想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

一直胎停西醫只會話係同染色體有關,今日睇左本好書要分享下,叫<子宮好,女人才好>, 解答左呢個迷思。

其中書入邊講到現今好多人胎停除左唔注重保䁔,宮寒,大多係陽氣唔足(都係補脾腎果類)。陽氣就=bb 既叉電器,陽氣不足bb 生長就少左動力,就算長左胎心胎芽,但到生長肝腎時期,母體就供應不足。只要bb 生長夠3 個月陽氣充足,就可以反哺番媽媽,兩個人節奏一致就可以"互根互補", 果時媽媽就會feel 到覺得好熱。(我有左果時係無呢個感覺,果時同事大肚就成日話熱),另外仲有話未夠三個月都唔好食生果,因為生果都係寒ge (我而家睇緊個中醫都有叫我戒,因為我脾胃差,我記得我有左果時仲成日迫自己食橙,飲奶搞到條利勁白,濕超重,所以食乜真係因人而異,所謂嘅營養唔係個個體質都適合)。

關於飲食方面。我7月藥流完開始睇中醫調理,本身自知脾胃差,未有bb 前一向已經係好戒口,少食生冷野,炸野,因為成日易有胃氣又食少少野就頂住。但跟左個新既中醫,開始發現原來更加多野唔食得同飲食既新思維。菜而家只食菜心,節瓜, 以前唔加薑而家加番。 有時炒菜有獲氣d 反而對我好d, 烚蛋原來係難消化,得閒又要轉炒蛋,生果又千期唔好食,食野又要七分飽,等等仲有好多。
另外講到作小產有d case d 唔應該止血,應該中藥調養,因為有時一d 瘀血係會阻礙bb 生長等等,反而出血有反應係=阿b 仲有反應可以幫到佢, 都幾多其他新知識。

有興趣可以睇下呢本書,睇完覺得自己都應該仲有得救,好多野原來有原因。

本身調左四個月,準備黎第三次m,同醫師講下個月想開工,佢今日stop左我。。佢話造一粒靚卵要三個週期,叫我唔好心急,再黎第四次m 睇定d 先。

Anyway 最重要係食得,訓得柯得, 我自己就三樣都仲係進步中,大家加油!

大宅

謝謝分享

別墅

造一粒靚卵要三個週期? 咁姐係3個月先可以做一次療程?

大宅

ng2932hqw 發表於 21-10-28 15:42
造一粒靚卵要三個週期? 咁姐係3個月先可以做一次療程?

Yes at, 因為中e 話粒卵唔好就算有都佗得辛苦,所以佢本身叫我正常人調三個月,小產過要半年。

我睇左呢本書,原來宮外孕,空心胎都同個體質,陽氣果d 有關,所以都真係keep 住調理多排先敢再黎

別墅

回覆 Yin807 的帖子

謝謝分享,加油呀,一齊努力!!

複式洋房

Yin807 發表於 21-10-23 22:28
一直胎停西醫只會話係同染色體有關,今日睇左本好書要分享下,叫, 解答左呢個迷思。

其中書入邊講到現今好 ...

你跟個新既中醫,叫什麼名?

仲有什麼要介口?

大宅

hhyyc 發表於 21-10-29 16:50
你跟個新既中醫,叫什麼名?

Pm 我

我脾胃差,糖要少食,食甜野要飽肚食。 飲湯要飯前飲,滯既時候滴雞精果d 都唔可以飲, 麥皮嗰啲粗糧原來係難消化,其實仲有好多,都係邊調理先知唔食得。

大宅

Yin807 發表於 21-10-29 22:13
Pm 我

我脾胃差,糖要少食,食甜野要飽肚食。 飲湯要飯前飲,滯既時候滴雞精果d 都唔可以飲, 麥皮嗰啲粗 ...

請問可以pm 中醫資料俾我ma?

複式洋房

可以pm我嗎(emoji)(emoji)

洋房

Yin807 發表於 21-10-23 22:28
一直胎停西醫只會話係同染色體有關,今日睇左本好書要分享下,叫, 解答左呢個迷思。

其中書入邊講到現今好 ...

我11月藥流完,醫生話我兩個月了可以再開工,今個月已經來完第一次經期,我都打算來完下一個經期就開始,我無去睇過中醫,都無去檢查過係咪免疫系統有問題我都打算去檢查一下

首頁

尾頁

跳至