自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024勳章

goosy83 發表於 21-10-23 21:58
都係嗰句
有料就pass
唔pass唔好搞到人

隨便你諗啦,想講嘅我也講完了,過幾年再回頭看吧
反正政府已決定咁做

琥珀宮

畀面勳章

青青河邊草 發表於 21-10-23 18:04
香港好多醫生只係讀書叻,唔代表有品

唔單止無品,連無同理心既醫生都大有人在

大宅

http://paper.wenweipo.com/2009/02/25/ED0902250008.htm

暨南大學課程多元化,每年吸引不少港生報讀。圖為走出暨南大學的畢業生。資料圖片
——冀內地考牌在港懸壺 有望回流做專才

【本報訊】(記者 歐陽杏櫻)香港中學會考每年逾10萬名考生中,不少低分考生均未能在港升讀中六,除非經濟條件許可到海外升大學,否則其大學之路便崎嶇不平。不過,亦有部分失意考生發現,先入讀內地大學預科課程,是他們成功實現「大學夢」的可行途徑。有會考5分學生於暨南大學成功升讀醫科,畢業後可於內地或香港考取醫生執照,有機會實現懸壺濟世的夢想;另有3分會考生成功入讀暨大經濟學院財政學(稅務方向)課程,畢業後可考取會計專業證書,有望回港當會計師,成為人人稱羨的專業人士。

跌過方知痛 克難勤讀書
就讀暨南大學醫學院臨床醫學課程3年級的劉子誠指,當年會考只取得5分,不能在港升中六,更不敢奢望有機會入大學,甚或讀醫,一度感到前路茫茫。但暨大卻給他機會入讀預科,他於2年間惡補中學時從未修讀過的生物科,幾經艱辛最終通過預科考試,成功入讀6年制的醫科課程,「選醫科目的,正是希望以最難的科目迫自己發奮讀書。」現時他一改以往懶散的學習態度,每天習慣溫習2至3個科目內容,亦主動閱讀科學期刊,增加見識,希望畢業後繼續進修,並考取牌照於內地或本港醫院行醫,實現懸壺濟世的願望。

暨南大學經濟學院財政學(稅務方向)課程三年級的陳永賢,04年會考時因未有認真溫書只考獲3分,感到後悔莫及。他指自己不希望重讀,亦對職訓局課程不感興趣,更沒有錢出國升學,所以接受老師建議,申請入讀暨大預科2年課程,重新打好入讀大學的基礎,「香港既然沒有出路加上學費貴,只有於內地努力開拓新天」。

英文若過關 可申港公職
他大讚內地大學同學來自五湖四海,包括德國、日本等,可讓他了解其他國家或地區的文化,擴闊眼界。而大學1年學費只約5,000元人民幣,是香港1年4.2萬港元的1/8。而且他目前就讀的課程,亦可豁免本港會計專業證書的部分考卷,未來有望成為會計師,也可升讀相關碩士課程。他續指,早前更曾向香港稅務局查詢入職條件,有關人員回應指若其英文程度過關,即可申請於政府部門工作。
同在該校就讀經濟學(投資經濟方向)三年級的鄭家煒,5年前曾經歷2次會考失敗,分別取得1分及3分,「從來冇想過自己可以升讀大學」,其後他嘗試轉往暨大修讀預科。他坦言,在預科的2年間,驚覺自己學科成績及學習態度都遠遠落後內地同學,從此決定發奮,努力讀書。

發展潛力大 棄會考赴內地
此外,亦有港生更早便選擇放棄香港會考,瞄準內地發展潛力,到內地升大學為日後事業「鋪路」。就讀武漢大學廣播電視新聞學課程四年級的麥峰稱,其父在內地從事房地產工作,耳濡目染下他也希望於內地發展,所以中五時已沒有考會考,改參加內地的港澳台聯招考試,成功入讀武大。他指自己事業目標是在內地工商界發展,所以特別把握時機於大學期間擴大人際網絡。他指畢業後會先在香港工作數年,吸收工作經驗,以便日後在內地大展拳腳。

就讀武大政治與公共管理學院行政管理課程一年級的陳子珈,中三至中六於培僑中學升學,會考取得14分可升讀中六,可她認為香港讀書壓力大,故報考內地大學。她希望爭取於大三時,透過大學申請到外地交流,畢業後回港發展。

大宅

唔知依家收幾多分先入到醫科?

