車司機的「德馨」,來台工作是為了找尋失散多年的爸爸。某天在機場外的她看見了飾演大明星「柏野」的賀軍翔,一群粉絲高舉著海報、布條迎接他,而柏野的粉絲剛好坐上德馨的車。德馨因此被經紀人、柏野透過玻璃窗瞪著。更慘的是德馨只是個運匠,最後卻被誤會成可恨的狗仔!看似光鮮亮麗的柏野其實是為了替家人還債才當明星,不想被工作、金錢綁住的他某日買了彩券意外中獎,但這張價值三億的彩券竟然不見了!

水晶宮

原帖由 LILY媽咪 於 09-7-7 14:02 發表
幾時開始睇好呢

如果我還未看, 我會選擇...........立刻..........

p.s. 第一二集有些少場口係悶d, 但第3集開始不得了...

珍珠宮

哇, 咁嚴重.

原帖由 上校車 於 09-7-7 14:04 發表

如果我還未看, 我會選擇...........立刻..........

p.s. 第一二集有些少場口係悶d, 但第3集開始不得了...

男爵府

上校車,
多謝你幫助搵到以上的資料.好啦~~我而家正睇緊一套台劇,等我睇完呢套之後就睇下你介紹呢套"福氣又安康",到時再話你知.

水晶宮

我都要報下我而家睇緊咩

朋友借左套不良笑花我好耐, 都唔好意思再拖, 咪開黎睇囉, 點知......睇到第11集, 我已經好想放棄

唔係話潘帥唔好 (事實上我好鍾意佢), 唔係話楊丞琳唔好 (佢好努力俾第二個演技大家睇), 唔係話藤崗靛同陳妍希唔好, 只係我真係頂唔順那些 "台妹"

都唔知捱唔捱到大結局

珍珠宮

衣套有睇, 不過不失啦.

原帖由 上校車 於 09-7-7 14:54 發表
我都要報下我而家睇緊咩

朋友借左套不良笑花我好耐, 都唔好意思再拖, 咪開黎睇囉, 點知......睇到第11集, 我已經好想放棄

唔係話潘帥唔好 (事實上我好鍾意佢), 唔係話楊丞琳唔好 (佢好努力俾第二個演技大家睇), 唔 ...

水晶宮

原帖由 LILY媽咪 於 09-7-7 15:04 發表
衣套有睇, 不過不失啦.

我friend 叫我不如轉睇 "轉角遇到愛"

男爵府

你指邊個台妹呀?指個造型嗎?我都睇了,還可以啦,因為夠攪笑嗎?起初我都係無打算睇,但睇了第一集之後覺得幾好笑,咪追落去囉~~
我現睇緊"斗牛,要不要"呢套得唔得呀?因為只係睇了第一集,打算今晚追多一兩集睇下好唔好睇先再追"福氣又安康".

水晶宮

原帖由 hirolin 於 09-7-7 15:46 發表
你指邊個台妹呀?指個造型嗎?我都睇了,還可以啦,因為夠攪笑嗎?起初我都係無打算睇,但睇了第一集之後覺得幾好笑,咪追落去囉~~
我現睇緊"斗牛,要不要"呢套得唔得呀?因為只係睇了第一集,打算今晚追多一兩集睇下好唔好睇 ...

台妹嘛, 就咪係楊丞琳跟她朋友的角色, 講說話怪怪的, 造型也怪怪的
鬥牛要不要, 曾經看過別人說特技太誇張啦

男爵府

轉角遇到愛我睇了啦,大s可能已經比我當了係流星花園的角色,所以睇呢套總覺得怪怪地.可能我好少睇大s拍的劇啦!
原帖由 上校車 於 09-7-7 15:45 發表

我friend 叫我不如轉睇 "轉角遇到愛"

水晶宮

原帖由 hirolin 於 09-7-7 15:55 發表
轉角遇到愛我睇了啦,大s可能已經比我當了係流星花園的角色,所以睇呢套總覺得怪怪地.可能我好少睇大s拍的劇啦!

大s 自從染左公主病同熟女病之後, 我對佢好感度已經降到borderline

男爵府

咁剛剛你提的那套"轉角......"就唔好睇前部份啦~~因為個造型就好似你形容咁,但後部份講佢喜歡了小豬之後就好了好多啦~~
有無睇換換愛呀?

首頁
23456...12

尾頁

跳至