自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

D..D 發表於 21-10-22 18:30
砌機要三思
一係識人
一係自己識電腦零件野

我仔講到砌機幾好幾好 話飛x有保證喎,唉,我都唔知,有同佢講你所講嘅嘢提佢小心,但佢堅持無問題

伯爵府

畀面勳章

hellomiki 發表於 21-10-22 18:33
我仔講到砌機幾好幾好 話飛x有保證喎,唉,我都唔知,有同佢講你所講嘅嘢提佢小心,但佢堅持無 ...

我之前講嗰隻差唔多要三k你都係唔好諗啦,下面嗰幾隻都係有啲口碑嘅牌子。華碩嗰幾隻係24.5吋多咗少少。

AOC 24吋電競顯示器 24G2
ASUS TUF Gaming VG259QR 24.5 inch Full HD Gaming Monitor
ASUS 25" TUF Gaming Monitor VG259Q
ASUS TUF Gaming 23.8吋電競顯示器 VG249Q

飛x嗰間嘢都叫做大公司,網上面同埋做門市零售都可以嘅。我睇返你嗰條list,我覺得係清舊貨同埋一啲較為渣嘅低價貨。

咸魚青菜各有選擇,畀多啲錢買好嘢定係平平哋質素低啲。

同埋乜嘢都冇嘅情況之下乖乖地落去中央田買曬所有嘢啦,乜嘢都有現貨睇得到個樣。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

大宅

kelkmk 發表於 21-10-22 18:10
我而家用緊4k 28吋我係返唔到轉頭

係呀,我個mon用曲嘅,好正
親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

伯爵府

畀面勳章

petitrat 發表於 21-10-22 18:49
係呀,我個mon用曲嘅,好正

我夠位嘅話我都會買32吋曲面mon

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

大宅

hellomiki 發表於 21-10-21 20:17
家中高中生要換電腦,換桌面電腦,即有主機,電腦顯示屏分開買,佢想買24寸咁大,我覺得太大,因壞左那部no ...

依家啲mon 郁啲都過20吋

珍珠宮

kelkmk 發表於 21-10-22 18:42
我之前講嗰隻差唔多要三k你都係唔好諗啦,下面嗰幾隻都係有啲口碑嘅牌子。華碩嗰幾隻係24.5吋多咗少少。

...

呢個list嘅貨要咁嘅價錢,都ok嗎?
我仔話加錢換個火牛,砌機約8千

伯爵府

畀面勳章

hellomiki 發表於 21-10-22 18:54
呢個list嘅貨要咁嘅價錢,都ok嗎?
我仔話加錢換個火牛,砌機約8千
...

其實CPU要底板同埋火牛都要換

珍珠宮

...

佢未買顯示器,等我比你介紹嘅list比佢睇下,thx

珍珠宮

kelkmk 發表於 21-10-22 18:55
其實CPU要底板同埋火牛都要換

佢話貴,話想慳d只換火牛得了喎

伯爵府

畀面勳章

hellomiki 發表於 21-10-22 18:56
佢話貴,話想慳d只換火牛得了喎

記得換ROG嗰隻, 雖然都係代工廠,但係佢嘅代工廠係世界上頂級。

一隻好嘅火牛係隨時用到兩代電腦。

大宅

kelkmk 發表於 21-10-22 18:50
我夠位嘅話我都會買32吋曲面mon

清下就有位架啦,我用咗之後真後悔買得太遲
親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

kelkmk 發表於 21-10-22 18:57

記得換ROG嗰隻, 雖然都係代工廠,但係佢嘅代工廠係世界上 ...

好誠懇嘅意見

男爵府

後生仔一意孤行,交學費

大宅

...

想請教如果只係睇片,上做功課文件, $1500以下, 依款OK嗎 ? 唔該唔

ASUS 華碩 VP248H 電競顯示屏 (24吋 FHD (1920x1080)、75Hz、TN、Adaptive-Sync)

大宅

hellomiki 發表於 21-10-22 07:40

請教你仔部機係邊間砌? 我仔想搵飛x砌

亞仔係中央田買的。

我亞仔細個時,大約中三左右,暑假返過砌電腦的興趣班,所以佢好清楚自己要乜嘢。我唔洗幫手諗,佢自已攪掂

伯爵府

畀面勳章

MeLKaka 發表於 21-10-22 20:33
想請教如果只係睇片,上網做功課文件, $1500以下, 依款OK嗎 ? 唔該唔

直頭已經超曬班, 不過我建議你唔好即刻買, 行落去深水埗度睇下個demo, 顏色啱你先至好買。

伯爵府

畀面勳章

judypig 發表於 21-10-22 18:51
依家啲mon 郁啲都過20吋

係除咗收銀機之外你搵唔到細個20吋

大宅

kelkmk 發表於 21-10-22 22:39
直頭已經超曬班, 不過我建議你唔好即刻買, 行落去深水埗度睇下個demo, 顏色啱你先至好買。
...

感謝你

伯爵府

畀面勳章

hellomiki 發表於 21-10-22 18:55
佢未買顯示器,等我比你介紹嘅list比佢睇下,thx

講多一句,最好等intel 12代cpu出咗先至買佢,因為真係爭兩個禮拜,唔好買10代或者11代,因為成個架構已經完全唔同曬,我覺得呢樣嘢你可以同你個仔講到明要買12代cpu。

伯爵府

回覆樓主:

買部notebook算

中學生成日出去做功課project , 部電腦可以拎出街方便啲

首頁

尾頁

跳至