自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2022勳章 牛年勳章 2021勳章

中國疾控中心主任估計明年第一季中國可能開關, 與病毒同存

但不是他一個人決定,
要先得到中央同意

中央未有發表同意或反對以上充滿假設的言論

且看鍾南山院士2週前說中國要全面通關的話, 必須達到以下3個條件

1.國內接種率達80->85%, 2021年尾可達成

2.打了疫苗的大部份人是無症狀或輕症.但中央未公佈重症率或死亡率要低至多少%才算可接受

3.全球國家,尤其大國,要接種率高,感染率低及死亡率下降

我加第4
以上是假設變種不會越來越毒,
及越來越聰明,能躲過免疫系統,
令疫苗失效

西方國家如英美,每日因新冠都死多過1-2百多人. 中國的人口比英美多幾倍, 通關後,如每日死近千人,
是可接受嗎?

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

對於通關,已無期望 ,鍾老意見,中央最多作參考。

男爵府

有排都未通得關啦, 今年內都應該無可能

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

中國已經做得好好,個d自由國家到而家仲周圍播毒,如果佢地好似中國甘,相信唔使搞左2年都未搞店,淨係識得搵藉口怪邊個國家係源頭,邊個係源頭都話唔埋呀。

珍珠宮

虎到金來勳章 2021勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

變種又變種
吾咁諗幾時通

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

我對中港通關有期望,但對西方就不了

其實國內都討論緊與病毒共存,但觀乎大陸對港開關態度,很難想像大量西方人來中國要接受咁高嘅監測追蹤

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章

Cookson 發表於 21-10-22 13:36
有排都未通得關啦, 今年內都應該無可能

今年就百分之百肯定唔會有可能通關。
出年都係50/50
我估後年啦

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章

gm147 發表於 21-10-22 15:37

其實國內都討論緊與病毒共存,但觀乎大陸對港開關態度,很難想像大量 ...

中港無封關呀
一直都通緊喎
要返大陸隔離21日隨時上得

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 21-10-22 13:23

但不是他一個人決定,

加5
入境人士全部要接受追縱

大宅

牛年勳章 2021勳章

gm147 發表於 21-10-22 15:37

其實國內都討論緊與病毒共存,但觀乎大陸對港開關態度,很難想像大量 ...

西方政策飄忽,好難通。 中港通到都好丫。

伯爵府

回覆樓主:

中疾主任其實講咗好多嘢,但啲人截圖斷章取義。佢亦有講開發藥物等事宜。
睇全片:https://video.weibo.com/show?fid=1034:4690841579749511

伯爵府

2022勳章 2021勳章 玩具勳章 畀面勳章

daijuju 發表於 21-10-22 16:10
中疾主任其實講咗好多嘢,但啲人截圖斷章取義。佢亦有講開發藥物等事宜。
睇全片:https://video.weibo.com ...

我都係咁話,真係要睇全文,間啲唔間啲都睇到有問題

伯爵府

2021勳章

Chiuchoiluck 發表於 21-10-22 16:07
西方政策飄忽,好難通。 中港通到都好丫。

中港通, 市民同官要合作, 掃安心

男爵府

Jasmine-4711 發表於 21-10-22 13:23

但不是他一個人決定,
3-感染率低唔易wor

子爵府

2021勳章

.

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

變種完再變種,數字好多明明就快清0,突然標升
疫情守得到叫穩定,但唔排除有反彈風險,好多國家宜家又加強返社交限制
想通關,不如索性搬返上去住

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

daijuju 發表於 21-10-22 16:10
睇全片:https://video.weibo.com ...

如果唔單靠注射,宜有其他方法 同打針一樣安全,我諗會多人接受,就好似感冒睇醫生咁 我信有呢一日,但唔知幾時

子爵府

2021勳章

.

伯爵府

2021勳章

其實話估計出年年初可能通關,係唔係都只限打咗針先可以上大陸,冇打針嘅,呢世都唔使諗可以返大陸?

水晶宮

ycmami 發表於 21-10-25 11:20
其實話估計出年年初可能通關,係唔係都只限打咗針先可以上大陸,冇打針嘅,呢世都唔使諗可以返大陸? ...

其實打唔打針我覺得係次要
係追蹤問題
大陸追蹝比香港強得多
有綠黃紅碼
平時無事無幹就綠碼
一旦你去過既地方有確診
會變黃碼
一定要去做檢測,唔係邊度都唔洗去
個個人一見到變黃甚至變紅
乖乖自己去檢核, pass曬所有先變綠

香港做到呢種程度咩? 蹝氣
私隱問題呀
仲要係咁放毒入黎
唔通關係正常

annafong    發表於 21-10-25 12:13

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