自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

剛上中一, 科目多咗好多,內容用英語為主, 係坊間買練習俾孩子做?

水晶宮

好媽媽勳章

mypineapple 發表於 21-10-22 16:59
剛上中一, 科目多咗好多,內容用英語為主, 係坊間買練習俾孩子做?

放手等佢自己處理
第一次衰左先算,正常合格之後就唔洗煩
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

中學無再買練習做... 放手比佢自己溫習

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

知道很多父母都未必會能夠接受放手!

但係上到中學,不論第幾次考試,做父母真係要學識放手,比佢哋自主溫習考試、處理功課。雖然過程你係會有擔憂,但係做父母只要唔好怕、唔好怕成績差、唔好怕呢樣怕嗰樣….能夠做到放手,佢將來就會好順利。如果父母唔放手,佢哋只會越倚賴、不濟。呢個係我是過來人嘅感覺分享比所有初中嘅家長知道明白

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mypineapple 發表於 21-10-22 16:59

家長要學會放手,不過要有心理準備,考試成績會同小學好大出入,但唔代表小朋友差,中學合格已經唔錯。

whataday9413    發表於 21-10-22 20:51

公爵府

2024年龍年勳章

mypineapple 發表於 21-10-22 20:59

只係跟考試範圍溫書,中學唔會做練習啦!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

上咗中學, 係時候放手.

已刪除用户

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

中一應該要放手俾佢自己攪
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

如果放晒手然後中一至中三都係長期唔合格係咪即係佢已經唔適合讀書 定要搵人幫佢補習?

水晶宮

畀面勳章

happymama11 發表於 21-10-22 17:13
知道很多父母都未必會能夠接受放手!

但係上到中學,不論第幾次考試,做父母真係要學識放手,比佢哋自主溫 ...

我仔黎緊都第一次,
好驚唔合格會留班

珍珠宮

第一次等佢自己黎,吾得先撈反佢,做下pass paper, 上面既問題系重點,答案應該會有細分,佢地第一次吾識重點又吾識點攞分,點中重點先有分

大宅

CathyChan1126 發表於 21-10-22 17:47
我仔黎緊都第一次,
好驚唔合格會留班

me too, 我見話中、英、數唔合格會可能留班..其實中一我都打算放手,唔知佢痴左边條根,連功課都唔做,成個hea mode 出左黎...

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

記得中一第一次考試
考中史前一晚爆喊
因為太多野記
用小學溫書心態 前一兩日先溫
加埋冇阿媽幫手
完全溫唔切

樓主一定要放手俾佢自己溫
但轟炸佢早啲溫
如果都係好似我咁 死都拖到最後溫 後果自負

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我大仔中一,下星期一統測,上到中學要放手比佢自己溫習佢話老師有講重點,自己暫時應付到,不過,佢有補習
暫時學校小測,默書都滿意,比小學好

伯爵府

中學緊係自己溫書啦!
佢哋自己會同同學識比較,又唔想自己考得太樣衰,佢會自己攪掂。

要家長同佢溫書,一來樣衰,二來家長有群組Group, 同班家長傾開,如果俾個同學知道,唱開,會瘀爆。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔早兩年上中一
因為數學轉英文 唔識解題
8題數做四個鐘 迫不得已要搵補習
咁哥哥考試前就重點幫佢溫下
其他需要背既科目佢就自己背
我完全放手無幫佢 咁考出黎又ok
咁我就直頭放哂手 哥哥亦一直補習補到而家
每逢考試都會幫佢溫下,但哥哥每星期只係嚟一次
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

翡翠宮

畀面勳章

提佢預早溫。考完第一次先知道水平,再對症下藥。
日日是好日

子爵府

自己D書都睇唔晒仲做乜鬼exercise..比D空間小朋友吧!

子爵府

佢自己溫

首頁

尾頁

跳至