男爵府

tinlong22 發表於 21-10-23 16:50

原來醫生唔會諗分薄市場賺少左錢既,似係你搞笑同天真多 ...

夜麻麻仲見你support自己用司機compare 醫生都幾好笑
而家講公營醫院,請都請唔夠人,點分薄人地份人工?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

goosy83 發表於 21-10-24 00:36
夜麻麻仲見你support自己用司機compare 醫生都幾好笑
而家講公營醫院,請都請唔夠人,點分薄人地份人工?
...

傻豬黎既, 而家引入完整體醫生人數唔會增加架?

駛唔駛教你1+1等於幾?
天朗氣清

大宅

成日話香港多醫療事故, 大陸冇咩? 有你都唔知用錢冚住咗啦, 大陸醫生我見識過, 當然有好, 但好多都不敢苟同

大宅

好危險
所以我從來唔會翻大陸睇醫生

伯爵府

Augesttime 發表於 21-10-23 14:00
我理解係:
已有牌+專科牌=唔洗hkid
已有牌=要hkid, 但要接受專科培訓

希望快d有詳細資料.

伯爵府

soundduck 發表於 21-10-24 02:46
好危險

20年前,朋友阿媽末期腎衰竭,QE主診極力推薦及引薦朋友媽咪返內地做換腎手術,仲話內地換腎手術叻過香港好多,之後好返QE醫生繼續keep 住reviews 。
很多香港人對內地各方面都充斥了傲慢與偏見,仲停留係70年代。

水晶宮

soundduck 發表於 21-10-24 02:46
好危險

https://youtu.be/P2mx9h-YZ3I
節錄內容:
美國醫生判斷美國老華僑眼睛三個月後會全盲,老華僑去中山市人民醫院,做手術後好番。

中山市人民醫院強項,心臟,肝臟,腎臟,眼角膜移植,廣東省之中做最多,心臟移植全國第十,廣東省第一
~~~~~~
我囡係香港睇咳睇咗三次醫生都唔好,嗰次去開深圳就試下去深圳醫院睇,照埋肺都係三百幾蚊,之後食咗幾日藥就好番,其實你唔會返大陸睇醫生,對任何人都冇影響

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

呀芝 發表於 21-10-22 10:23
遲早出事
考試都可以唔考就執業,重量不重質

我都唔明點解唔使考試,如果係咁,教育局可以取消哂香港d考試

伯爵府

ddkaka 發表於 21-10-24 15:07
https://youtu.be/P2mx9h-YZ3I
節錄內容:
美國醫生判斷美國老華僑眼睛三個月後會全盲,老華僑去中山市人 ...

我見內地死於新冠肺炎人數也比外國低,因此有傳內地中西合醫既方法存活率也比西方的高

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

一個新冠肺炎,可以見到咩叫醫德,咩叫使命感!只見英美醫護勁多人辭職。。。大家還記得武漢最初爆發時,內地有幾多醫護自動舉手湧入武漢幫手,真正做到一方有難、八方支援,令人感動!

侯爵府

2024年龍年勳章

衛英姿 發表於 21-10-22 11:20
唔考試會唔會更加多醫療事故呢?

我都想甘講

大宅

一罐可樂 發表於 21-10-22 21:17
呢幾個美國醫生一樣無“病人私隱”
更嚴重係呢幾個美國醫生係同病人做緊手術架
https://ezone.ulif ...

每處都唔排除有老鼠屎,可能我都係一粒,哈哈哈
我將我親眼目睹嘅嘢講出嚟,而無意針對地區性嘅,唔洗緊張
親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

其實香港本土嘅合格率可能都係差,依家d政府醫生,去覆診睇嗰班後生d嘅,睇完都驚驚地,試過兩隻藥dosage撈亂咗寫,好彩藥劑師覺得奇怪問多次醫生先知⋯

珍珠宮

不是已通過左免試了嗎?

首頁

尾頁

跳至